Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Γαλλία: η εξίσωση των προεδρικών εκλογών του 2017
Γαλλία: η εξίσωση των προεδρικών εκλογών του 2017 thumbnail

Γαλλία: η εξίσωση των προεδρικών εκλογών του 2017

Κατακερματισμένοι και αποδυναμωμένοι οι Γάλλοι σοσιαλιστές ξεκινούν τη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του 2017, μία εξίσωση που περιπλέκεται από τις αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.


Τη στιγμή που η προκριματική διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου στο δεξιό στρατόπεδο έχει κορυφωθεί, ενώ στην άκρα δεξιά το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προγραμματίζει καθυστερημένες προκριματικές εκλογές για τις 22 και 29 Ιανουαρίου. Το όργανο που θα επιβλέψει τη διαδικασία συγκροτείται σήμερα. Πέντε υποψήφιοι έχουν δηλωθεί. Παραμένει ο κρίσιμος άγνωστος: ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ή όχι υποψήφιος;


Το ερώτημα επανέρχεται ξανά και ξανά στις στήλες των γαλλικών εφημερίδων, κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις και στα δείπνα της πόλης. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας παραμένει φειδωλός: «Εάν θέσω υποψηφιότητα, θα είναι για να νικήσω, όχι για να παρίσταμαι».


Ο Φρανσουά Ολάντ εξελίχθηκε στον πιο αντιδημοφιλή Πρόεδρο τουλάχιστον των τελευταίων 50 ετών, με μόνο 16% θετικών γνωμών και θέλει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια. Δεν θα λάβει την απόφασή του παρά τον Δεκέμβριο. Αυτό θα του αφήσει χρόνο για να ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση περισσότερο, ώστε να έχει ενδεχομένως περισσότερα αποτελέσματα να παρουσιάσει στους Γάλλους και να μην καταγραφεί ως υποψήφιος υπερβολικά νωρίς, σύμφωνα με τον Ζερόμ Φουρκέ, του Ινστιτούτου Ifop.


Ζητώντας να κριθεί για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του, ο απερχόμενος Πρόεδρος συνέδεσε την τύχη του με την υποχώρηση της ανεργίας, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των Γάλλων. Δυστυχώς όμως, έπειτα από υποχώρηση της ανεργίας επί δύο συνεχείς μήνες, 50.000 άνεργοι ήρθαν να προστεθούν στις τάξεις των αιτούντων εργασία του Αυγούστου.


Η καθυστέρηση της διαδικασίας των προκριματικών αποτελεί μειονέκτημα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού η γαλλική Δεξιά κλείνει στις 27 Νοεμβρίου τη διαδικασία της επιλογής προεδρικού υποψηφίου και μπορεί να ξεκινήσει την προεκλογική της εκστρατεία με προβάδισμα δύο μηνών έναντι των Σοσιαλιστών.


Σε ένα πρωτοφανές γεγονός, ο απερχόμενος Πρόεδρος- εάν τελικά αποφασίσει να είναι υποψήφιος – θα πρέπει να υποστεί τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών. «Κανονικά, δεν υπάρχουν προκριματικές εκλογές όταν ο απερχόμενος Πρόεδρος είναι υποψήφιος… αυτό δείχνει την κατάσταση διάλυσης στην οποία έχει περιέλθει το Σοσιαλιστικό Κόμμα», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Φιλίπ Μπρο.


Βαλκανοποιημένη Αριστερά;


Αυτή η περίοδος της αβεβαιότητας, εν τη απουσία ενός αναμφισβήτητου τενόρου, προκαλεί την εκδήλωση πλειάδας τάσεων σε μία γαλλική Αριστερά περισσότερο βαλκανοποιημένη από ποτέ.


Πέντε υποψήφιοι έχουν ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις τους, δύο από τους οποίους οι αποχωρήσαντες πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Ολάντ: ο Αρνό Μοντεμπούρ και ο Μπενουά Αμόν. Και οι δύο προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο σημερινός Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, πιστός του Προέδρου, θα μπορούσε επίσης να θέσει υποψηφιότητα, εάν ο Φρανσουά Ολάντ αποφασίσει τελικά να εγκαταλείψει.


Στο περιθώριο αυτής της εσωτερικής διαμάχης, ο πρύτανης του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι πάλι υποψήφιος για το Μέγαρο των Ηλυσίων. Βήμα που δεν έχει ακόμη αποφασίσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας και ιδρυτής της πολιτικής κίνησης «En marche» (Εμπρός) Εμμανουέλ Μακρόν, που αλιεύει στα νερά του κέντρου και συγκεντρώνει την προσοχή των πολιτικών σχολιαστών.


Οι Οικολόγοι από την πλευρά τους αφού αποχώρησαν από την κυβέρνηση οργανώνουν τις δικές τους προκριματικές μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων.


Αριστεροί θα υποστηρίξουν τον Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της Δεξιάς


Σε αυτό το τοπίο του κατακερματισμού, κανένας υποψήφιος της Αριστεράς δεν θα έφθανε, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Φυσικά, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ.


Οι προεδρικοί ποντάρουν σε μία μοναδική υποψηφιότητα, τη δική του, που θα συσπείρωνε την Αριστερά για να υψώσει φραγμό στην άκρα δεξιά, τη στιγμή που η παρουσία της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο θεωρείται σχεδόν βέβαιη.


«Εάν δεν πάει ο Ολάντ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διαλυθεί», προειδοποιεί ο πρώτος γραμματέας Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.


Ομως, πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς δεν ενδιαφέρονται πια. Θεωρώντας εκ προοιμίου ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος θα αποκλεισθεί από τον δεύτερο γύρο, ορισμένοι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς για να στηρίξουν τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ απέναντι στον πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.


Μπροστά στην ισχυρή πιθανότητα, έως βεβαιότητα, της επανάληψης του σεναρίου του 2002, της αναμέτρησης δηλαδή του Ζακ Σιράκ με τον ακροδεξιό υποψήφιο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο υποψήφιος της Δεξιάς θα πρέπει να έχει ευρεία υποστήριξη και πέραν του κόμματός του. «Για πρώτη φορά, δεν είναι αδύνατον οι προκριματικές εκλογές της Δεξιάς να κριθούν και από ψηφοφόρους που δεν είναι καθόλου δεξιοί», παρατηρεί ο Φιλίπ Μπρο.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X