Γιατί η Δια-βουλιμία εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και έφηβες με διαβήτη τύπου 1 thumbnail
Ένα άτομο με Diabulimia, ειδικά αν δε αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα υποφέρει από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής του της συμπεριφοράς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά .Η μείωση στη δόση της ινσουλίνης σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση τροφής οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε: Συχνή ούρηση και δίψα. Υπερβολική όρεξη. Υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα( συχνά πάνω από 600). Αδυναμία. Κούραση.....

Γιατί η Δια-βουλιμία εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και έφηβες με διαβήτη τύπου 1

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή που χρειάζονται προκειμένου να πετύχουν την απώλεια βάρους .
Γράφτηκε απο την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και την Αναστασία Παπατσή/Διαιτολόγο- Διατροφολόγο (www.diatrofi.gr)


Έρευνες έχουν δείξει, ότι στα άτομα αυτά έκτος από τη βουλιμία σαν διατροφική διαταραχή μπορεί να συνυπάρχει και άλλο είδος διατροφικής διαταραχής.


Η Diabulimia δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως επίσημη διάγνωση από τις ιατρικές ή ψυχιατρικές κοινότητες . Ωστόσο, οι φράσεις «διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά (DEB)» ή «διαταραγμένη πρόσληψη τροφής(DE)» είναι αρκετά συχνές στην ιατρική και ψυχιατρική βιβλιογραφία  που ασχολείται με την κατάσταση ασθενών που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1 και οι οποίοι, επίσης, σκόπιμα χειραγωγούν τις δόσεις της ινσουλίνης παράλληλα με τη βουλιμική τους συμπεριφορά .


 Ένα άτομο με Diabulimia, ειδικά αν δε αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα υποφέρει από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής του της συμπεριφοράς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά .


  Η μείωση στη δόση της ινσουλίνης σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση τροφής οδηγεί  βραχυπρόθεσμα σε:


-Συχνή ούρηση και δίψα


-Υπερβολική όρεξη


-Υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα( συχνά πάνω από 600)


-Αδυναμία


-Κούραση


-Γλυκοζινουρία( μεγάλες ποσότητες γλυκόζης στα ούρα)


-Αδυναμία συγκέντρωσης


-Διαταραχή ηλεκτρολυτών


-Χαμηλά επίπεδα νατρίου και καλίου


-Σοβαρή κετονουρια και κετοναιμία


Μεσοπρόθεσμα συμπτώματα: παρουσιάζονται όταν η Diabulimia εξακολουθεί να μην έχει διαγνωστεί και  αντιμετωπιστεί.


Μαζί με τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που θα παρουσιαστούν σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχουν και  τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα.


-Μυϊκή ατροφία


-ΓΟΠΝ


-Δυσπεψία


-Σοβαρή απώλεια βάρους


-Πρωτεϊνουρία


-Μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση


-Υψηλή χοληστερόλη


-Οιδήματα


Μακροπρόθεσμα συμπτώματα : Ένα άτομο με Diabulimia,  μπορεί να υποφέρει από αυτή τη διαταραχή για πολύ καιρό . Η μεγάλη αυτή χρονική διάρκεια μπορεί να οφείλεται στις εναλλασσόμενες φάσεις  που περνάει το άτομο, κατά τις οποίες υπάρχουν φορές που κάνει σωστή δόση ινσουλίνης όταν δεν συνυπάρχει η βουλιμική συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν και φορές που  μειώνει τις δόσεις  σε περιπτώσεις που κάνει βουλιμικό επεισόδιο  . Τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε ένα τέτοιο άτομο περιλαμβάνουν τα παρακάτω • Σοβαρή νεφρική βλάβη

 • Σοβαρή νευροπάθεια

 • Διαβητική κετοξέωση

 • Διαταραχή έμμηνου ρύσης στις γυναίκες

 • Αμφιβληστροειδοπάθεια

 • Αθηροσκλήρωση

 • Στεατοηπατίτιδα

 • Βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος

 • Ακραία κόπωση

 • Καρδιακά προβλήματα

 • Υψηλή χοληστερόλη

 • Οστεοπόρωση

 • Κώμα

 • Θάνατος


Πιθανά επίσης συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν :


-Επίπεδα γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πάνω από 9.0


-Επίπεδα σακχάρου στο αίμα που δεν «ταιριάζουν» με τα επίπεδα γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης


-Έντονη ενασχόληση με την εικόνα σώματος


-Κατάθλιψη


-Έντονες εναλλαγές στη διάθεση


-Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ουροδόχου κύστης


-Αυξημένη όρεξη για σακχαρούχα τρόφιμα


Συχνά στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που παραλείπουν ενέσεις ινσουλίνης θα πρέπει να έχει ήδη διαγνωστεί η διατροφική διαταραχή ( νευρική ανορεξία ή νευρική βουλιμία), ώστε να κάνουν την κατάλληλη θεραπεία, αλλιώς δύσκολα θα ξεπεράσουν το πρόβλημά τους χωρίς την κατάλληλη διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη.


Πολλά άρθρα και μελέτες συμφωνούν ότι Diabulimia εμφανίζουν συχνότερα οι γυναίκες παρά οι άντρες, όπως επίσης και κορίτσια στην εφηβεία τους με διαβήτη τύπου 1 και αυξημένο ΔΜΣ. Επίσης, υπάρχουν έγκυρα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί και δείχνουν ότι κορίτσια στην εφηβεία με ΣΔ1 έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης διατροφικής διαταραχής από ότι κορίτσια στην εφηβεία χωρίς ΣΔ1.  Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από την ανάγκη των διαβητικών να βρίσκονται σε διαρκή ενασχόληση με το βάρος τους, με τις επιλογές των τροφών τους και τον συνεχή  γλυκαιμικό έλεγχο .


Θεραπεία: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την θεραπεία της Diabulimia αλλά μια διεπιστημονική ομάδα-ενδοκρινολόγος, ψυχίατρος / ψυχολόγος, διαιτολόγος παθολόγος-, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι γύρω από τις διατροφικές διαταραχές , σίγουρα θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Diabulimia.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X