Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / 10 χρόνια Wikileaks-έρχονται νέες αποκαλύψεις
10 χρόνια Wikileaks-έρχονται νέες αποκαλύψεις  thumbnail

10 χρόνια Wikileaks-έρχονται νέες αποκαλύψεις

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ανακοίνωσε σήμερα ότι τις επόμενες εβδομάδες ο ιστότοπος θα δημοσιοποιήσει περίπου ένα εκατομμύριο έγγραφα που θα αφορούν τρεις κυβερνήσεις και τις αμερικανικές εκλογές.


Ο Ασάνζ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε υποστηρικτές του στο Βερολίνο μέσω βιντεοδιάσκεψης με την ευκαιρία των δέκα ετών λειτουργίας του WikiLeaks, αρνήθηκε ότι η διαρροή των εγγράφων που σχετίζονται με τις αμερικανικές εκλογές έχει στόχο να βλάψει την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν παρερμηνευθεί οι δηλώσεις του για το θέμα.


«Όλα τα έγγραφα που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές θα δημοσιοποιηθούν πριν από την 8η Νοεμβρίου», υποσχέθηκε.


Μία ημέρα πριν από την έναρξη του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στα τέλη Ιουλίου, το WikiLeaks είχε δημοσιοποιήσει περίπου 20.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κόμματος, τα οποία αποκάλυπταν την ευνοϊκή στάση των αξιωματούχων του προς το πρόσωπο της Κλίντον.


Σύμφωνα με τον Ασάνζ, το WikiLeaks είναι στόχος ενός κυνηγιού μαγισσών που ενορχηστρώνεται κυρίως από την Κλίντον, το οποίο παρομοίασε με τις διώξεις κατά των Αμερικανών κομμουνιστών τη δεκαετία του 1950 κυρίως από τον βουλευτή Τζόζεφ Μακάρθι.


Το WikiLeaks «θα συνεχίσει τις δημοσιοποιήσεις για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τη μακαρθική πίεση στις ΗΠΑ, κυρίως από την πλευρά της Χίλαρι Κλίντον και των σύμμαχων της», τόνισε.


Ο Ασάνζ υποσχέθηκε ότι τις δέκα επόμενες εβδομάδες θα γίνουν αποκαλύψεις «για τον πόλεμο, τα όπλα, το πετρέλαιο, την Google και τη μαζική παρακολούθηση». Η μόνη διευκρίνιση που έδωσε είναι ότι τα έγγραφα που θα δημοσιοποιηθούν αφορούν τρεις μεγάλους οργανισμούς και τρία διαφορετικά κράτη.


Παράλληλα ο ιδρυτής του WikiLeaks επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και χρηματοδότησης του ιστότοπου, σημειώνοντας ότι σύντομα θα μπορούν να γίνουν εγγραφές μελών.


Το WikiLeaks επιθυμεί να επεκτείνει το έργο του και πέρα από τους 100 δημοσιογραφικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται ήδη, εξήγησε ο ίδιος.


Ο Ασάνζ υπογράμμισε ότι οι αποκαλύψεις του WikiLeaks θα συνεχιστούν ακόμη κι αν ο ίδιος χρειαστεί να αποχωρήσει από τον ιστότοπο.


Το WikiLeaks από την ίδρυσή του στις 4 Οκτωβρίου 2006 ως σήμερα 


1. Δέκα εκατομμύρια έγγραφα


28 Νοεμβρίου 2010: Το WikiLeaks προκάλεσε ρίγη στο αμερικανικό διπλωματικό σώμα δημοσιεύοντας δεκάδες χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων (New York Times, Guardian, Spiegel, Le Monde, El Pais).


Μετά το cablegate, τη διαρροή περισσότερων από 250.000 απόρρητων εγγράφων που αποκάλυπταν τις κρυφές πτυχές της αμερικανικής διπλωματίας, ο ιδρυτής του ιστότοπου Ασάνζ αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό των ΗΠΑ.


Πάντως το WikiLeaks έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό το 2009 όταν δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα μπίπερ που εστάλησαν στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου.


Στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται μια αεροπορική επιδρομή του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, που προκάλεσε τον θάνατο δύο εργαζόμενων στο Reuters, και στη συνέχεια χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για το Αφγανιστάν.


Συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα έχουν αποκαλυφθεί μέσω του ιστότοπου.


2. Αμφιλεγόμενες ενέργειες


Από την αρχή της λειτουργίας του το WikiLeaks είχε στόχο τα καταπιεστικά καθεστώτα στην Ασία, το πρώην σοβιετικό μπλοκ, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Όμως στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, η πλειονότητα των αποκαλύψεων που έχει κάνει έβλαψαν τις ΗΠΑ και συχνά ωφελούσαν τη Ρωσία, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times.


Η Ρωσία φέρεται να ευθύνεται για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι του παρουσιάζεται να ευνοούν τη Χίλαρι Κλίντον για να λάβει το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές έναντι του Μπέρνι Σάντερς, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το WikiLeaks το καλοκαίρι.


Ο ιστότοπος αποκάλυψε επίσης τις υποθέσεις κατασκοπείας των ΗΠΑ εις βάρος συμμάχων τους, όπως για παράδειγμα εναντίον του Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου.


Ο Ασάνζ είναι τακτικά καλεσμένος στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, στο οποίο έχει παρουσιάσει και μια σειρά εκπομπών.


Ο ιστότοπος έχει δεχτεί επικρίσεις ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, την ταυτότητα των οποίων αποκαλύπτει στο όνομα της διαφάνειας.


Με την πάροδο των ετών πολλά μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες έχουν λάβει αποστάσεις από το WikiLeaks, αν και ο Ασάνζ διαβεβαιώνει ότι συνεργάζεται με «περισσότερους από 110 δημοσιογραφικούς οργανισμούς» σε όλο τον κόσμο. Ο δεύτερος τη τάξει του ιστότοπου Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ αποχώρησε, κατηγορώντας τον Ασάνζ ότι έχει εμμονή με την εξουσία.


3. Ένταλμα σύλληψης


Είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς το WikiLeaks από τον ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ. Ιδιοφυΐα που καταδιώκεται για μερικούς, παρανοϊκός δολοπλόκος για άλλους, έχει χαρακτηριστεί ο 45χρονος Αυστραλός εναντίον του οποίου εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2010 στη Σουηδία ένταλμα σύλληψης για βιασμό, κατηγορία την οποία αρνείται.


Προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, και πιθανόν στη συνέχεια στις ΗΠΑ, ο πρώην χάκερ έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Στις αρχές του έτους μια Επιτροπή του ΟΗΕ είχε αναφερθεί στην κράτησή του ως αυθαίρετη και ζήτησε την απελευθέρωσή του, μια απόφαση που όμως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.


4. Σνόουντεν και Μάνινγκ


Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks δεν θα ήταν εφικτές χωρίς τη συνδρομή της Αμερικανίδας τρανσέξουαλ στρατιωτικού Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην Μπράντλεϊ Μάνινγκ, η οποία έδωσε στον ιστότοπο περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα. Τον Αύγουστο του 2013 η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρονια κάθειρξη από στρατοδικείο, ποινή που εκτίει σε στρατιωτική φυλακή.


Και ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρτ Σνόουντεν, ο οποίος το 2013 αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της υπηρεσίας, έχαιρε της ενεργούς υποστήριξης του WikiLeaks, αν και δεν επέλεξε τον ιστότοπο αυτό για να κάνει τις αποκαλύψεις του.


5. Χόλιγουντ


Το Χόλιγουντ ασχολήθηκε με το φαινόμενο WikiLeaks με την ταινία «Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο» (The fifth estate), την οποία σκηνοθέτησε το 2013 ο Μπιλ Κόντον.


Φέτος παρουσιάστηκε στις Κάννες ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Risk, το οποίο ασχολείται επίσης με την ιστορία του ιστότοπου. Η σκηνοθέτιδά του Λόρα Πόιτρας έχει βραβευθεί με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ Citizenfour, που παρουσιάζει την ιστορία του Έντουαρτ Σνόουντεν.


Ο Ασάνζ έχει εμφανιστεί να παίζει τον εαυτό του σε ένα επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων The Simpsons, ενώ έχει επίσης δώσει έμπνευση για έναν χαρακτήρα στο 36ο άλμπουμ του Αστερίξ «Ο πάπυρος του Καίσαρα».


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X