Κύκλος 4 διαλέξεων για τον Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  thumbnail

Κύκλος 4 διαλέξεων για τον Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με αφορμή την έκθεση Ai Weiwei at Cycladic, ο Παντελής Τσάβαλος θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2016 ένα νέο κύκλο τεσσάρων διαλέξεων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στον οποίο θα επιχειρηθεί μια διεισδυτική ματιά στο έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη.


Ποια είναι η σχέση μεταξύ της τέχνης, της αισθητικής, του πολιτικού ακτιβισμού και της κοινωνικής κριτικής; Και ποιος είναι στ’ αλήθεια αυτός ο διάσημος και αμφιλεγόμενος Κινέζος καλλιτέχνης, οι δράσεις του οποίου γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και οι εκθέσεις του περιζήτητες από όλα τα μεγάλα μουσεία, δημιουργώντας πρωτοφανή προσέλευση και ρεκόρ επισκεψιμότητας; Πώς αφομοιώνεται η παράδοση της πρακτικής καλλιτεχνών όπως ο Duchamp και ο Warhol στην εποχή του Instagram και του Twitter; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στην αισθητικοποίηση του ανθρώπινου πόνου; Πώς συνδυάζεται η εσωτερικότητα της τελετουργικής πράξης με την ενέργεια διασημότητας; Μπορεί μια καλλιτεχνική πράξη να αλλάξει τα δεδομένα του κόσμου; Από πού αντλούν τα έργα του Ai την εμβληματική τους δύναμη;


Οι τρεις πρώτες παρουσιάσεις (28/9, 5 και 12/10) αποτελούν διαλέξεις που επικεντρώνονται στην αναλυτική παρουσίαση του έργου του Ai από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Οι διαλέξεις αυτές συγκροτούν μια περιήγηση σε ένα έργο γεμάτο με κοινωνικοπολιτικές, αισθητικές και εννοιολογικές αναφορές, με προβολή ιδιαίτερα πλούσιου εικονογραφικού υλικού και κριτική αποτίμηση των έργων του. Η προσέγγιση των έργων ακολουθεί έναν συνδυασμό κοινωνικοϊστορικής, φορμαλιστικής και σημειολογικής μεθοδολογίας.


Η τελευταία παρουσίαση είναι μια μεγάλη διαδραστική ξενάγηση/περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και η επαφή με την υλικότητα, την εκκωφαντική σιωπή και τις σημειολογικές αναφορές των έργων της έκθεσης Ai Weiwei at Cycladic.


Η έκθεση Ai Weiwei at Cycladic που θα διαρκέσει μέχρι  τις 30 Οκτωβρίου, είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του δημοφιλούς καλλιτέχνη και ακτιβιστή στην Ελλάδα αλλά και η πρώτη παρουσίαση έργων του Ai Weiwei σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως. Σκοπός της έκθεσης είναι να μυήσει το κοινό στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, μέσα από πολλά και σημαντικά έργα του ενώ έμφαση δίνεται στις δράσεις που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης τους τελευταίους μήνες που πέρασε στην Ελλάδα, καταγράφοντας την προσφυγική κρίση.


 


Ημερομηνίες διαλέξεων και ξεναγήσεων


Διάλεξη 1: Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, 19:00-21:00


Διάλεξη 2 : Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 19:00-21:00


Διάλεξη 3: Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 19:00-21:00


Διάλεξη 4 και ξενάγηση στην έκθεση: Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, 17.30-19.00


 


Λίγα λόγια για τον ομιλητή


Ο Παντελής Τσάβαλος είναι ιστορικός τέχνης. Έχει σπουδάσει Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και γραφιστική στη Σχολή Βακαλό, ιστορία και φιλοσοφία της τέχνης στο Open University και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης και Κοσμήτωρ του Κολλεγίου Βακαλό. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην επιμέλεια και παρουσίαση διαλέξεων και σεμιναρίων σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.


 


Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.


Τηλ. 210 72 28 321-3 [εσωτ. 150], Δρακούλη Δάφνη


 


Κύκλος 4 διαλέξεων: € 32,00 


Μεμονωμένη παρακολούθηση: € 10,00         


Φίλοι ΜΚΤ Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική Συνδρομή: € 26,00           


Χορηγός: € 22,00       


Νέοι Φίλοι ως 35 ετών: € 16,00


 


Νεοφύτου Δούκα 4 


Auditorium, 5ος όροφος


 


http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3917&cnode=306&clang=0


 


 [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X