Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πορεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Πορεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία thumbnail

Πορεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Για σκάνδαλο στον ΕΟΠΠΥ στο οποίο εμπλέκονται πολιτικά στελέχη αναφορικά με την υπόθεση με τα παραπεμπτικά διαγνωστικής αρθροσκόπησης, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ μίλησε για κομπίνα του κ. Σαλμά και των γαμπρών του και στην οποία, όπως σημείωσε, εμπλέκονται Βορίδης, Σκανδαλάκης και Πατούλης. Ενημέρωσε πως τιμολόγησαν με το κόστος της κανονικής αρθροσκόπησης που περιλαμβάνει και διήμερη νοσηλεία την αρθροσκόπηση που γίνεται με τη σύγχρονη τεχνολογία.


Τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια ανάταξης του συστήματος αλλά παραδέχτηκε και καθυστερήσεις λόγω ενός «σαπισμένου κράτους».


Ο κ. Πολάκης εξήγησε πως υπήρχαν σκανδαλώδεις διαδικασίες στην αγορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στο παρελθόν και σημείωσε ότι έχουν αγοραστεί ήδη 90 νέα ασθενοφόρα, ενώ ακόμη 20 που είχαν αγοραστεί από περιφέρειες και δήμους "κάθονταν" ανενεργά σε κέντρα υγείας.


Αναφερόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το χαρακτήρισε απόστημα, κεντρικό μηχανισμό μεταφοράς μαύρου χρήματος και ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης.


«Ο κατήφορος του συστήματος σταμάτησε αλλά υπάρχουν ακόμη βαθιές πληγές και έχουμε πλήρη συναίσθηση», επισήμανε.


Ξεκαθάρισε ότι «τα χρήματα που εισπράχθηκαν ήδη από τις τηλεοπτικές άδειες και θα εισπραχθούν στο μέλλον, θα αναδιανεμηθούν προς όφελος των ασθενέστερων και οι πρώτες δύο κινήσεις είναι οι 15.000 παραπάνω θέσεις στους παιδικούς σταθμούς». Πρόσθεσε ακόμη πως θα χρηματοδοτηθούν και οι προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ 12μηνης διάρκειας για 4.000 άτομα προσωπικού νοσοκομείων, περί τους 3.000 νοσηλευτές, 700 για λοιπές ειδικότητες και 300 για τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας. Όπως υπογράμμισε, «στόχος της διαδικασίας, είναι τον Γενάρη οι άνθρωποι αυτοί να δουλεύουν».Εντωμεταξύ, oλοκληρώθηκε η πορεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το ΕΚΑΒ, πέρασε από νοσοκομεία της Αθήνας και κατέληξε στην οδό Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας. Επικεφαλής της πορείας ήταν δύο άμαξες, μηχανές και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Στην είσοδο του υπουργείου γιατροί και εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί, στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας, τοποθέτησαν συρματόπλεγμα και ανάρτησαν πανό που έγραφε, «Ματώνουν το ΕΣΥ».


«Το καραβάνι της Υγείας», συνεχίζει τον δρόμο του, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννακός, ενημερώνοντας ότι επόμενη «στάση» είναι η δυτική Ελλάδα. «Θα ξεκινήσει από την Πάτρα και θα αποκλείσει τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου». Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «κατάρρευση» του ΕΣΥ αναφέροντας, ότι το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά τα έτη των μνημονίων κατά 20.000, ενώ σε 40.000 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις και η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα νοσοκομεία θα λάβουν 1.156 δισ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.Γιατροί και εργαζόμενοι μεταξύ άλλων, ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.


Για «διατεταγμένη υπηρεσία με σαφή προσανατολισμό», «μικροκομματικές τακτικές λασπολογίας» και «προβολή και διάδοση ανακριβειών» κατηγορεί την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η Διοίκηση του ΕΚΑΒ παρατηρώντας, ότι «η εκκωφαντική σιωπή της τα προηγούμενα χρόνια είναι τουλάχιστον ένοχη».


Tην επαρκή χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας, προκειμένου να καλυφτούν οι ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, διεκδικούν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας), στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των υγειονομικών των περιφερειακών νοσοκομείων.Όπως κατήγγειλε το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Παπανικολάου, Συμέλα Τεμερτζίδου, η κυβέρνηση μπορεί να εξασφάλισε πρόσβαση στα νοσοκομεία σε όλους τους πολίτες (ασφαλισμένους, ανασφάλιστους και μετανάστες), αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε υλικά ούτε προσωπικό για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας. «Έτσι οι άνθρωποι αντί να πεθαίνουν στον δρόμο μπορεί πραγματικά να έχουν το δικαίωμα να πεθάνουν στα νοσοκομεία» σημείωσε, τονίζοντας ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου οι εργαζόμενοι δουλεύουν συνεχόμενα για 15-20 ημέρες, χωρίς ρεπό και άδειες, ότι τους οφείλονται 200-300 ρεπό, ότι οι λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν καρκινοπαθείς φτάνουν τους τέσσερις μήνες, ενώ όσοι δεν έχουν επείγον πρόβλημα θα πρέπει να περιμένουν έναν ή και ενάμιση χρόνο για να μπουν στο χειρουργείο.


Περιγράφοντας τα προβλήματα του Θεαγενείου, το οποίο είναι το μόνο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άννη Γιαμουρίδου ανέφερε ότι με τα τελευταία οργανογράμματα καταργήθηκαν 28 κλίνες κι ότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 361. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος στον χώρο του νοσοκομείου, ότι η Γναθοχειρουργική Κλινική, που συγχωνεύτηκε με την Ωτορινολαρυγγολογική στην ουσία καταργήθηκε, ότι δεν υπάρχει κεντρική μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων στην αποκλειστική ευθύνη του φαρμακείου και ότι ενώ διατίθεται μηχάνημα του ΡΕΤ/CT, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκου. Τέλος, υπογράμμισε ότι το Θεαγένειο εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο με πολλά προβλήματα και ότι ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι.Για ελλείψεις που ξεπερνούν το όριο της επικινδυνότητας στο Ιπποκράτειο έκανε λόγο η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιώτα Αλατζά, επισημαίνοντας ότι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τραγικές, ότι δεν υπάρχει μαστογράφος ενώ πολλές από τις ανάγκες καλύπτονται πλέον από δωρεές.


Οι δε εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υπό αυτές τις συνθήκες. Η κ. Αλαντζά εκτίμησε ότι στις περισσότερες ειδικότητες οι ελλείψεις προσωπικού κυμαίνονται από 50%-70% σε σχέση με τις οργανικές θέσεις. «Υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 30-40 ασθενείς. Αυτό δημιουργεί μεγάλα ζητήματα επικινδυνότητας για τους ασθενείς. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και εργασιακά και μισθολογικά γιατί μας έχουν κόψει δύο-τρεις μισθούς» πρόσθεσε η ίδια.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X