Η διαφορά της τροφής από τη θρέψη  thumbnail

Η διαφορά της τροφής από τη θρέψη

Οι φτωχές δίαιτες υπονομεύουν την υγεία του ενός τρίτου του παγκόσμιου πληθυσμού, προειδοποιεί ένα ανεξάρτητο πάνελ ειδικών σε θέματα φαγητού και καλλιέργειας.


Η έρευνα αναφέρει ότι ο υποσιτισμός εμποδίζει την ανάπτυξη σχεδόν του ενός τετάρτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών.


Και μέχρι το 2030 ένα τρίτο του πληθυσμού θα μπορούσε να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.


Η αναφορά του Παγκόσμιου Πάνελ για την Καλλιέγεια και τα Συστήματα Φαγητού για τη Θρέψη παρουσιάζεται στον Οργανισμό για το Φαγητό και την Καλλιέργεια των Ηνωμένων Εθνών.


Το πάνελ – του οποίου προίσταται ο πρώην πρόεδρος της Γκάνα John Kufuor και ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης John Beddington – σημειώνει ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται το εύρος βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στη δίαιτα τους που απαιτείται για να διατηρούνται υγιείς.


Το αποτέλεσμα είναι αύξηση στις καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτης και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη δίαιτα και υπονομεύουν την παραγωγικότητα ενώ απειλούν να κατακλύσουν τις υπηρεσίες υγείας.


Αυτές οι μη μεταδοτικές χρόνιες ασθένειες έχουν συνδεθεί με τα λιπαρά και τη δίαιτα με υψηλά επεξεργασμένα προϊόντα του αναπτυγμένου κόσμου. Αλλά οι περισσότερες νέες περιπτώσεις εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Το πάνελ εφιστά την προσοχή ότι με τις υπάρχουσες τάσεις η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ τα επόμενα είκοσι χρόνια. Μόνο μια παγκόσμια προσπάθεια παρόμοια με αυτή για την αντιμετώπιση του HIV ή της ελονοσίας θα επαρκεί για να ανταποκριθεί στην πρόκληση.


Σύμφωνα με την επιτροπή, ο υποσιτισμός των παιδιών και της μητέρας, η υψηλή πίεση και άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη δίαιτα κοστίζουν περισσότερα χρόνια από το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κακή υγιεινή ή το μη ασφαλές σεξ.


Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση της μείωσης της ασιτίας αλλά 800 εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη βιώνουν την πείνα σε καθημερινή βάση.


Ο υποσιτισμός είναι ξεκάθαρος στα παιδιά.


Ένα τέταρτο όσων έχουν ηλικία κάτω των πέντε ετών παρουσιάζουν μειωμένες φυσικές και πνευματικές δυνατότητες. Γυναίκες με ασιτία γεννούν παιδιά με προβλήματα εφ' όρου ζωής.


Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Καθηγητής Lawrence Haddad του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Πολιτική στο Φαγητό ανατρέχει στη Γουατεμάλα όπου πάνω από 40% των παιδιών είναι κοντά για την ηλικία τους. "Σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται στην ανισότητα. Άνθρωποι με υψηλότερο εισόδημα εξασφαλίζουν καλύτερο φαγητό και πολύ χαμηλά επίπεδα στασιμότητας ανάπτυξης. Ομάδες με χαμηλό εισόδημα ακολουθούν μια δίαιτα που βασίζεται στο καλαμπόκι αλλά δεν λαμβάνουν αρκετά λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά ή πρωτείνες σαν αυτές που συναντάμε στο κοτόπουλο."


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Πάνελ, Καθηγητής Sandy Thomas θεωρεί ότι η ιστορία είναι παρόμοια σε πολλές χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και η φτωχή φυσική κατάσταση οδηγεί απευθείας σε χαμηλή παραγωγικότητα.


"Μία στις δύο χώρες της Αφρικής έχουν καταγράψει μεγάλες επιτυχίες στη γεωργία. Στη Ρουάντα η καλλιέργεια φασολιών πλούσιων σε σίδηρο βοήθησε στη μείωση της αναιμίας στις γυναίκες – αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο η αναιμία υποχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς."


Στον πρόλογο της έρευνας o James Wharton Βρετανός υπουργός για τη Διεθνή Ανάπτυξη παρατηρεί ότι το κόστος του υποσιτισμού με όρους χαμένης παραγωγικότητας είναι σημαντικό, με ένα ποσοστό ανάμεσα στο 3 και 16% του ΑΕΠ να χάνεται κάθε χρόνο στην Αφρική και την Ασία.


Συνολικά οι απώλειες κυμαίνονται περίπου στο 10% του ΑΕΠ, ίσες με τις συνέπειες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε διαρκή βάση.


Προσπάθειες να καταπολεμηθεί ο υποσιτισμός έχουν κάποιες φορές εστιάσει στην αύξηση των θερμίδων εις βάρος της βελτίωσης της συνολικής δίαιτας.


Πολλές χώρες έχουν περάσει γρήγορα από τον εκτεταμένο υποσιτισμό σε ένα σοβαρό πρόβλημα με την παχυσαρκία.


Στην Κίνα που η δίαιτα έχει αλλάξει με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με αναγωγές εκτιμάται ότι ο μισός πληθυσμός θα είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος μέχρι το 2030.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκτιμήσεις συνιστούν ότι ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων θα ανέβει από τα 1.3 δισεκατομμύρια το 2005 στα 3.3 δισεκατομμύρια – περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού.


Παρόλο που κάποια προβλήματα μετριάζονται με την οικονομική ανάπτυξη, οι δίαιτες είναι σε θέση να επιδεινώνονται – και αυτό συμβαίνει συχνά – όσο οι χώρες γίνονται πλουσιότερες.


Η επιτροπή επισημαίνει ότι παρόλο που οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, το αποτέλεσμα μετριάζεται από την αυξημένη κατανάλωση φαγητού χαμηλής ποιότητας.


Η αστικοποίηση οδηγεί πολύ περισσότερους ανθρώπους σε δίαιτες που κυριαρχούνται από επεξεργασμένο φαγητό, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού στο χέρι που περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη και αλάτι, που επιπλέον φέρει το ρίσκο της νόθευσης και μόλυνσης.


Ο Καθηγητής Haddad παρατηρεί ότι η συγκέντρωση των ανθρώπων στις πόλεις προσελκύει εταιρείες φαγητού και σούπερ μάρκετ. "Το σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένο φαγητό με μακρά διάρκεια ζωής στο ράφι, υψηλό σε θερμίδες αλλά χαμηλό σε διατροφική αξία, μεγιστοποιεί το κέρδος. Οι πελάτες των σούπερ μάρκετ είναι από τους πιο δυναμικούς διαμορφωτές της δίαιτας σε εθνικό επίπεδο."


Το μέγεθος του φαγητού στην παγκόσμια δίαιτα που υφίσταται κάποιο βαθμό επεξεργασίας αυξάνεται.


Χώρες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη επεξεργασμένου φαγητού.


Οι άνθρωποι πρέπει να θρέφονται και όχι απλά να τρέφονται.


Αυτό σημαίνει κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, προϊόντων ολικής άλεσης, φυτικών ινών, ξηρών καρπών, σπόρων και πρωτεϊνών χαμηλών σε κορεσμένα λίπη.


Η επιπλέον ζάχαρη, τα σνακ και τα ποτά με ζάχαρη, το υπερβολικό αλάτι και το επεξεργασμένο κρέας πρέπει να ελαττώνονται.


Τα μωρά όπου είναι δυνατόν πρέπει να θηλάζονται το λιγότερο για έξι μήνες.


Τέτοιο είναι το κόστος της φτωχής δίαιτας που εκτιμάται ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται στη θρεπτική αξία παίρνουμε 16 πίσω.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X