Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου στο Studio Μαυρομιχάλη  thumbnail

Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου στο Studio Μαυρομιχάλη

Κάποτε ζούσε κάποιος που πίστευε σε μια Aριστερά που θα καλυτέρευε τη ζωή μας και θα περιόριζε τις αδικίες και τις ανισότητες. Πίστευε σε μια Aριστερά που θα έβαζε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε προτεραιότητα. Που θα φρόντιζε πως τα βασικά αγαθά όπως η τροφή, η υγεία και η εκπαίδευση θα ήταν αδιαπραγμάτευτα και προσιτά σε όλους.


Τελευταία φορά που ψήφισε ήταν το μακρινό 1985. Έκτοτε προτίμησε την εκλογική σιωπή.


30 χρόνια αργότερα, υπέκυψε στον πειρασμό να πιστέψει ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει και στις 25 Ιανουαρίου 2015 ξαναψήφισε…


Ο μόνος τρόπος να εκφράσει την απογοήτευση, την διάψευση και τον θυμό που τον έχουν κυριεύσει, είναι προς το παρόν η Τέχνη του…


Ανεβάζει Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου…


Φώτης Μακρής


 


Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος παρουσιάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, κάθε Παρασκευή στις 21.00 στο Studio Μαυρομιχάλη, σε μορφή θεατρικού μονολόγου, το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου (1974), σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον ρόλο του αφηγητή.


Το Κιβώτιο είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου.


Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.


Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.


Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.


Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.


Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε σαν αλληγορία για τον εμφύλιο, ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.


 


Συντελεστές:


Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου


Σκηνικά – Κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης


Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νινιός


Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης


Παίζει ο Φώτης Μακρής


Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


 


Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων


Τηλέφωνο:  210 64 53 330


 


https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X