Ιπποφαές: Τα οφέλη σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο thumbnail
Το ιπποφαές συν τοις άλλοις υποβοηθά αισθητά την απώλεια λίπους και διατήρηση της φυσικής κατάστασης , πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση.

Ιπποφαές: Τα οφέλη σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι όλο και περισσότερα superfoods και superfruits κάνουν την εμφάνισή τους στον διατροφικό τομέα διεγείροντας ολοένα και πιο πολύ την περιέργεια των ενδιαφερόμενων, προτρέποντας τους στη λεπτομερή αναζήτηση πληροφοριών γι αυτά ,αλλά και στην εύρεση πηγής για την προμήθεια τους.


Στο μικροσκόπιο του συγκεκριμένου άρθρου τοποθετούμε το ιπποφαές.


 Τι είναι το ιπποφαές :


Το ιπποφαές είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των ελαιαγνοειδών . Υπάρχουν 6 κύρια είδη κυρίως στις περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας . Το 90 % περίπου εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας , όπου πέρα από την διατροφική του χρήση χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς όπως τον έλεγχο της απώλειας νερού και διάβρωσης του εδάφους.


Η χρήση του στην σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι το ίδιο διαδεδομένη με αυτή της αρχαίας , καθώς υπάρχει πληθώρα αναφορών τόσο σε κείμενα του Θεοφράστου , μαθητή του Αριστοτέλη , όσο και του Διοσκουρίδη που θεωρείται ο πατέρας της φαρμακολογίας. Αν αναρωτιέστε για το όνομα , η απάντηση βρίσκεται στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού αννάρωναν  γρηγορότερα , αποκτούσαν περισσότερη δύναμη ενώ ως αποτέλεσμα είχαν και πιο δυνατό και λαμπερό τρίχωμα.


Τι περιέχει το ιπποφαές :


Το ιπποφαές περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και στοιχείων , ιδιαίτερα ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό . Πιο αναλυτικά συναντάμε τις βιταμίνες   Α, Κ, Ε, Β1 και Β2 , βιταμίνες σημαντικές για τις κύριες βιολογικές ανάγκες μας.


Μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, στοιχεία που προσφέρουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση δρώντας και προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.


Πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα όπως ω3, ω6, ω7, ω9 , στοιχεία που πρέπει να παραλαμβάνονται μέσω διατροφής, καθώς δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό . Ως οφέλη εδώ ορίζουμε συν τοις άλλοις , την διατήρηση της υγείας του δέρματος, την ρευστότητα και ελαστικότητα των κυτταρικών μεμβρανών αλλά και την χρησιμότητα τους σε εγκυμονούσες μητέρες καθώς βοηθάνε την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα και την μετέπειτα παραγωγή μητρικού γάλακτος πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το έμβρυο.


Καροτενοειδή όπου αποτελούν μία μεγάλη ομάδα χρωστικών που προσδίδουν το κόκκινο , το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα στα φυτά και μαζί με τις βιταμίνες C και Ε , αποτελούν βασικές πηγές αντιοξειδωτικών.


Τέλος περιέχει φλαβονοειδή ουσίες παρόμοιας δράσης με τα καροτενοειδή στα φυτά Στον άνθρωπο ενεργοποιούν ένζυμα τα οποία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση. Κάποιες από αυτές τις ουσίες συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη υγεία των δοντιών και τη μείωση της εκδήλωσης κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.


 



 • 20 + 1 οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό:


 



 • Θεραπεύει τις γαστρεντερικές διαταραχές καθώς και το στομαχικό έλκος.

 • Βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών, λόγω των ω3, ω6, ω7, ω9


πολυακόρεστων  λιπαρών οξέων.



 • Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

 • Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

 • Υποστηρίζει και βοηθά την καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

 • Βοηθά στην καλή λειτουργία και ανάπτυξη των κυττάρων

 • Μειώνει την χοληστερόλη.

 • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπου καρκίνου.

 • Αυξάνει την αποδοτικότητα.

 • Ελέγχει την διάθεση της όρεξης του ατόμου.

 • Υποβοηθά την θεραπεία συμπτωμάτων άσθματος.

 • Μειώνει σημάδια στο δέρμα που προέρχονται από ιλαρά ή παρωτίτιδα

 • Βελτιώνει την πνευματική διαύγεια.

 • Μειώνει τις φλεγμονές του σώματος.

 • Βοηθά στη γρηγορότερη επαναφορά του οργανισμού από μία κοινή ίωση.

 • Βελτιώνει την όραση

 • Συμμετέχει στην καλύτερη λειτουργία του παχέος εντέρου.

 • Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

 • Υποβοηθά το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.

 • Ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας.

 • Γενικότερα αποτοξινώνει τον οργανισμό μας.


 Έρευνα :


Στην Αμερική στις 2 Ιουνίου το 2011, πραγματοποιήθηκε έρευνα – πείραμα που ως σκοπό είχε να αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες των καρπών και των φύλλων του ιπποφαές . Η έρευνα πιο συγκεκριμένα επικεντρωνόταν  στην ικανότητα του ιπποφαές και στην βοήθειά του όσον αφορά την απώλεια βάρους και την διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Το πείραμα έγινε σε δύο ποντίκια τα οποία είχαν το ίδιο βάρος και είχαν και τα δύο ταϊστεί με τις ίδιες τροφές αλλά και με την ίδια ποσότητα, με την μόνη διαφορά ότι το ένα είχε λάβει επιπρόσθετα ποσότητα τροφής από καρπούς και φύλλα ιπποφαές.


Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Το πρώτο ποντίκι που είχε καταναλώσει επιπρόσθετα ιπποφαές , έδειξε μακροχρόνια να χάνει λίπος και γενικά να διατηρεί την φυσική του κατάσταση. Αντίθετα το δεύτερο παρουσίασε συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται στα πρώτα στάδια παχυσαρκίας του ανθρώπου , όπως προβλήματα με την καρδιά , αρρυθμίες και διαβήτη.


Συμπεραίνουμε λοιπόν τα αυτονόητα. Το ιπποφαές συν τοις άλλοις υποβοηθά αισθητά την απώλεια λίπους και διατήρηση της φυσικής κατάστασης , πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση.


 Που το βρίσκουμε:


Σε καταστήματα που εμπορεύονται βότανα , ως αποξηραμένο φυτό σε περίπτωση που θέλουμε να το παρασκευάσουμε ως αφέψημα. Επίσης το βρίσκουμε ως έτοιμο παρασκευασμένο χυμό, ως κάψουλες στα φαρμακεία αλλά και ως έλαιο σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων.


*προσέχουμε πάντα τη δοσολογία. Καλό θα ήταν η επίσκεψη σε ειδικό διαιτολόγο- διατροφολόγο που θα σας προτείνει ακριβώς και εξατομικευμένα την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη.


Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και τον  Βασίλη Παυλίδη/ Σπουδαστή Διαιτολογίας- Διατροφής ΑΤΕΙ (www.diatrofi.gr)

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X