Αρθροπλαστική γόνατος με υποβοήθηση υπολογιστή: Τα σύν και τα πλήν thumbnail
Η έσω παρεπιγονατιδική προσπέλαση παραμένει η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη στην Μεγάλη Βρεττανία για την ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Είναι μια δημοφιλή προσπέλαση που εξασφαλίζει εξαιρετική δυνατότ και στα τρία διαμερίσματα του γόνατος. Είναι σχετικά απλή και οι περισσότεροι χειρουργοί είναι εξοικειωμένοι με αυτή την προσπέλαση...

Αρθροπλαστική γόνατος με υποβοήθηση υπολογιστή: Τα σύν και τα πλήν

Γράφει ο Αντώνιος Παρτσινέβελος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός


Συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών και Λευκού Σταυρού Αθηνών


www.partsinevelos.gr


 Ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος με ή χωρίς πλοήγηση μέσω υπολογιστή.


Η υποβοήθηση με υπολογιστή τελικά υπερέχει;
Η έσω παρεπιγονατιδική προσπέλαση παραμένει η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη στην Μεγάλη Βρεττανία για την ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Είναι μια δημοφιλή προσπέλαση που εξασφαλίζει εξαιρετική δυνατότ και στα τρία διαμερίσματα του γόνατος. Είναι σχετικά απλή και οι περισσότεροι χειρουργοί είναι εξοικειωμένοι με αυτή την προσπέλαση.Ωστόσο, υπάρχουν ενστάσεις για την συγκεκριμένη προσπέλαση εξαιτίας της εκτεταμένης αποκόλλησης των μαλακών μορίων σε συνδυασμό με την αναστροφή της επιγονατίδας, ενώ η αποκατάσταση μετά από τέτοιο χειρουργείο είναι συχνά παρατεταμένη.


Εξαιτίας της εφαρμογής προηγμένων τεχνικών αποκατάστασης που οδηγούν σε μικρότερο χρόνο παραμονής στην Κλινική και ταχύτερη βελτίωση του ασθενή σε συνδυασμό με την αυξημένη "απαίτηση" των ασθενών για μικρότερες μετεγχειρητικές ουλές, υπάρχει μια αυξημένη πίεση στους χειρουργούς να διενεργούν πιο σύνθετη επέμβαση μέσα από μικρότερες χειρουργικές τομές. Σαν αποτέλεσμα, οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς.


Πράγματι, υπάρχει ένδειξη για ταχύτερη και πρώιμη λειτουργική αποκατάσταση μετά από ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος. Παράλληλα, όμως, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το περιορισμένο οπτικό πεδίο του χειρουργού αλλά και την εκτεταμένη έλξη που ασκείται στους ιστούς προκειμένου να υπάρχει το αναγκαίο οπτικό πεδίο μέσα από την περιορισμένη χειρουργική τομή που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών αλλά και λανθασμένη τοποθέτηση των προθέσεων.


Για να ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα αναπτύχθηκε η ελάχιστα επεμβατική τεχνική με πλοήγηση μέσω υπολογιστή. Σε τελευταία μελέτη, διενεργήθηκε ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος με πλοήγηση μέσω υπολογιστή σε 490 ασθενείς και ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος χωρίς υπολογιστή σε 503 ασθενείς.


  Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 69,5 έτη (50-85) για τους ασθενείς στην πρώτη ομάδα και 69,2 (50-84) για την δεύτερη ομάδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν στατιστικώς σημαντική διαφορά ως προς την καλύτερη τοποθέτηση των προθέσεων στην ολική αρθροπλαστική με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και πλοήγηση μέσω υπολογιστή σε σύγκριση με την ίδια χειρουργική τεχνική χωρίς όμως τη χρήση συστήματος πλοήγησης. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς την καλύτερη τοποθέτηση της κνημιαίας πρόθεσης αλλά και τον μηχανικό άξονα του κάτω άκρου σε ελάχιστα επεμβατική τεχνική με σύστημα πλοήγησης. Ως μη ακριβής τοποθέτηση των προθέσεων θεωρήθηκε η απόκλιση από την ουδέτερη τοποθέτηση μεγαλύτερη από 3°.


Εντούτοις, και στις 2 μεθόδους, οι επιπλοκές που παρατηρήθηκαν ήταν παρόμοιες, η κάμψη του γόνατος τον έκτο μετεγχειρητικό μήνα ήταν η ίδια, η λειτουργικότητα του γόνατος όπως εκτιμήθηκε με τα διάφορα λειτουργικά scores ήταν παρόμοια και μόνη διαφορά αποτελεί ο σημαντικά μεγαλύτερος χειρουργικός χρόνος στην περίπτωση αρθροπλαστικής που χρησιμοποιείται σύστημα πλοήγησης.


Επομένως, η καλύτερη τοποθέτηση των προθέσεων στην περίπτωση χρήσης συστήματος πλοήγησης, δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και απαιτεί μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο (περίπου 32'). Η αύξηση του χειρουργικού χρόνου θα μπορούσε να σχετιστεί με μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκών όπως η λοίμωξη, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στην παρούσα μελέτη.


 


Antonios Partsinevelos
Orthopaedic Surgeon
Scientific Associate


1st Department of Orthopaedics
Attikon Hospital
University of Athens Medical School, Athens, Greece


Private Practice
4 Ivis Street, Marousi, 15124
mobile: +30 6974 434454
tel       : +30 210 8067321
e-mail : antpartsimd@yahoo.gr
             antonios@partsinevelos.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X