Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σκοπευτήριο Καισαριανής: ομιλία Τσίπρα-συναυλία (βίντεο)
Σκοπευτήριο Καισαριανής: ομιλία Τσίπρα-συναυλία (βίντεο) thumbnail

Σκοπευτήριο Καισαριανής: ομιλία Τσίπρα-συναυλία (βίντεο)

Η σημερινή ημέρα έχει μια συναισθηματική φόρτιση. Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχής. Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως είναι τελεσίδικη η καταδίκη του φασισμού στη συνείδησή μας.


Απέναντι σε αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια κάνουμε το καθήκον μας και συνεχίζουμε στα βήματά τους, συνέχισε.


Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως Πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στον λαό της, είπε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα με την πράξη αυτή αποστέλλεται και το μήνυμα πως η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει και τιμά αυτούς από τους οποίους τιμήθηκε, αναγνωρίζει και τιμά αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους.Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η απόδοση του Σκοπευτηρίου συνιστά και ένα βήμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως έγινε και με την απόδοση του Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο και των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι.


Ο κ. Τσίπρας ανέτρεξε στους επί δεκαετίες αγώνες των δημάρχων της Καισαριανής για την απόδοση του Σκοπευτηρίου και συμπλήρωσε ότι με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής οι αγώνες αυτοί δικαιώνονται τελεσίδικα, όπως τελεσίδικη είναι η απόφαση του λαού μας να αντιστέκεται διαχρονικά στους καταπιεστές, όπως τελεσίδικη είναι η απόφασή του να αγωνίζεται εναντίον του φασισμού.


Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, λέγοντας ότι αρχικά ήταν κρατούμενοι κομμουνιστές του δικτατορικού καθεστώτος Μεταξά, το οποίο τους παρέδωσε και τους παρέλαβαν οι ναζί κατακτητές.


Να θυμόμαστε την ιστορία για να αναλογιζόμαστε, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά ας τα θυμούνται κάποιοι που δίνουν μάχη μήπως και τους πάρει την κληρονομιά του Μεταξά η φασιστική Χρυσή Αυγή.


Ποιος μπορεί να διεκδικεί μια τέτοια βδελυρή κληρονομιά; αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι όποιος επιχειρεί να συμψηφίσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό αποβλέπει στο να δικαιώσει τον φασισμό.Η θυσία της Πρωτομαγιάς του '44 φωτίζει την ιστορία της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά δεν ανήκει μόνο εκεί, ανήκει στην Εθνική Αντίσταση, ανήκει σε κάθε αντιφασίστα, μας κάνει περήφανους ως Έλληνες, ανήκει σε κάθε Έλληνα που έταξε την ζωή του στον αγώνα κατά του φασισμού, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.


Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι στην Καισαριανή εκτελέστηκαν, επίσης, Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες, επισημαίνοντας την σημασία της μνήμης αυτής, ειδικά σήμερα, στην Ευρώπη.


Να δείξουμε σαν φάρο την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, απέναντι στους πρόσφυγες, προέτρεψε, προσθέτοντας ότι όσο και αν κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν, η ιστορία δεν ξεγράφεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους γράφουν σβάστικες, τα σύμβολα του φασισμού.


Ποτέ ξανά στον τόπο μας δεν θα ‘χει καρπούς η φασιστική ιδεολογία, είπε.


Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η τελευταία εκτέλεση στην Καισαριανή έγινε το 1949 και αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έσυραν τον λαό όχι μόνο ξένοι, αλλά και ντόπιοι «καθώς φοβούνταν την δύναμη του λαού και της μεγαλύτερης οργάνωσής του, του ΕΑΜ».


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην «Χαμένη Άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα, λέγοντας ότι για αυτή την χαμένη άνοιξη, (για να μην υπάρξει ξανά) παλεύουμε όλοι, γι' αυτό θα αγωνιστούμε, και δεν θα κάνουμε πίσω.


Τιμούμε την δρακογενιά της Αντίστασης, η ιστορία μας είναι ο Γοργοπόταμος, οι ματωμένες κορυφές του Γράμμου, η Κορέα, το Πολυτεχνείο, η Κύπρος, ιστορικές στιγμές που εναλλάσσονται, είμαστε εδώ στην Καισαριανή τιμώντας τον τόπο της θυσίας και γεμάτοι δέος γι' αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια, να γεννήσουν ιστορία, τόνισε ο Πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του, ότι απέναντι σε αυτούς κάνουμε το καθήκον μας, βάζουμε την ιστορία στην θέση της και συνεχίζουμε στα βήματά τους.Της ομιλίας του Πρωθυπουργού προηγήθηκε χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρη Παλαιολόγου, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Σκοπευτηρίου και τους αγώνες που δόθηκαν για να αποδοθεί στον Δήμο Καισαριανής και στον λαό της.


Την ομιλία του Πρωθυπουργού ακολούθησε συναυλία του Χρήστου Λεοντή ο οποίος διηύθυνε το εμβληματικό του έργο «Καταχνιά», το οποίο συνέθεσε πριν 50 χρόνια. Το έργο σε στίχους Κώστα Βίρβου και κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι αφιερωμένο στην ιστορική εποχή Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση.


Ο κ. Λεοντής δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και τιμώμενος που το έργο αυτό απέδωσε υπό την διεύθυνσή του η Μεικτή Χορωδία της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Χ. Λεοντής», στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «τον χώρο», όπως είπε, «για τον οποίο γράφτηκε το έργο».


Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής ενώ το παρών έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, ο υπουργός Υποδομων Χρ. Σπίρτζης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Τρ. Αλεξιάδης και Θ. Φωτίου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από τους ΑΝΕΛ οι βουλευτές Κ. Ζουράρης και Θ. Παπαχριστόπουλος κ.α. 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X