Πόσο ασφαλείς είναι οι εναλλακτικές θεραπείες κατά του κορωνοϊού; Η θεωρία του «τσι» για τη ζωτική ενέργεια…

Από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού, η Κίνα αναζήτησε θεραπευτικές λύσεις, εκτός από τη σύγχρονη, και στην παραδοσιακή ιατρική, στην οποία η χώρα έχει μια μακραίωνη παράδοση. Όσο ο καιρός περνάει, παράλληλα με την ανάπτυξη εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων, για τα οποία γίνονται εργώδεις προσπάθειες, η κινεζική κυβέρνηση προωθεί συστηματικά παραδοσιακά βότανα και άλλες εναλλακτικές θεραπείες για τη νόσο Covid-19.

Μάλιστα, οι εν λόγω παραδοσιακές θεραπείες έχουν αρχίσει να εξάγονται ως βοήθεια σε χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία. Οι επιστήμονες άλλων χωρών, σύμφωνα με το «Nature», εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αν όχι ανήσυχοι, θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνη η υποστήριξη θεραπειών που ακόμη δεν έχουν αποδειχθεί μέσω της συνήθους οδού των κλινικών μελετών ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Η θεωρία του «τσι»

Η Κινεζική Παραδοσιακή Ιατρική (ΚΠΙ) βασίζεται στη θεωρία του «τσι», της ζωτικής ενέργειας που βοηθά στην ισορροπία και υγεία του σώματος. Το «βάλτωμα» του τσι θεωρείται ότι μπορεί να αποβεί παθογόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρχικά αποθάρρυνε τη χρήση παραδοσιακών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού και τα εν λόγω φάρμακα, κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αναφέρονταν στην ιστοσελίδα του ως «μη αποτελεσματικά κατά της Covid-19 και πιθανώς επιβλαβή».

Όμως, στη συνέχεια ο ΠΟΥ αναθεώρησε τη στάση του και η εν λόγω δημόσια προειδοποίηση αποσύρθηκε. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η αρχική δήλωση «ήταν υπερβολικά ευρεία και δεν ελάμβανε υπόψη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε παραδοσιακά φάρμακα για να ανακουφίσουν ορισμένα από τα ηπιότερα συμπτώματα της Covid-19».

Τι ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Η γενική θέση του ΠΟΥ είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οποιοδήποτε φάρμακο, παραδοσιακό ή άλλο, είναι σε θέση να προλάβει ή να θεραπεύσει την πανδημική νόσο (μόνο η ρεμδεσιβίρη έχει φανεί σε μερικές κλινικές μελέτες να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών). Επίσης, ο ΠΟΥ τονίζει ότι δεν συνιστά στους ανθρώπους να παίρνουν μόνοι τους τα οποιαδήποτε φάρμακα, χωρίς ιατρική καθοδήγηση, ελπίζοντας έτσι να προλάβουν τη μόλυνση ή να θεραπευθούν από αυτήν.

Στην Κίνα, τόσο οι δημόσιες Αρχές όσο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προωθούν διάφορα σκευάσματα της Κινεζικής Παραδοσιακής Ιατρικής (ΚΠΙ), όπως είναι η επίσημη και διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της, τα οποία προβάλλονται ότι μειώνουν τα συμπτώματα της Covid-19 και τους θανάτους. Όμως, αυτοί οι ισχυρισμοί, στις περισσότερες περιπτώσεις, τουλάχιστον έως τώρα, δεν υποστηρίζονται από αξιόπιστες κλινικές μελέτες.

Έχουν απήχηση στον Δυτικό Κόσμο οι εναλλακτικές θεραπείες για τον κορωνοϊό;

Η αποτελεσματικότητα ορισμένων ουσιών της ΚΠΙ, όντως, δοκιμάζεται στην Κίνα, αλλά ορισμένοι δυτικοί επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για τον σωστό σχεδιασμό των μελετών και κατά πόσο θα παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Από την άλλη, οι Κινέζοι, τόσο οι Αρχές (μεταξύ των οποίων το υπουργείο Υγείας) όσο και οι πολίτες, έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ΚΠΙ, καθώς χρησιμοποιούν τέτοια παραδοσιακά φάρμακα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παραδοσιακά φάρμακα δεν μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες ή το όφελός τους στην περίπτωση του κορωνοϊού να είναι μικρό έως μηδαμινό. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο εύλογος αντίλογος είναι ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί, επίσης, με πιο συμβατικά φάρμακα, όπως η υδροξυχλωροκίνη, που δοκιμάζεται ήδη σε νοσοκομεία.

Πόσο ασφαλής και αποτελεσματική είναι σαν θεραπεία;

Να σημειωθεί πως η Κρατική Υπηρεσία Κινεζικής Παραδοσιακής Ιατρικής έχει ανακοινώσει ότι τρεις «φόρμουλες» (κοκτέιλ ουσιών) και τρία φάρμακα «έχουν αποδειχθεί» αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού. Επιστήμονες της Ακαδημίας Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών έχουν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων ΚΠΙ και έχουν δηλώσει ότι έχουν επιβεβαιώσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ορισμένων από αυτά.

Σύμφωνα με τις περιγραφές στην επίσημη κινεζική ιστοσελίδα των κλινικών δοκιμών, κάποιο φάρμακο μειώνει τα συμπτώματα της Covid-19, ένα άλλο αποτρέπει τα ήπια συμπτώματα να γίνουν σοβαρά και ένα τρίτο μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης. «Έως ότου υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις, είναι ανήθικο να προωθούνται στην αγορά μέθοδοι ΚΠΙ με τον ισχυρισμό ότι είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο κυτταρικός βιολόγος Νταν Λαρχάμαρ του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πώς θα προστατεύσω την καρδιά μου από τον κορωνοϊό;» 4 συμβουλές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής!

Ποια είναι η θεραπεία για τον κορωνοϊό; Οι ειδικοί απαντούν…

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα