Φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά της τριχόπτωσης  thumbnail

Φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά της τριχόπτωσης

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από πάθηση που προκαλεί παραμορφωτική τριχόπτωση, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να βοηθήσει στο να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά τους σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα.


Η γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί σποραδική ή ολική τριχόπτωση στο κεφάλι, το σώμα, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες.


Οι ερευνητές βρήκαν ότι περισσότεροι από το 50%, 66 ασθενών που έπαιρναν το φάρμακο Xeljanz (tofacitinib citrate) διαπίστωσαν ότι τα μαλλιά τους ξαναφύτρωναν σε τρεις μήνες.


"Υπάρχει ελπίδα τώρα ότι έχουμε περισσότερα να προτείνουμε στους ασθενείς, από μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες (counseling) και περούκα" παρατηρεί ο επικεφαλής της έρευνας Brett King, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Yale, New Haven, Connecticut.


"To φάρμακο εμφανίζεται να λειτουργεί εμποδίζοντας την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στους θύλακες. Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν γονίδια που ενδέχεται να μπορούν να προβλέψουν την αντίδραση ενός ασθενή στη θεραπεία. Είναι αμφίβολο εάν το συγκεκριμένο φάρμακο θα λειτουργήσει στις περισσότερες συνηθισμένες μορφές τριχόπτωσης (όπως η αντρική φαλάκρα) που δεν οφείλονται σε αυτοάνοση ασθένεια. Το εάν το ξαναφύτρωμα των μαλλιών θα διαρκέσει και για πόσο καιρό κάποιος θα πρέπει να παίρνει το φάρμακο δεν είναι γνωστό. Ενδέχεται εάν μπορούμε να θεραπεύουμε τους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα η κατάσταση της απώλειας μαλλιών να υποχωρήσει, αλλά δεν έχουμε την απάντηση σε αυτό." εξήγησε ο King.


Για τις ανάγκες της έρευνας ο ίδιος και οι συνεργάτες του χορηγούσαν σε ασθενείς 5 μιλιγκράμ του συγκεκριμένου φαρμάκου δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες.


"Σε αυτό το διάστημα πάνω από 50% των ασθενών παρατήρησαν κάποια ανάπτυξη των μαλλιών και στο ένα τρίτο επανήλθαν περισσότερα από τα μισά μαλλιά στο κεφάλι τους. Οι παρενέργειες ήταν ήπιες."


Ο King ελπίζει ότι μια μεγάλη φαρμακοβιομηχανία θα εξετάσει τα αποτελέσματα και θα χρηματοδοτήσει μεγαλύτερης έκτασης δοκιμές για να εξασφαλίσει έγκριση να χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο φάρμακο ως κοινά αποδεκτός τρόπος θεραπείας για τα 4 με 11 εκατομμύρια Αμερικάνους με γυροειδή αλωπεκία.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Insight.


Δύο δερματολόγοι χωρίς ανάμειξη στην έρευνα βρήκαν τα ευρήματα υποσχόμενα.


"Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι συναρπαστικά. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια απογοητευτική πάθηση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς και οι υπάρχουσες λύσεις θεραπείας έχουν ανάμεικτα αποτελέσματα" σημειώνει η Katy Burris επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Northwell Health, Manhasset, NY.


Οι θεραπείες περιλάμβαναν γενικά ανοσοκατασταλτικά (immunosuppressants) όπως η κορτιζόνη που χορηγούταν απευθείας με ένεση σε περιοχές με τριχόπτωση όπως το κρανίο ή τα φρύδια.


Άλλες θεραπείες αφορούσαν χορήγηση από το στόμα ή κρέμες δέρματος που προσπαθούν να καταστείλουν την απάντηση του ανοσοποιητικού ή να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ξεπεράσει την τριχόπτωση, εξηγεί η Doris Day, δερματολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill, ΝΥ. "Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να είναι συγκλονιστική για εκείνον που πάσχει. Τα καλά νέα είναι ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είχε αποτέλεσμα ακόμη και σε ασθενείς με τριχόπτωση για πέντε ή παραπάνω χρόνια. Το ξαναφύτρωμα των μαλλιών ξεκίνησε μέσα σε ένα μήνα και τα μαλλιά ήταν συχνά στην ίδια ή σε κοντινή πυκνότητα και όγκο."


"Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να διαπιστωθεί πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία ειδικά σε παιδιά. Παρόλα αυτά, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μας κάνουν να ελπίζουμε ότι μια νέα, αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία μπορεί να είναι στον ορίζοντα σύντομα" καταλήγει η Burris.


 


 


 


 


 


 


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X