Έχω βίδα στον καρπό του αριστερό μου χεριού. Πρέπει να την αφαιρέσω; thumbnail

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Η αφαίρεση κρίνεται αναγκαία σε περίπτωση χαλάρωσης του υλικού οστεοσύνθεσης. Επιπλέον, το υλικό αφαιρείται χειρουργικά όταν προκαλεί συμπτώματα λόγω υποδόριας τοποθέτησης, είτε λόγω κακής τοποθέτησης που προκαλεί μηχανικά προβλήματα π.χ σε κάποια άρθρωση (ενδαρθρική τοποθέτηση)...

Έχω βίδα στον καρπό του αριστερό μου χεριού. Πρέπει να την αφαιρέσω;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Γεια σας. Είμαι 40 ετών και έχω μια βίδα στο αριστερό χέρι στον καρπό έχει αφαιρεθεί και τμήμα της ωλένης περίπου από το 19.9.78. Όταν χρειάστηκε να κάνω μια μαγνητική εξέταση με ρώτησαν για το υλικό της βίδας και για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα να απαντήσω. Μου είπαν ότι τα θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί η βίδα μετά από τόσα χρόνια κάποιοι ορθοπεδικοί το ισχυρίζονται αυτό κάποιοι άλλοι πάλι όχι διότι μάλλον δεν είναι από τις σύγχρονες που κατασκευάζονται από υλικά ανθεκτικά στο χρόνο χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στον οργανισμό. Ισχύει κάτι τέτοιο; Οι βίδες πoυ χρησιμοποιούσαν πριν από τόσα χρόνια στο ΚΑΤ συγκεκριμένα τμήμα άκρας χειρός διαφέρουν από τις σημερινές; Και αν ως προς τι; Ευχαριστώ.


Στο ερώτημά σας απάντηση ο Αντώνιος Παρτσινέβελος Χειρουργός Ορθοπαιδικός Συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών

Απάντηση:Η απάντηση ως προς την αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης δεν είναι μονολεκτική, παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση του άνω άκρου δεν θεωρείται, συνήθως, απαραίτητη η αφαίρεσή τους.  

 

Σίγουρο είναι ότι η αφαίρεση κρίνεται αναγκαία σε περίπτωση χαλάρωσης του υλικού οστεοσύνθεσης.

 

Επιπλέον, το υλικό αφαιρείται χειρουργικά όταν προκαλεί συμπτώματα λόγω υποδόριας τοποθέτησης, είτε λόγω κακής τοποθέτησης που προκαλεί μηχανικά προβλήματα π.χ σε κάποια άρθρωση (ενδαρθρική τοποθέτηση).

 

Αναφορικά με το είδος των υλικών που χρησιμοποιούνται, όλα είναι βιοσυμβατά και ανθεκτικά στο χρόνο και τώρα και παλαιότερα, απλά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται περισσότερο υλικά (τιτάνιο) που επιτρέπουν τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.Antonios Partsinevelos
Orthopaedic Surgeon
Scientific Associate

1st Department of Orthopaedics
Attikon Hospital
University of Athens Medical School, Athens, Greece


Private Practice
4 Ivis Street, Marousi, 15124
mobile: +30 6974 434454
tel       : +30 210 8067321
e-mail : antpartsimd@yahoo.gr
             antonios@partsinevelos.gr


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X