Νίκος Περάκης: 40 χρόνια δουλειάς στο Γκαίτε  thumbnail

Νίκος Περάκης: 40 χρόνια δουλειάς στο Γκαίτε

Με πρωτότυπο τρόπο «προβάλλει» ο Νίκος Περάκης σε pinboards 40 χρόνια κινηματογραφικής δουλειάς σε Ελλάδα και Γερμανία.


Με τα υλικά της δουλειάς του σκηνογράφου, του ενδυματολόγου, του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του παραγωγού: με σκίτσα, με προσχέδια, με μακέτες κοστουμιών, σκηνικών και κατασκευών, με λίστες, με φωτογραφίες από τα casting και τα γυρίσματα, με διαφημιστικό υλικό και αφίσες, αλλά και με ο,τιδήποτε κινδύνευε να πεταχτεί ή να χαθεί σε συρτάρια, όπως διαβατήρια, κλειδιά, παλιές ατζέντες, αναμνηστικά, καρτ-ποστάλ, εγγυήσεις μηχανημάτων, εισιτήρια, προγράμματα φεστιβάλ, δημοσιεύματα, επαγγελματικές κάρτες κι άλλα πολλά.


Ο Νίκος Περάκης γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μετά την απελευθέρωση, το 1945, η οικογένειά του επέστρεψε στην Αθήνα. Από το 1962 έως το 1966 σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών του Μονάχου, από το 1966 έως το 1969, πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, στην Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αμέσως μετά επέστρεψε στη Γερμανία όπου στις επόμενες δεκαετίες εργάστηκε στο σινεμά, μετέχοντας στην άνθηση του «Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου».


Έτσι, η εγκατάστασή του «προβάλλει», ή ίσως καλύτερα «αναπαριστά», πάνω από 30 θρυλικές τώρα πια ελληνικές και γερμανικές ταινίες των χρόνων 1971 με 2011 και μαζί μ’ αυτές και πτυχές της ιστορίας των δυο χωρών και της ιστορίας του κινηματογράφου τους. Με τη «Λούφα και Παραλλαγή» για παράδειγμα, την καυστική σάτιρα που παρουσιάζει τη δικτατορία από την οπτική των υπηρετούντων τη στρατιωτική τους θητεία, μια ταινία που αγαπήθηκε από πολλές γενιές Ελλήνων. Ή με το «Bomber and Paganini» ή με το «Βίος και Πολιτεία». Ή με έργα που σχεδίασε και υλοποίησε με συναδέλφους του και από τις δυο χώρες: «Το ταμπούρλο» και το «Homo Faber» (Voyager) του Schlöndorff ή «Το χρυσό Πράγμα» με τους Reitz, Stoeckl, Brustellin ή το «Felix Krull» με τον Sinkel ή το «Ο άντρας πάνω στο Τείχος» με τον Hauff ή το «Οι Απέναντι» με τον Πανουσόπουλο κ.ά.


Ο Νίκος Περάκης θα μιλήσει για την «συλλογή» του τη Δευτέρα 26.09.2016, 19:30 στο φουαγιέ του Ινστιτούτου.


Στις 21:00 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Bomber and Paganini»


Ώρες λειτουργίας:


16/9 – 30/9: Δευτέρα – Πέμπτη 9:00 – 19:30


Παρασκευή 9:00 – 17:00


Σάββατο και Κυριακή κλειστά


1/10: 9:00 – 16:00


Ξενάγηση από τον σκηνοθέτη: 26/9/2016, 19:30


Είσοδος ελεύθερη


Τηλ: 210 3661000


 


https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20829046


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X