Δημιουργική μάθηση. 8 τρόποι για να βοηθήσουν οι γονείς και τα παιδιά να πετύχουν!

Ο δάσκαλος είναι ο «μαέστρος» που θα συντονίσει τα παιδιά στην τάξη του, καθώς είναι εκείνος που θα ανακαλύψει τις κλίσεις τους «ξεκλειδώνοντας» τις δεξιότητές τους, όσο το δυνατόν καλύτερα μπορεί.

Μα η οικογένεια είναι ο κύριος δημιουργός της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του παιδιού, με προϋπόθεση όμως, να το κάνει να αντιδρά και να σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο και κυρίως, ορθό τρόπο. Και για αυτό είναι πολύ σημαντικός ο όρος «δημιουργική μάθηση».

Ουσιαστικά, αφορά στη μάθηση που «παντρεύει» τη διδαχή με τη φαντασία και όχι τη στείρα εκμάθηση ολόκληρων κομματιών από τα βιβλία. Με τη δημιουργική μάθηση, το παιδί θέλει να διαβάσει και να μάθει. Και έτσι, ο εκάστοτε μαθητής είναι σε θέση να συνδέσει τη μάθηση με την ευχαρίστηση.

Για να πετύχει όμως, ο γονιός το παραπάνω, πρέπει να γίνουν τα εξής:

  • Προσφέρετε στο παιδί ένα πλούσιο αισθητηριακά περιβάλλον.

Στο σπίτι πρέπει να υπάρχουν υλικά που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις, νερομπογιές, κρουστά όργανα, πηλός . Δώστε στο παιδί σας βιβλία αναφοράς (εγκυκλοπαίδειες ,λεξικά κ. ο κ.) που θα του επιτρέψουν να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον περιβάλλοντα κόσμο. Επιτρέψτε στο παιδί σας να συμμετέχει στις κοινωνικές δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν.

  • Ας είστε συγκεκριμένοι και ας υπάρχει μια ρουτίνα.

Προσδιορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για διάβασμα, για μουσική ή απλή κουβέντα με το παιδί (βράδυ).

  • Να είστε ενεργοί ακροατές.

Ακούστε το παιδί σας. Τα πράγματα για τα οποία δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μπορεί να σας δώσουν ενδείξεις για το ποιες είναι οι ιδιαίτερες ικανότητές του.

  • Ας έχει τον προσωπικό του χώρο.

Δώστε στο παιδί έναν «δικό» του χώρο του σπιτιού, όπου μπορεί να δημιουργεί.

  • Τα από κοινού ενδιαφέροντα είναι σημαντικά.

Επισκεφθείτε οικογενειακώς τοποθεσίες άγνωστες στο παιδί, κάνοντας ταξίδια. Ας επισκεφθείτε βιβλιοθήκες και μουσεία, ενώ μπορείτε και να παρακολουθήσετε μαζί συναυλίες και θεατρικά έργα, έστω και εξ αποστάσεως λόγω του κορωνοϊού.

  • Κάντε «έξυπνα» δώρα.

Χαρίστε στο παιδί σας παιχνίδια, τα οποία δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο. Τα παιδικά τουβλάκια και οι μαριονέτες, για παράδειγμα, ερεθίζουν τη φαντασία ώστε να φτιάξουν και να συνθέσουν.

  • Δώστε κίνητρα στο παιδί σας.

Μην δωροδοκείτε το παιδί σας. Χρησιμοποιήστε κίνητρα για να βοηθήσετε το παιδί σας να δράσει και να εκπέμπετε το μήνυμα πως η μάθηση δεν αποτελεί η ίδια τίμημα.

  • Ο γονιός είναι παράδειγμα.

Κρατήστε ζωντανό το δικό σας ενδιαφέρον για μάθηση, γιατί το παιδί θα επηρεαστεί από το παράδειγμά σας. Μάλιστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα συμβάντα στην κοινότητα και τους θεσμούς για να ενεργοποιήσετε τα ενδιαφέροντά του.

Μάρθα Ι. Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί η τιμωρία ΔΕΝ βοηθά το παιδί; 7+1 πρακτικές για γονείς…

«Να αφήσω το παιδί μου να κάνει Facebook;» Αυτά οφείλει να προσέχει ο κάθε γονιός!

«Τι να κάνω αν το παιδί μου νοσήσει με κορωνοϊό;» Ο απαραίτητος οδηγός για την επιστροφή στα σχολεία…

Σχετικά άρθρα