Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης"
"Ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης" thumbnail

"Ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης"

Η Αμερική πρέπει να εργασθεί με όλες τις χώρες για να οικοδομήσουν ισχυρότερες οικονομίες, αναγνωρίζοντας τις ανισότητες που η παγκοσμιοποίηση μπορεί να δημιουργήσει, αλλά αρνούμενη να υποκύψει στον προστατευτισμό, γράφει σήμερα στο περιοδικό Economist ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.


Μερικούς μήνες πριν αποχωρήσει, τον Ιανουάριο, από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα διαπιστώνει πως στις ΗΠΑ έχει επικρατήσει μια κάποια ανησυχία για την παγκοσμιοποίηση, που μοιάζει με τη δυσαρέσκεια η οποία έκανε τη Βρετανία να ψηφίσει τον Ιούνιο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.


«Ο κόσμος ευημερεί περισσότερο παρά ποτέ έως τώρα και εντούτοις οι κοινωνίες μας χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα και ανησυχία», σημείωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.


«Έτσι έχουμε μια επιλογή -να υποχωρήσουμε στις παλιές, κλειστές οικονομίες ή να προχωρήσουμε μπροστά, παραδεχόμενοι την ανισότητα που μπορεί να έρθει με την παγκοσμιοποίηση και παραμένοντας παράλληλα προσηλωμένοι στην προσπάθεια να κάνουμε την παγκόσμια οικονομία να λειτουργεί καλύτερα για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο γι' αυτούς στην κορυφή».


Χαρακτηρίζοντας τον καπιταλισμό τον καλύτερο τροφοδότη της ευημερίας που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, ο Ομπάμα ισχυρίζεται πως το εμπόριο έχει βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ πολύ περισσότερο απ' ό,τι την έχει βλάψει.


Η ενθουσιώδης υποστήριξη εκ μέρους του του εμπορίου αντιβαίνει στις διακηρυγμένες πολιτικές αμφότερων των εν δυνάμει διαδόχων του, οι οποίοι θεωρούν πως πολλές εμπορικές συμφωνίες βλάπτουν τους εργαζομένους των ΗΠΑ.


Η εμπορική συμφωνία Σύμπραξης του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership), που προωθήθηκε από τον Πρόεδρο, βρίσκει αντίθετους τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και την Δημοκρατική αντίπαλό του στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.


Ο Ομπάμα απαριθμεί τέσσερις μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ -«ενίσχυση της ανάπτυξης της παραγωγής, καταπολέμηση της αυξανόμενης ανισότητας, εξασφάλιση πως όλοι όσοι θέλουν να εργασθούν θα μπορούν να βρίσκουν δουλειά και οικοδόμηση μιας ανθεκτικής οικονομίας που να ευνοεί τη μελλοντική ανάπτυξη».


Διακηρύσσοντας τα επιτεύγματα της οκταετούς προεδρίας του, με πρώτο το γεγονός ότι η ύφεση της περιόδου 2007-2009 δεν μετατράπηκε σε κραχ, ο Ομπάμα εκτίμησε πως μπήκαν θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.


«Η Αμερική πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη συνεργασία με όλα τα έθνη για να οικοδομήσει ισχυρότερες και περισσότερο ευημερούσες οικονομίες για όλους τους πολίτες μας τις ερχόμενες γενιές», παρατήρησε.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X