Αλτσχάιμερ: Ανα 3 δευτερόλεπτα και ένα περιστατικό... thumbnail
Οι πάσχοντες απο άνοια αριθμούν σε 200.000 άτομα σε εγχώριο επίπεδο ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αγγίξει τις 365.000 μέχρι το 2050. Επιπλέον κάθε 3 δευτερόλεπτα, ένα νέο περιστατικό διαγιγνώσκεται παγκοσμίως, καθιστώντας την άνοια μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα. Ενώ το κόστος της άνοιας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3 έως 6 δισεκατομμύρια € ετησίως.

Αλτσχάιμερ: Ανα 3 δευτερόλεπτα και ένα περιστατικό…

 


Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer:


Η επιδημία του 21ου αιώνα
Οι πάσχοντες απο άνοια αριθμούν σε 200.000 άτομα σε εγχώριο επίπεδο ενώ ο αριθμός αυτός  αναμένεται να αγγίξει τις 365.000 μέχρι το 2050. Επιπλέον κάθε 3 δευτερόλεπτα, ένα νέο περιστατικό διαγιγνώσκεται παγκοσμίως, καθιστώντας την άνοια μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα. Όσο για το κόστος της άνοιας στην Ελλάδα και μόνο ανέρχεται σε 3 έως 6 δισεκατομμύρια € ετησίως.  


Στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer , που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, με την ευγενική υποστήριξη της πρωτοπόρου ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας ELPEN.


Ομιλητές  ήταν οι κ.κ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, πρόεδρος Εταιρείας Νόσου Alzheimer Αθηνών, πρόεδρος Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Μάγδα ΤσολάκηΝευρολόγος – Ψυχίατρος, καθηγήτρια ΑΠΘ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Δημήτρης Τάκης, δημοσιογράφος, φροντιστής ατόμου με Νόσο Alzheimer. 


Είναι γεγονός ότι η νόσος Alzheimer αποτελεί μια επιδημία του 21ο αιώνα, σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer, σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. 


Στην Ελλάδα όπως προαναφέραμε ζουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια, ενώ παγκοσμίως 47 εκατομμύρια, με προοπτική να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 


Η κ. Σακκά, αναφέρθηκε στην κοινωνική, οικονομική και υγειονομική διάσταση του προβλήματος της νόσου Alzheimer τονίζοντας ότι «Είναι μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του 21ου αιώνα, αποτελώντας ένα δυσβάστακτο πρόβλημα υγείας με τον αριθμό των ασθενών να αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο έως το 2050, στους 365.000! Επιπρόσθετα, η άνοια πλήττει σοβαρά το οικογενειακό περιβάλλον καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα 400.000 φροντιστές οι οποίοι παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο». 


Όπως είπε η στη συνέχεια "αντίστοιχα δραματική είναι η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό" ενω σημείωσε ότι, «στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Στην Ελλάδα το κόστος της άνοιας ανέρχεται σε 3 έως 6 δισεκατομμύρια € ετησίως. Οι τρομακτικοί αυτοί αριθμοί υπογραμμίζουν τη μεγάλη ανάγκη να αποτελέσει η άνοια προτεραιότητα στο σχεδιασμό της Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας και αυτός είναι ο στόχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών που ιδρύθηκε το 2007 αλλά και των 35 οργανώσεων Alzheimer που δραστηριοποιούνται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την υποστήριξη των ατόμων με άνοια και των οικογένειών τους». 


Ενώ υπογράμμισε ότι «από το Δεκέμβριο του 2014 έχουμε στη χώρα μας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer που περιέχει ολοκληρωμένες προτάσεις για Δράσεις και αφορούν όλους τους τομείς του μείζονος ζητήματος. Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την άνοια εργάζεται για την υλοποίηση του Σχεδίου αλλά είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων, ασθενών, οικογενειών, οργανώσεων Alzheimer για την άμεση υλοποίησή του». 


Από την πλευρά της η κ. Τσολάκη ανέφερε ότι η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα αγωνίζεται πολύ σκληρά έτσι ώστε σύντομα να είναι διαθέσιμο ένα φάρμακο που θα τροποποιεί ικανοποιητικά την εξέλιξη σε κάθε στάδιο της νόσου, και σημείωσε ότι «στη Γενετική θεραπευτική σκέφτονται να τροποποιήσουν την έκφραση των προδιαθεσικών γονιδίων έτσι ώστε οι φυσιολογικοί ηλικιωμένοι να παραμείνουν φυσιολογικοί, να αλλάξουν την έκφραση των γονιδίων που καθορίζουν τη μετατροπή από Ήπια Νοητική Διαταραχή σε Νόσο Alzheimer και να αναστείλουν τη δράση των αντίστοιχων γονιδίων που καθορίζουν τη γρήγορη εξέλιξη από την εμφάνιση της νόσου». 


Τόνισε ακόμη ότι «η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται όσο πιο πρώιμα μπορεί να γίνει, δηλαδή σε προκλινικά στάδια της νόσου και η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών βλαβών να γίνεται πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων», για να συμπληρώσει ότι ότι «Πολλές μελέτες (390 φάσης ΙΙ – 1996-2015), με μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν επιτύχει τον στόχο τους αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται με άλλα όπως το solanezumab, το aducanumab, το crenezumab και το gantenerumab».


Τέλος υπογράμμισε ότι στο μέλλον αναμένεται οι νέες θεραπείες να χορηγούνται συμπληρωματικά στις συμπτωματικές θεραπείες που χρησιμοποιούμε σήμερα, ενώ το σύνθημα των ερευνητών στη θεραπευτική της άνοιας είναι: Να συμμετέχουν ασθενείς στο σωστό στάδιο,  για τη σωστή διάρκεια,  με τις κατάλληλες μετρήσεις! 


Η αναγνώριση και η ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί  αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου. Στην Ελλάδα οι ελλείψεις σε υπηρεσίες και δομές τόσο για τα άτομα με άνοια, όσο και για τις οικογένειές τους είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης, φροντιστής ατόμου με Νόσο Alzheimer, βιώνοντας το πρόβλημα ανέφερε ότι «Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για τη δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους, την υποστήριξη της έρευνας σχετικά με τη νόσο, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την προάσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια καθώς και την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που βιώνουν». 


 


Λίγα λόγια για τη νόσο Alzheimer


Οι αιτίες της νόσου Alzheimer δεν είναι συνολικά γνωστές. Μελέτες πληθυσμών στην Ευρώπη και την Αμερική τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι η επίπτωση της άνοιας μειώνεται ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής και του ελέγχου των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.


Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της  τ πρωτεΐνης που προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων του.


Τα συμπτώματα της είναι: διαταραχές μνήμης, διαταραχές λόγου, απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και χρόνο και έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας. Επίσης, υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα, συχνά σωματικά ενοχλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως απάθεια, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια.


Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που έχουν διαπιστωθεί είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, παράγοντες μη τροποποιήσιμοι. Η αυστηρά κληρονομική μορφή της νόσου είναι σπάνια, αφορά σε λιγότερο από 1% του συνόλου των πασχόντων και εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 65 ετών. Η  σποραδική μορφή της νόσου Alzheimer που εμφανίζεται μετά τα 65 έτη έχει μικρότερη κληρονομική επιβάρυνση.


Η νόσος Alzheimer είναι μη αναστρέψιμη και εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς σε βάθος χρόνου. Τα υπάρχοντα φάρμακα (αναστολείς χολινεστερασών, μεμαντίνη) ανακουφίζουν τα συμπτώματα της νόσου χωρίς να αποτελούν ριζική θεραπεία. Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες (νοητική ενδυνάμωση, εργοθεραπεία, θεραπείες τέχνης, κλπ) βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη εξέλιξη όλων των μορφών άνοιας. 


 


 


Αξίζει να σημειωθεί οτι η υγειονομική περίθαλψη στην Άνοια πρέπει να αναπροσαρμοστεί ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κρίση άνοιας. 


Η φετινή Παγκόσμια Έκθεση για την νόσο Alzheimer (2016) καλεί σε παγκόσμια αλλαγή στον τομέα της υγείας για τα άτομα με άνοια


Οι περισσότεροι άνθρωποι με άνοια δεν έχουν ακόμη λάβει μια διάγνωση, πόσο μάλλον τη θεραπεία και την περίθαλψη που χρειάζονται.


Η εξισορρόπηση μεταξύ πρωτοβάθμιας και εξειδικευμένης περίθαλψης θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει το κόστος της περίθαλψης στην άνοια.


Θα πρέπει να καθοριστούν σαφή και βασισμένα σε δεδομένα «μονοπάτια περίθαλψης» για την άνοια σε όλα τα συστήματα υγείας και να παρακολουθούνται για την πρόοδό τους προς τον στόχο μιας καθολικής κάλυψης των αναγκών.


Η έλλειψη της έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των βασικών συστατικών της υγειονομικής περίθαλψης στην άνοια είναι εντυπωσιακή και θα πρέπει να θεωρηθεί ως επείγουσα προτεραιότητα.
Η νέα έκθεση από την Παγκόσμια Εταιρεία για τη Νόσο Alzheimer (ADI), που έχει συνταχθεί από ερευνητές τουKing College του Λονδίνου και του London School of Economics & Political Science (LSE), αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με άνοια δεν έχουν ακόμη λάβει διάγνωση, πόσο μάλλον δεν έχουν μια σφαιρική και συνεχιζόμενη περίθαλψη.


Η Παγκόσμια Έκθεση για τη Νόσο Alzheimer 2016Βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα που ζουν με άνοια, καλεί σε συντονισμένη δράση για την αύξηση της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα με άνοια σε όλο τον κόσμο.


Η άνοια προσβάλλει 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Επί του παρόντος, μόνο οι μισοί περίπου από αυτούς σε χώρες υψηλού εισοδήματος, και ένας στους δέκα ή και λιγότεροι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν λάβει διάγνωση. Επέκταση της κάλυψης των υπηρεσιών για τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των ατόμων με άνοια και αποτροπή της κρίσης μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας με την οποία παρέχεται η περίθαλψη.


Η έκθεση τονίζει ότι η περίθαλψη στην άνοια που παρέχεται κυρίως από εξειδικευμένους γιατρούς αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο για την πρόοδο. Μεγαλύτερη συμμετοχή του μη εξειδικευμένου προσωπικού του τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορεί να καταστήσει δυνατή την ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση στη φροντίδα της άνοιας και θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της περίθαλψης ανά άτομο μέχρι και 40%.


Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, με τη βοήθεια των ειδικών που θα τους παρέχουν την απαραίτητη καθοδήγηση και υποστήριξη. Η κοστολόγηση των νέων θεραπειών είναι ζωτικής σημασίας να είναι προσιτή ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη για τα δύο τρίτα των ατόμων με άνοια που ζουν σε χώρες με χαμηλούς πόρους.Σαφή «μονοπάτια περίθαλψης» θα καθορίσουν τους ρόλους και τις ευθύνες στο πλαίσιο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και θα καθιερώσουν πρότυπα που πρέπει να ελέγχονται και να τηρούνται. Τα «μονοπάτια περίθαλψης», αποτελούν μια δομημένη και οργανωμένη προσέγγιση για τον συντονισμό, την εύρεση πηγών και την παροχή συνεχούς περίθαλψης, και είναι πλέον ένα κοινό συστατικό στην χρόνια περίθαλψη για άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, και ο καρκίνος.


Η διαχείριση περιστατικών υποστηρίζει τον συντονισμό και την ολοκληρωμένη παροχή της περίθαλψης και μπορεί να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες είναι τόσο προσωποκεντρικές όσο και αποτελεσματικές.Αυτή η αυξημένη κάλυψη στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας είναι οικονομικά προσιτή, καθώς ανέρχεται σε περίπου το 0,5% του συνόλου των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης μέχρι το 2030. Ωστόσο, απαιτείται πολιτική βούληση για τη δημιουργία των απαραίτητων αλλαγών.Η έκθεση απευθύνει έκκληση για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που παρέχεται η υγειονομική περίθαλψη στα άτομα που ζουν με άνοια, με μια αναπροσαρμογή αρμοδιοτήτων προς τη μη ειδική πρωτοβάθμια περίθαλψη και με προγραμματισμένες και συντονισμένες εισροές από όλους τους τομείς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.


Τονίζει, επίσης, ότι η περίθαλψη πρέπει να είναι ολιστική, συνεχής και ολοκληρωμένη, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια και των περιθαλπόντων τους, ενώ είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων.Ακόμη, απαιτείται περισσότερη έρευνα αναφορικά με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των περιστατικών, τη δυνατότητα αποφυγής ή ελαχιστοποίησης των περιττών εισαγωγών στο νοσοκομείο και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εισαγωγής στο νοσοκομείο, τα οφέλη και τους κινδύνους της περίθαλψης προηγμένου σχεδιασμού και σχετικά με την προσέγγιση της ανακουφιστικής φροντίδας. Έρευνα απαιτείται και για να διαπιστωθεί ποιά στοιχεία της περίθαλψης μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια σε μη εξειδικευμένες υπηρεσίες.


Ο Glenn Rees, πρόεδρος της ADI, δήλωσε, «Ο διπλός στόχος της βελτίωσης των ποσοστών της διάγνωσης και της δημιουργίας ενός πιο αποτελεσματικού παγκόσμιου συστήματος υγείας ήταν εξαιρετικά σημαντικός για την έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της σαφούς σύστασης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων στην περίθαλψη στην άνοια, έτσι ώστε τα άτομα με άνοια και οι περιθάλποντές τους να μπορούν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με την ποιότητα της διαθέσιμης περίθαλψης».Ο καθηγητής Martin Prince, επικεφαλής συγγραφέας, από το Kings College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση-ορόσημο τονίζει την ανάγκη να επανασχεδιαστούν και να επαναπροσδιοριστούν οι υπηρεσίες περίθαλψης στην άνοια για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Έχουμε μόλις 10-15 χρόνια για να το καταφέρουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια ρεαλιστική και ισχυρή πλατφόρμα για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης για όλους, πριν γίνουν διαθέσιμες οποιεσδήποτε νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες».


Η έκθεση κυκλοφόρησε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer, 21 Σεπτεμβρίου, το κομβικό σημείο της εκστρατείας για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer που διενεργείται από τις ενώσεις Alzheimer σε όλο τον κόσμο και στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την άνοια. Η έκθεση περιλαμβάνει μια ανάλυση των υπαρχόντων μοντέλων περίθαλψης στον Καναδά, την Κίνα, την Ινδονησία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία. Ένα «Zero Draft» Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την άνοια αναπτύσσεται επί του παρόντος από τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως αποτέλεσμα της καμπάνιας της ADI και άλλων φορέων για να αντιμετωπιστεί το όλο και αυξανόμενο θέμα της άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer 2016 αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας του Παγκόσμιου παρατηρητηρίου για τη γήρανση και τη φροντίδα της άνοιας του King College του Λονδίνου, σε συνεργασία με την Μονάδα έρευνας προσωπικών κοινωνικών υπηρεσιών του London School of Economics (LSE).

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X