Ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης συνδέονται με κατάθλιψη  thumbnail

Ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης συνδέονται με κατάθλιψη

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικές μεθόδους ελέγχου γεννήσεων όπως το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να διατρέχουν έναν ελαφρά υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη – και οι έφηβες ενδέχεται να είναι οι περισσότερο ευάλωτες, προτείνει μια μεγάλη μελέτη.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σχέση ανάμεσα στην ορμονική αντισύλληψη και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Παρόλα αυτά ο συσχετισμός δεν επιβεβαιώνει μια σχέση αιτίου-αιτιατού.


Οι παρασκευαστές ήδη καταγράφουν στη λίστα των πιθανών παρενεργειών των προϊόντων τους τις διακυμάνσεις της διάθεσης συμπεριλαμβανομένης της νέας ή επιδεινούμενης κατάθλιψης.


Αυτή η πρόσφατη έρευνα σε πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες ενισχύει τις αποδείξεις περί συνδέσμου, σύμφωνα με τον Ojvind Lidegaard από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Δανία. Κατά τη γνώμη του, γυναίκες με ιστορικό συμπτωμάτων κατάθλιψης μπορεί να θέλουν να σκεφτούν το ενδεχόμενο μη ορμονικής αντισύλληψης – όπως αντισυλληπτικά σπιράλ που απελευθερώνουν χαλκό που εμποδίζει το σπέρμα από το να γονιμοποιεί το αυγό.


Η Jill Rabin γυναικολόγος-μαιευτήρας, επικεφαλής κινητών μονάδων περίθαλψης σε προγράμματα υγείας για γυναίκες στο Northwell Health, New Hyde Park, Νέα Υόρκη, που δεν είχε ανάμειξη στην έρευνα σημειώνει ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η κάθε γυναίκα να απευθύνεται σε ένα γιατρό που εμπιστεύεται με τον οποίο θα συζητά τα υπέρ και τα κατά όλων των εναλλακτικών επιλογών ελέγχου γεννήσεων. "Οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις στη διάθεση. Οι γιατροί θα πρέπει συστηματικά να ρωτούν τα κορίτσια και τις γυναίκες εάν έχουν ιστορικό συμπτωμάτων κατάθλιψης όταν πρόκειται για αντισύλληψη, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών μεθόδων αλλά σε μικρότερες δόσεις."


Για τις ανάγκες της έρευνας η ομάδα του Lidegaard χρησιμοποίησε τις βάσεις δεδομένων του εθνικού συστήματος υγείας της Δανίας για να παρακολουθήσει πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας από 15 έως 34 ετών για έξι χρόνια κατά μέσο όρο, μεταξύ 2000 και 2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες σε αντισύλληψη με ορμόνες ήταν από 23% μέχρι δύο φορές περισσότερο πιθανό να ξεκινήσουν ένα αντικαταθλιπτικό, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης.


Το ρίσκο ήταν μεγαλύτερο στις έφηβες μεταξύ 15 και 19 ετών. Συγκεκριμένα, όσες χρησιμοποιούσαν ορμονικά επιθέματα, κολπικά δαχτυλίδια ή αντισυλληπτικά σπιράλ με προγεστίνη (progestin) είχαν κατά προσέγγιση τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί κάποιο αντικαταθλιπτικό.


Οι αντίστοιχες επιπτώσεις από τα αντισυλληπτικά χάπια ήταν λίγο μικρότερες. Έφηβες που χρησιμοποιούσαν το παραδοσιακό χάπι (που περιέχει οιστρογόνα και προγεστίνη) διέτρεχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο. Για όσες έπαιρναν το μικρό χάπι με προγεστίνη μόνο, το ρίσκο ήταν δύο φορές μεγαλύτερο.


Παρόλα αυτά, οι διαφορές σε απόλυτους όρους ήταν μικρές σύμφωνα με την ομάδα του Lidegaard.


Λίγο περισσότερες από 133.000 γυναίκες ξεκίνησαν κάποιο αντικαταθλιπτικό κατά τη διάρκεια της έρευνας.


Άλλες αιτίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ενδεχόμενο κατάθλιψης και είναι “πάντα δύσκολο” να αποκλειστούν όλες οι άλλες εξηγήσεις υπογραμμίζει ο Lidegaard. Η ομάδα του επισήμανε και κάποιους διαφορετικούς παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών και το αν είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ενδομητρίωση – που συνήθως αντιμετωπίζονται με ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης.


Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να ξεκινήσουν λήψη αντικαταθλιπτικού τον επόμενο χρόνο από την έναρξη της ορμονικής αντισύλληψης αντί για τον προηγούμενο.


Στο γιατί οι έφηβες ήταν σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου από τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ο Lidegaard υπέδειξε δύο πιθανές εξηγήσεις. "Η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη περίοδος, οπότε τα κορίτσια μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από τις εξωτερικές ορμόνες. Ή οι νεαρές κοπέλες που εκδηλώνουν διακυμάνσεις στη διάθεση μετά την αντισύλληψη με ορμόνες ενδέχεται να την διακόψουν. Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες που συνεχίζουν να την ακολουθούν στα 20 και τα 30 τους αποτελούν λιγότερο ευάλωτη ομάδα.


H Rabin υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να δούμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. "Ο,τιδήποτε συνταγογραφούμε έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οπότε η μικρή αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης πρέπει συγκριθεί με τα οφέλη που συνεπάγεται η αποτελεσματική αντισύλληψη."


Η έρευνα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο JAMA Psychiatry.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X