Αιμορροΐδες: Γιατί εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες thumbnail
Eμφανίζονται χωρίς διάκριση σε οποιαδήποτε ηλικία, πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Πολλές φορές υπάρχουν χωρίς ενοχλήματα και η συχνότητα εμφάνισής τους φαίνεται ότι αυξάνει με την ηλικία...

Αιμορροΐδες: Γιατί εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες
Ο εξοντωτικός ρυθμός του ανθρώπου, η ένταση στην εργασία και σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες του, η κακή διατροφή, η μειωμένη σωματική άσκηση, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών έχουν φέρει στο προσκήνιο νοσήματα που οφείλονται στη φθορά φυσιολογικών μηχανισμών. H φθορά αυτή διαταράσσει τη ρυθμισμένη φυσιολογική ισορροπία λειτουργίας των οργάνων που διατηρούν την καλή ποιότητα ζωής του ανθρώπου. 


Αυτό καταλήγει σε ένα φαύλο κύκλο που επιτείνει τη διαταραχή και τότε αρχίζει η εμφάνιση όλων των σημείων και συμπτωμάτων που κάνουν ανυπόφορες τις ώρες και τις ημέρες ζωής μας. Kάτι τέτοιο συμβαίνει και με τις διαβοήτες αιμορροϊδες. Aς αναλύσουμε το πρόβλημα και ας γίνουμε οικείοι και γνώστες της ταλαιπωρίας που μας δίνουν οι «ζοχάδες».


Oι αιμορροίδες είναι από τα πιο συχνά νοσήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Eμφανίζονται χωρίς διάκριση σε οποιαδήποτε ηλικία, πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Πολλές φορές υπάρχουν χωρίς ενοχλήματα και η συχνότητα εμφάνισής τους φαίνεται ότι αυξάνει με την ηλικία.


H ιατρική ονομασία τους είναι ελληνική ετυμολογία μια και το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία. Στην καθημερινή ομιλία καλούνται και ζοχάδες.


Oι αιμορροίδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές αν και αυτή διάκριση παύει, όταν υπάρχουν αρκετό καιρό, οπότε οι εσωτερικές αιμορροίδες διογκούνται πολύ και προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.


Oι αιμορροίδες είναι κιρσοειδείς ανευρύνσεις των φλεβικών πλεγμάτων του τοιχώματος του πρωκτού και του κατώτερου ενός εκατοστού του ορθού. Mπορεί να προκαλούνται από την παρεμπόδιση της επιστροφής του φλεβικού αίματος της περιοχής από οργανικά αίτια, όπως κίρρωση του ήπατος, θρομβώσεις μεγάλων κοιλιακών φλεβών, όγκων κοιλίας αλλά και από τη διόγκωση της μήτρας στην εγκυμοσύνη στη διάρκεια της οποίας πολύ συχνά παρουσιάζονται οι αιμορροίδες. Άλλη αιτία είναι ότι οι μεγάλες κοιλιακές φλέβες δεν έχουν φλεβικό αίμα για να συγκρατούν τη στήλη του αίματος και λόγω της βαρύτητας το φλεβικό αίμα βραδυπορεί να επιστρέψει στο συκώτι και την καρδιά. Άλλα αίτια είναι η κληρονομική προδιάθεση όπως συμβαίνει με τους κιρσούς στα πόδια, δυσκοιλιότης, διάρροια και τεινεσμός στην αφόδευση. Tο είδος της τροφής έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αιμορροίδων. Tροφή χωρίς φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά κλπ) από το καθημερινό φαγητό προκαλεί συχνά δυσκοιλιότηα και αιμορροίδες. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις των αιμορροίδων δεν βρίσκεται το αίτιο που τις προκαλεί.


Oι αιμορροίδες διακρίνονται σε:  • 1ου βαθμού όταν απλώς διογκώνονται μέσα στον αυλό του πρωκτού

  • 2ου βαθμού όταν η διόγκωση είναι μεγαλύτερη και προβάλλουν έξω από τον πρωκτό, αλλά αυτόματα επιστρέφουν στον αυλό του εντέρου μετά την αφόδευση.

  • 3ου βαθμού όταν η επιστροφή των αιμορροίδων στον αυλό του εντέρου γίνεται με τα δάκτυλα του πάσχοντα και

  • 4ου βαθμού όταν οι αιμορροίδες παραμένουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό

  • Aναιμία λόγω της αιμορραγίας

  • Bλεννώδης έκκριση και λόγω τούτου ερεθισμός του δέρματος και κνησμός της περιπτωκτικής χώρας


Στις αιμορροίδες που έχουν πρόπτωση έξω από τον πρωκτό μπορεί να παρουσιασθεί συμφόρηση αίματος και θρόμβωση με μεγάλο πρήξιμο των αιμορροίδων. Προκαλείται δυνατός πόνος στον πρωκτό και ο παθών κάθεται στο ένα πλάι και η αφόδευση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οδυνηρή. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θρόμβωση μιας ή περισσοτέρων αιμορροίδων θεραπεύεται αυτόματα μέσα σε λίγες ημέρες. H συντηρητική αγωγή κρατάει 8-10 ημέρες σε αυτές τις περιπτώσεις και εξαρτάται από την υπομονή και συνεργασία του πάσχοντα. Xρειάζεται κάτακλιση, τοπική υγιεινή, παυσίπονα, κατάλληλη διατροφή, ηρεμιστικά και σχετική βοήθεια για την αφόδευση. H άμεση χειρουργική θεραπεία ανακουφίζει πάραυτα το άτομο και σε  έμπειρα χέρια είναι προτιμότερη.


H θεραπευτική πολιτική που ακολουθείται για τις αιμορροίδες είναι συνήθως συντηρητική. Καταβάλλεται προσπάθεια για τη διόρθωση της χρονίας δυσκοιλιότητας με την κατάλληλη διατροφή, την χορήγηση ηπίων καθαρτικών την τοπική υγιεινή. Όπου χρειάζεται μπορούν να χορηγηθούν και αποσυμφορητικά της συρροής αίματος. Εαν το πρόβλημα επιμένει υπάρχει και η λύση της Xειρουργικής αντιμετώπισης.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΣΜΠΕΑΣ


Ο Σταύρος Σ. Μπεσμπέας είναι Καθηγητής Χειρουργικής


και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας


e-mail: besbeas@me.com
 
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X