Έκκληση των ανταρτών της Συρίας προς στην ΕΕ

Οι αντάρτες που μάχονται εναντίον του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ κάλεσαν σήμερα την ΕΕ να συγκεκριμενοποιήσει την απόφασή της να άρει το εμπάργκο όπλων προς όφελός τους.

“Θα θέλαμε να είχε ληφθεί νωρίτερα. (…) Ελπίζουμε ότι θα είναι μια απόφαση που θα έχει αποτέλεσμα και όχι μόνο λόγια”, δήλωσε ο Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος της ανώτερης στρατιωτικής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του κύριου σχηματισμού του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.

“Γιατί να περιμένουν ως τον Αύγουστο; Γιατί να περιμένουν άλλους δύο μήνες; Για να γίνει ο συριακός λαός ακόμη περισσότερο θύμα γενοκτονίας;”, αναρωτήθηκε ο Σααντεντίν, “Έχουμε ανάγκη αντιαεροπορικές συστοιχίες, αντιαρματικούς πυραύλους”, πρόσθεσε όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από την Κωνσταντινούπολη όπου συνεδριάζει, ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του, μέσω εκπροσώπου του, ότι η άρση του εμπάργκο, την οποία αποφάσισε η ΕΕ, είναι ανεπαρκής και έρχεται “πολύ αργά”.

“Πρόκειται βεβαίως για ένα θετικό βήμα, αλλά φοβόμαστε ότι θα είναι ανεπαρκές και ότι έρχεται πολύ αργά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Λουάι Σάφι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες να άρουν το εμπάργκο στα όπλα προς όφελος των Σύρων ανταρτών.

Όμως καμιά χώρα δεν έχει την πρόθεση να στείλει όπλα μέσα στους δύο επόμενους μήνες για να μην βάλει σε κίνδυνο τη ρωσοαμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης τον Ιούνιο στη Γενεύη.

“Ο συριακός λαός είναι απογοητευμένος. Πίστευε πως οι δημοκρατίες ενδιαφέρονταν γι’ αυτούς που επιθυμούν τη δημοκρατία”, συνέχισε ο Σάφι. “Έχουμε ανάγκη όπλων για να προστατέψουμε τους αμάχους, το συριακό λαό. Τα όπλα είναι ένα στοιχείο, όμως θέλουμε επίσης η ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο σοβαρή θέση, μια πιο σταθερή θέση”, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία από την πλευρά της εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της ΕΕ εκτιμώντας μέσω του υφυπουργού της επί των Εξωτερικών Σερκγέι Ριάμπκοφ ότι “βλάπτει άμεσα” τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης.

Σχετικά άρθρα