Κονδυλώματα: Πότε πρέπει να κάνει θεραπεία και η σύντροφος  thumbnail
Τα κονδυλώματα των έξω γεννητικών οργάνων αποτελούν την συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση. Προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), με τους τύπους χαμηλής δυναμικής (6, 11) να είναι και οι συνηθέστεροι. Στον άνδρα εμφανίζονται συνήθως στην βάλανο, στην πόσθη, στα πρώτα εκατοστά της ουρήθρας και στον πεϊκό κορμό. Ο πρωκτός και η στοματική κοιλότητα μπορούν επίσης να προσβληθούν.

Κονδυλώματα: Πότε πρέπει να κάνει θεραπεία και η σύντροφος

Τα κονδυλώματα των έξω γεννητικών οργάνων αποτελούν την συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση. Προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), με τους τύπους χαμηλής δυναμικής (6, 11) να είναι και οι συνηθέστεροι. Στον άνδρα εμφανίζονται συνήθως στην βάλανο, στην πόσθη, στα πρώτα εκατοστά της ουρήθρας και στον πεϊκό κορμό. Ο πρωκτός και η στοματική κοιλότητα μπορούν επίσης να προσβληθούν.


Τυπική εικόνα γεννητικών κονδυλωμάτων


Η διάγνωση των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται κατά κανόνα με την επισκόπηση (fig 1), με τις οι βλάβες να είναι ανώδυνες και να μην προκαλούν ενόχληση. Δεδομένου της υψηλής συχνότητας της φορείας του ιού, δεν προτείνεται η διάγνωση των ασυμπτωματικών φορέων στον γενικότερο πληθυσμό, με τις λεπτές διαγνωστικές μεθόδους, καθώς δεν θα νοσήσουν όλοι οι οργανισμοί που φέρουν τον ιό.


Όσον αφορά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, υπάρχουν δύο βασικές μορφές :  • ειδικές κρέμες εφαρμόζονται από τον ασθενή στην περιοχή των βλαβών, για διαστήματα έως 6 εβδομάδες. Ο τρόπος αυτός θεραπείας είναι καλύτερα ανεκτός από τους ασθενείς και συνήθως ένας κύκλος θεραπείας αρκεί,

  • οι θεραπείες που εφαρμόζονται από τον κλινικό ιατρό και αφορούν την ηλεκτροκαυτηρίαση των βλαβών, ή την κρυοθεραπεία, με την πρώτη να θεωρείται αποτελεσματικότερη εξασφαλίζοντας και τα πιο διαρκή στο χρόνο ελεύθερα διαστήματα από τον ιό, από όλες τις θεραπείες.


Σημεία που αξίζει να τονισθούν είναι τα εξής :  • στις περιπτώσεις που τα κονδυλώματα προκαλούνται από τους τύπους υψηλού δυναμικού (16, 18) επιβάλλεται και η θεραπεία της συντρόφου καθώς και η τακτική παρακολούθηση του ζευγαριού. Οι υπότυποι αυτοί του ιού σχετίζονται με δυσπλαστικές αλλοιώσεις στο πέος, τον κόλπο και τον τράχηλο και ειδικά για την γυναίκα η τακτική παρακολούθηση με το test Pap είναι απαραίτητη. Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός για τον ιό HPV πριν ακόμα ξεκινήσει η γυναίκα σεξουαλικές επαφές είναι ευεργετικός.

  • Οι βλάβες έχουν χρόνο επώασης έως και 2 έτη, κάτι που σημαίνει πως νέες βλάβες μπορεί να εμφανισθούν και να απαιτήσουν νέα θεραπεία. Εν ολίγοις, σκοπός των θεραπειών είναι η εξασφάλιση ελεύθερων διαστημάτων από την πάθηση, με την ελάχιστη επιβάρυνση για τον ασθενή.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X