Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νόμπελ Φυσικής σε τρεις Βρετανούς για τις έρευνές τους επί της εξωτικής ύλης
Νόμπελ Φυσικής σε τρεις Βρετανούς για τις έρευνές τους επί της εξωτικής ύλης thumbnail

Νόμπελ Φυσικής σε τρεις Βρετανούς για τις έρευνές τους επί της εξωτικής ύλης

David Thouless, Duncan Haldane και Michael Kosterlitz


 


Τρεις Βρετανοί επιστήμονες, οι David Thouless, Duncan Haldane και Michael Kosterlitz, βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής για τις έρευνές τους επί της εξωτικής ύλης.


«Οι ανακαλύψεις τους επέτρεψαν την καταγραφή προόδου στη θεωρητική κατανόηση των μυστηρίων της ύλης και τη δημιουργία νέων προοπτικών για την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Νόμπελ.


Ο David Thouless είναι 82 ετών, έχει γεννηθεί στη Σκωτία και είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Washington στο Σιάτλ. Λαμβάνει το ήμισυ του βραβείου.


Το δεύτερο ήμισυ μοιράζονται οι Duncan Haldane 65 ετών, γεννημένος στο Λονδίνο, Kαθηγητής στο Princeton και Michael Kosterlitz, γεννημένος στη Σκωτία το 1942 και Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown του Πρόβιντενς (Ρόουντ Άιλαντ).


Βραβεύονται «για τις θεωρητικές ανακαλύψεις των μεταβάσεων της τοπολογικής φάσης και των τοπολογικών φάσεων της ύλης», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.


«Οι βραβευόμενοι αυτή τη χρονιά άνοιξαν τον δρόμο σε έναν άγνωστο κόσμο όπου η ύλη μπορεί να λάβει ασυνήθιστες μορφές. Χρησιμοποίησαν εξελιγμένες μαθηματικές μεθόδους για να μελετήσουν φάσεις ή ασυνήθιστες καταστάσεις της ύλης, όπως οι υπεραγωγοί, τα υπερρευστά και/ή οι λεπτές μαγνητικές μεμβράνες».


Οι εφαρμογές των ερευνών τους αναμένονται στους τομείς της επιστήμης των υλικών και στην ηλεκτρονική.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X