Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Επιστροφή του NHS σε βρετανικά χέρια"
"Επιστροφή του NHS σε βρετανικά χέρια" thumbnail

"Επιστροφή του NHS σε βρετανικά χέρια"

Το Brexit πρέπει να σημάνει την επιστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) σε βρετανικά χέρια δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, στοχοποιώντας τους ξένους γιατρούς που εργάζονται στη χώρα και προέρχονται από πολλές τρίτες και ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα.


Tην επομένη κιόλας της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, μεγάλος αριθμός ξένων γιατρών θα αντικατασταθεί από Βρετανούς, είπε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης.


Η Βρετανία απασχολεί τους περισσότερους ξένους γιατρούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με το 36% του εργατικού δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (55.000 άτομα) να είναι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).


«Το Brexit θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους Βρετανούς γιατρούς, νοσοκόμους και υπαλλήλους του ιατρικού τομέα που αναζητούν εργασία στη χώρα. Ο περισσότερος κόσμος σίγουρα θα αναρωτιέται για ποιον ακριβώς λόγο η Βρετανία διώχνει τους λαμπρούς νέους που αποφοιτούν από τις ιατρικές σχολές, την ίδια στιγμή που οι τελευταίοι είναι περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο», παρατήρησε ο Χαντ, ο οποίος είχε ταχθεί κατά του Brexit.


Σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του βρετανικού ΕΣΥ οι υπεύθυνοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το προσωπικό από την ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητο για να αποφευχθεί η κατάρρευση της υπηρεσίας. Το καθεστώς των Ευρωπαίων που απασχολούνται στη Βρετανία είναι πλέον αβέβαιο και οι συνδικαλιστές απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Μέσα στο κλίμα αυτό η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει αλλαγές στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών που προχωρούν στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.


 


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, enikos.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X