Η 8η ΗΜΕΡΑ του Virgil Georghiou στο Από Μηχανής  thumbnail

Η 8η ΗΜΕΡΑ του Virgil Georghiou στο Από Μηχανής

"Αλίμονο σ' εκείνον που πέφτει και δεν υπάρχει κανείς να τον σηκώσει…"
Εκκλησιαστής 4, 10.


Δύο φίλοι, απόγονοι τρίτης μεταπολεμικής γενιάς συνειδητοποιούν πως οι παππούδες τους ήταν αντίπαλοι στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Έρχονται αντιμέτωποι με την ιστορία τους. Άραγε τι να έγιναν οι ψυχές τους; Θα σώθηκαν ή όχι. Οι ίδιοι τι θα έπρεπε να κάνουν; Να παραμείνουν εχθροί ή θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την μνήμη και την σωτηρία των προγόνων τους;


Το δίλημμα θα πάρει διαστάσεις όταν θα έρθουν αντιμέτωποι με την αληθινή ιστορία ενός φτωχού ιερέα που σε κάποιο ορεινό χωριό της Μολδαβίας αποφασίζει εν καιρώ πολέμου να ενταφιάσει έναν ανώνυμο νεκρό που βρέθηκε αδέσποτος έξω από το νεκροταφείο του χωριού. Τον ενταφιάζει με όλες τις τιμές που αποδίδει η ορθόδοξη εκκλησία σε έναν νεκρό χριστιανό. Η πράξη του θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ο ιερέας θα κατηγορηθεί για βεβήλωση νεκροταφείου και για μεταθάνατον βιασμό ενός αλλόθρησκου. Ο νεκρός είναι Εβραίος.


Ο Virgil Georghiou αφηγείται την αληθινή ιστορία του προλετάριου ιερέα πατέρα του.


Οι δύο φίλοι που ξεκίνησαν να διαβάζουν από κοινού την ιστορία του Virgil Georghiou τις έντονες ημέρες του ελληνικού δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015, έρχονται αντιμέτωποι με την ηθική του ελέους. Με μεγάλη αμηχανία εντοπίζουν έναν κοινό τόπο για να μνημονεύουν τις ψυχές των παππούδων τους. Το πρόσωπο του άλλου.

Ταυτότητα της παράστασης


Κείμενο: Virgil Georghiou
Απόδοση – σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα – Μαρία Πασχάλη
Εικονογραφία: Άντα Μπαραχάνου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Ραφαήλ
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Καμμένος, Ηλίας Κουνέλας


Από 25 Σεπτεμβρίου και κάθε Κυριακή στη μία το μεσημέρι για 15 παραστάσεις


Ακαδήμου 13, Κεραμεικός
Τηλ. 210 52 37 297


 


http://syn-epi.com/η-8η-ημερα-του-βίργκιλ-γκεοργκίου/


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X