Εργασιακή ανασφάλεια και διαβήτης  thumbnail

Εργασιακή ανασφάλεια και διαβήτης

Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους μοιάζει επίσης να διατρέχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Οι ερευνητές ανέτρεξαν σε δεδομένα περίπου 141.000 εργαζομένων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία με μέσο όρο ηλικίας τα 42 χρόνια που δούλευαν και δεν είχαν διαβήτη όταν ξεκίνησαν να παίρνουν μέρος στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν φοβούνταν μήπως χάσουν τη δουλειά τους στο προσεχές μέλλον. Από 6 μέχρι 40% απάντησαν ναι. Τα επόμενα 10 χρόνια κατά μέσο όρο ο ετήσιος ρυθμός νέων περιπτώσεων διαβήτη στις έρευνες κυμαινόταν από περίπου 9 για κάθε 10.000 σε σχεδόν 85 για κάθε 10.000 συμμετέχοντες.


Βρέθηκε ότι τα ποσοστά του διαβήτη ήταν 19% υψηλότερα σε εκείνους που βίωναν εργασιακή ανασφάλεια σε σύγκριση με όσους ένιωθαν σίγουροι στη δουλειά τους, κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής εξέτασης.


Παρόλα αυτά η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Καναδέζικης Ιατρικής Ένωσης δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίου – αιτιατού.


"Αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν με άλλες μελέτες που καταδεικνύουν ότι η εργασιακή ανασφάλεια συνδέεται με αύξηση του βάρους, ένα παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη. Ακόμη, οι άνθρωποι των οποίων η δουλειά ήταν επισφαλής παρουσίαζαν υψηλότερο ρίσκο στεφανιαίας νόσου (coronary heart disease), μια επιπλοκή του διαβήτη" επισημαίνει η Jane Ferrie, επικεφαλής συγγραφέας από το University College London.


Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα δεδομένα αυτά έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τους ίδιους "μικρές μακροπρόθεσμες αλλαγές στα συνήθη αποτελέσματα ασθενειών μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση".


Οι συγγραφείς της έρευνας συνιστούν ότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικές για τη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας. Επιπλέον θεωρούν ότι είναι σημαντικό για τους γιατρούς και όσους παρέχουν υπηρεσίες υγείας να ξέρουν ότι αν κάποιος ανησυχεί μήπως χάσει τη δουλειά του ίσως διατρέχει ελαφρά πιο αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X