Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βρετανία: νέο οικονομικό σχέδιο για τις αναταράξεις του Brexit
Βρετανία: νέο οικονομικό σχέδιο για τις αναταράξεις του Brexit thumbnail

Βρετανία: νέο οικονομικό σχέδιο για τις αναταράξεις του Brexit

Η Βρετανία χρειάζεται ένα νέο δημοσιονομικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές αναταράξεις συνεπεία της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας την ανάγκη να αντισταθμιστούν οι περικοπές δαπανών με επενδύσεις σε υποδομές.


Χθες, η Πρωθυπουργός Τερέσα Μέι ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος του Μαρτίου 2017.


Σε δηλώσεις ενόψει της ομιλίας του στο συνέδριο, ο Χάμοντ ανέφερε ότι τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους έδειξαν ότι οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας βαθμολογούνται με «8 στα 10», αλλά ότι η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας του Brexit.


«Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες αναταράξεις καθώς θα προχωράμε στη διαπραγματευτική διαδικασία», σημείωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στην τηλεόραση του BBC. «Θα υπάρξει μία περίοδος ενός-δύο ετών ή ίσως και περισσότερο όπου αβεβαιότητα θα επικρατεί στις επιχειρήσεις σχετικά με την τελική διαμόρφωση τη σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής θα πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία».


Επανέλαβε την απόφασή του να καθυστερήσει τον στόχο της κυβέρνησης να μετατραπεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015/16 ύψους 4% σε πλεόνασμα έως το 2020. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ορίσει νέο χρονικό στόχο.


Στην ομιλία του αργότερα σήμερα, ο Χάμοντ αναμένεται να πει ότι ενώ η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει κρίσιμη για τη χώρα, υπάρχει επίσης η ανάγκη για επενδύσεις προκειμένου να οικοδομηθεί μια πιο δίκαιη οικονομία.


«Ο βρετανικός λαός μας εξέλεξε με την υπόσχεση να αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», θα επισημάνει ο υπουργός σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.


«Αλλά θα το κάνουμε με ένα ρεαλιστικό τρόπο που θα αντανακλά τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε… Ένα νέο σχέδιο για τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Βρετανία».


Ο Χάμοντ θα υποσχεθεί «ένα ξεκάθαρο, αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο» για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα ελέγχοντας τις δημόσιες δαπάνες και να επικεντρώνεται στις επενδύσεις που χρειάζονται για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.


Το πλήρες δημοσιονομικό σχέδιο του Χάμοντ θα παρουσιαστεί στις 23 Νοεμβρίου.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X