Επηρεάζουν οι πολιτικές απόψεις των γιατρών τη θεραπεία;  thumbnail

Επηρεάζουν οι πολιτικές απόψεις των γιατρών τη θεραπεία;

Οι πολιτικές απόψεις ενός γιατρού μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του για τη θεραπεία.


Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης από ερευνητές στο Yale που εξέτασαν διεξοδικά παθολόγους σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ σχετικά με το πώς θα διαχειρίζονταν διαφορετικά είδη προβλημάτων υγείας των ασθενών συμπεριλαμβανομένων των εκτρώσεων, της χρήσης όπλων και μαριχουάνα.


Παρόλο που οι γιατροί που υποστήριζαν είτε τους Ρεπουμπλικάνους είτε τους Δημοκρατικούς είχαν παρόμοιες απόψεις σχετικά με γενικά θέματα όπως η κατάθλιψη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές σε πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα.


Οι γιατροί που ψηφίζουν Δημοκρατικούς ήταν πιο πιθανό να παρακινήσουν τους ασθενείς να μην κρατούν όπλα στο σπίτι ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έτειναν να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των εκτρώσεων στην ψυχική υγεία. Οι τελευταίοι παρακινούσαν ακόμη στη μείωση της χρήσης μαριχουάνα και τις νομικές επιπτώσεις που απορρέουν από αυτή.


"Τα στοιχεία συνιστούν ότι οι γιατροί επιτρέπουν στις πολιτικές τους απόψεις να ασκήσουν επίδραση στις επαγγελματικές τους αποφάσεις στο ιατρείο. Ακριβώς όπως οι πάσχοντες επιλέγουν γιατρούς συγκεκριμένου φύλου για να αισθάνονται πιο άνετα, η εργασία μας προτείνει ότι ίσως θελήσουν να πάρουν μια παρόμοια απόφαση με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις των γιατρών" επισημαίνει ο Eitan Hersh, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Yale και ένας από τους συγγραφείς της ανακοίνωσης.


O Matthew Goldenberg επίσης συγγραφέας της αναφοράς και επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής προσθέτει "με δεδομένη την πολιτικοποίηση συγκεκριμένων θεμάτων υγείας που θίγουν αναρίθμητους ασθενείς, είναι επιτακτικό οι θεράποντες να λαμβάνουν υπόψη πώς τα πολιτικά τους πιστεύω ενδέχεται να χρωματίσουν την επαγγελματική τους κρίση. Κατά την άποψή μου, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη περισσότερης εκπαίδευσης σχετικά με προκαταλήψεις στον τρόπο που αντιμετωπίζονται πολιτικά εξέχοντα θέματα υγείας".


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X