Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού thumbnail

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, στο οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ, ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, ύφεση 0,3%, μείωση της ανεργίας στο 22,4%, περιορισμός του δημόσιου χρέους στο 174,8% του ΑΕΠ, έναντι 178,9% της εκτίμησης για το 2016, αλλά και νέοι φόροι.


Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,330 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1,111 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016, ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, θα διαμορφωθούν στα 48.289 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,3% περίπου έναντι των εκτιμήσεων για το 2016. Παράλληλα οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν στα 49.142 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.332 εκατ. ευρώ, έναντι της εκτίμησης για το 2016, ενώ οι δαπάνες για τους μισθούς και τις συντάξεις θα διαμορφωθούν σε 12.293 εκατ. ευρώ.


Αναφορικά με τα φορολογικά έσοδα του κράτους, προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν το 2017 20,356 δισ. ευρώ άμεσοι φόροι έναντι 19,985 δισ. ευρώ που προβλέπεται για φέτος και 26,268 δισ. ευρώ έμμεσοι φόροι έναντι 24,804 δισ. ευρώ φέτος. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 92 εκατ. ευρώ, λόγω της προβλεπόμενης σημαντικής μείωσης των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (από 4,376 δισ. ευρώ σε 4,155 δισ. ευρώ) καθώς και των μη φορολογικών εσόδων από 3,981 δισ. ευρώ φέτος σε 3,647 δισ. ευρώ το 2017.


Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται επίσης ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί ως απόλυτο νούμερο αλλά θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ειδικότερα το δημόσιο χρέος θα φτάσει στα 318,6 δισ. ευρώ το 2017 από 315,1 δισ. που αναμένεται να κλείσει φέτος ενώ ως ποσοστό θα υποχωρήσει στο 174,8% από 178,9%.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων συμβάλλουν η σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, η ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει πάντως και μια σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων, το υπουργείο ξεχωρίζει: την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, την πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις, τη συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τέλος, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν να αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα: το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους, η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία υπουργεία.


 


Πηγή: koutipandoras.gr 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X