Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Το Curiosity ξεκινά νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Άρη-Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος
Το Curiosity ξεκινά νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Άρη-Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος thumbnail

Το Curiosity ξεκινά νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Άρη-Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

Ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη ανοίγει το ρομποτικό ρόβερ Curiosity (Περιέργεια) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Το αυτοκινούμενο επιστημονικό εργαστήριο άρχισε να σκαρφαλώνει σε πιο υπερυψωμένο έδαφος στους πρόποδες του Όρους Σαρπ για να κάνει μια νέα γεώτρηση και να συλλέξει διαφορετικά δείγματα υπεδάφους προς ανάλυση.


Την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε η διετής παράταση της πετυχημένης αποστολής, την οποία αποφάσισε η NASA, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες παρατάσεις. Ήδη το ρόβερ έχει βρει αξιόπιστες ενδείξεις ότι ο «κόκκινος πλανήτης» κάποτε διέθετε ποτάμια και λίμνες, που είχαν τα αναγκαία χημικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής.


Το ρόβερ τώρα κατευθύνεται κατ' αρχήν σε μια τοποθεσία πλούσια σε αιματίτη (ορυκτό του σιδήρου), σε απόσταση περίπου δυόμιση χιλιομέτρων, η οποία είχε εντοπισθεί από ψηλά, από τον δορυφόρο Mars Orbiter, πριν την άφιξη του Curiosity στον Άρη. Θα είναι η 15η κατά σειρά διαφορετική τοποθεσία γεώτρησης.


«Μετά από τέσσερα χρόνια εξερεύνησης κοντά ή πάνω στο βουνό, το ρόβερ έχει πάντα τη δυνατότητα να μας εκπλήξει», δήλωσε ο Άσγουιν Βασαβάντα της NASA.


Από τον Αύγουστο του 2012, που έφτασε στον γειτονικό πλανήτη, το Curiosity έχει στείλει στη Γη πάνω από 180.000 εικόνες, μεταξύ των οποίων κάποιες ωραίες «σέλφι».


Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος από σήμερα


Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος (World Space Week) ξεκινά να εορτάζεται από σήμερα και έως τις 10 Οκτωβρίου, με στόχο να αναδείξει τη σημασία και επίπτωση του διαστήματος στις ζωές μας.


Ο εορτασμός της άρχισε μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1999. Η αρχή και το τέλος της εβδομάδας παραπέμπει σε δύο σημαντικά γεγονότα: στην εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Σπούτνικ-1 στις 4 Οκτωβρίου 1957 και στην υπογραφή στις 10 Οκτωβρίου 1967 της Διεθνούς Συνθήκης Εξώτερου Διαστήματος, που αποτελεί τη βάση για το σημερινό διεθνές διαστημικό δίκαιο.


Στο πλαίσιο της Εβδομάδας, σε δεκάδες χώρες πραγματοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικά με το διάστημα.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X