Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Νίκος Παππάς
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Νίκος Παππάς thumbnail

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Νίκος Παππάς

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε κληθεί σε ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σήμερα το πρωί μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, με την ενεργοποίηση σχετικού άρθρου του Κανονισμού, για τον έλεγχο στη διαδικασία αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές άδειες και τις συνθήκες διεξαγωγής του.


Οι σχέσεις του επιχειρηματία  Καλογρίτσα με μέλη της κυβέρνησης ήταν αντικείμενο σειράς ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών αλλά και πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης.


Ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν σχέσεις με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη για να λάβει ως απάντηση ότι ο υιός Καλογρίτσας είναι κουμπάρος με τον Χρήστο Σπίρτζη. Ακολούθησε ερώτηση αν ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δημόσιο έργο επί της σημερινής κυβέρνησης και μετά τη νομοθέτηση κατάτμησης των έργων και ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας έλαβε μέρος σε έναν νόμιμο διαγωνισμό.


Αναφορικά όμως με τη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ο Ιωάννης Καλογρίτσας δεν ασκεί κατασκευαστική δραστηριότητα. «Προσκόμισε στοιχεία τα οποία επαρκώς κάλυπταν το ποσό για να πάρει την άδεια κι από κει και πέρα δεν κατέστη δυνατό -και γι' αυτό ζήτησε προθεσμία- να καταβάλει σε ρευστό το ποσό της πρώτης δόσης. Αυτό είναι το θέμα και η δημιουργία εντυπώσεων εξαντλήθηκε», σημείωσε ο υπουργός και ακολούθησε ο εξής διάλογος:


Μ. Βορίδης: «Ποιων εντυπώσεων, κύριε υπουργέ; Υπήρξε κρίση της Επιτροπής ότι έχει τα λεφτά και μετά δύο μέρες δεν κατέβαλε. Τετελεσμένο το έγκλημα. Ολοκληρώθηκε».


Ν. Παππάς: «Καλή τύχη στις μηνύσεις που υποβάλατε, τις οποίες τις θεωρώ πράξη ανήθικη. Στοχοποιείτε τα μέλη της Επιτροπής. Αν θέλετε πολιτική κόντρα, η πολιτική ηγεσία είναι εδώ και αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη.»


Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας απευθύνθηκε στη ΝΔ για να υπογραμμίσει πως η εξέλιξη της μη χορήγησης άδειας στον κ. Καλογρίτσα και τελικώς η έκπτωσή του, υπονόμευσε το αφήγημα της ΝΔ και των καναλαρχών.


Ν. Παππάς: «Οι υπερθεματιστές είχαν το καθήκον να παρουσιάσουν περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε είδους τα οποία ρευστοποιούμενα θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο του τιμήματος. Αυτό συνέβη, δεν υπήρξε καμμία παραβίαση καμμίας προθεσμίας και διαδικασίας. Είμαστε στην επόμενη ημέρα και για κακή σας τύχη δεν συμμετέχει ο κ. Καλογρίτσας και έχει υπονομευτεί πλήρως το αφήγημά σας.»


Μάκης Βορίδης: «Ο κ. Καλογρίτσας δεν συμμετέχει στη διαδικασία γιατί, παρά τις άοκνες προσωπικές προσπάθειές σας να πάρει, χωρίς χρήματα, άδεια, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι αποκαλύφθηκε χάριν των ενεργειών της αντιπολίτευσης. Ο κ. Καλογρίτσας ήταν όλο το σχέδιό σας από την αρχή κι είχατε το θέμα ότι τσάκισε η χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής. Τι πόθεν έσχες είχε; Τη δήλωση του άλλου; Σας απασχολεί η σχέση να δώσει ο άλλος 100 εκατ.;».


Ν. Παππάς: «Η Επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της. Εφόσον υπάρχει εξουσία διάθεσης και το συγκεκριμένο ακίνητο (σ.σ. που δήλωσε ο Καλογρίτσας), είχε αποτιμηθεί από την Τράπεζα Αττικής στα 100 εκατομμύρια, πού είναι το θέμα;».Ο Μάκης Βορίδης επέμεινε ότι υπάρχει ζήτημα με τον έλεγχο του πόθεν έσχες του επιχειρηματία καθώς δεν υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά για την προέλευση των οικονομικών μέσων των υπερθεματιστών.


Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε όμως ότι η υποχρέωση ήταν να παρουσιάσουν στοιχεία που καλύπτουν το σύνολο του τιμήματος και είχαν και την πρόσθετη υποχρέωση -κάτι που δεν έγινε στον διαγωνισμό για τη DIGEA- να καταβάλουν το ένα τρίτο του τιμήματος μέσα σε 15 ημέρες. «Αυτό δεν συνέβη με τον κ. Καλογρίτσα και κηρύχθηκε έκπτωτος», παρατήρησε ο κ. Παππάς.


Στις επικρίσεις του κ. Βορίδη ότι ο διαγωνισμός ήταν διαβλητός και στην προσωπική κατηγορία που του απηύθυνε ότι «έστησε το διαγωνισμό», ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε ντροπή και όνειδος για το πολιτικό σύστημα τη μήνυση που κατέθεσε η ΝΔ και υπογράμμισε ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν είναι κομματικά στελέχη αλλά δημόσιοι λειτουργοί που έκαναν σωστά τη δουλειά τους υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον.


Μ. Βορίδης: «Μιλάτε εσείς που εργολαβικά πήγατε να δώσετε άδεια σε κάποιον που δεν είχε ένα ευρώ και στη συνέχεια δεν απαντάτε αν είχατε νταραβέρια με τον Κοντομηνά! Εσείς είστε ο εκπρόσωπος των συμφερόντων στην Επιτροπή!».


Ν. Παππάς: «Εσείς δεν εισπράττατε φόρους από ισχυρούς, προσβλέποντας σε μια εφήμερη τηλεοπτική βοήθεια! Και μη νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει ο κόσμος! Εγώ σας καλώ: Κάντε τώρα το βήμα. Ελάτε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και "σφουγγάρι" που έλεγε κι ο Σαμαράς, στα 27 χρόνια. Ας τα ξεχάσουμε και συμβάλλετε τώρα. Μην γίνεστε ουρά των συμφερόντων. Είναι θλιβερό θέαμα».


Ο Κοντομηνάς και οι περούκες


«Κάνετε λάθος εάν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τηλεοπτικού τύπου πιέσεις», διεμήνυσε ο κ. Παππάς και ανέτρεξε στο περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. «Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Μπορεί να μεταμφιέσει και ένα δημοσιογράφο του. Ο ένας από τους δύο μεταμφιεσμένους εργαζόταν στον Αlpha», είπε και πρόσθεσε ότι είναι απίθανοι οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία διότι «εάν ο κ. Κοντομηνάς επιθυμούσε να λάβει άδεια θα έπρεπε να υπερθεματίσει». Όταν δε ο Ε. Βενιζέλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) κάλεσε τον κ. Παππά να απαντήσει ευθέως αν καταγγέλλει ότι έβαλαν τον δημοσιογράφο να τον παρακολουθήσει στη Ν. Υόρκη, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.


Ανησυχητική χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, ενόψει της απόφασης του ΣτΕ.


«Μας ανησυχούν όσα δημοσίως λέγονται για τη διαδικασία της απόφασης του ΣτΕ. Ότι δικαστικοί γίνονται στόχος δελτίων ειδήσεων, με τρόπο που δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτός από καμμία πτέρυγα της Βουλής. Μας απασχολεί επίσης και το πώς αξιοποιούνται και κινήσεις, που, επιτρέψτε μου, είναι στο όριο εξηγήσιμες, όπως η παραίτηση από ένα συνδικαλιστικό όργανο», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.


Εμείς κάναμε το καθήκον μας, εισπράξαμε ήδη 90 εκατομμύρια και σας καλούμε σε έναν γόνιμο διάλογο για το πώς αυτά πρέπει να δαπανηθούν, σημείωσε ο υπουργός.


Ο Ε. Βενιζέλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) κάλεσε τον υπουργό να σχολιάσει τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ. «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Απάντησα νομίζω, και καλά θα κάνουμε και εμείς και εσείς να αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους», απάντησε ο Νίκος Παππάς.


Για τον Ιβάν Σαββίδη


Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιβάν Σαβίδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα. Δηλαδή, στην ημέρα που ο συμμετέχων στον διαγωνισμό, έχει καταβάλει το τίμημα. Άρα, όλη η φιλολογία η οποία ενδεχομένως πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις αυτές, δεν έχει βάση. Η δημοπρασία σχεδιάστηκε με τρόπο άρτιο και η τεχνική της ήταν οικοδομημένη με τρόπο που οι συμμετέχοντες να μην μπορούν να ανταλλάσουν πληροφόρηση». Παρατήρησε επίσης, ότι έχει εξαντληθεί και κάθε νομικό εργαλείο που ελέγχει τη νομιμότητα του διαγωνισμού.


Η διαπλοκή


«Η κυβέρνηση έχει αντιπαρέλθει τη διαπλοκή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής Γ. Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή). «Η διαπλοκή είχε σχέση με το γεγονός ότι υπήρχαν μη βιώσιμα σχήματα, που ζούσαν με ζημίες και ασκούσαν πιέσεις για να λαμβάνουν τραπεζικές διευκολύνσεις, οι οποίες έφταναν μέχρι του σημείου μιντιάρχες να δανείζονται με αέρα», απάντησε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι «με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αυτοί που θα έχουν κανάλια πανελλαδικά στο εξής, θα τα έχουν επειδή η πολιτεία επέβαλε κανόνες και δεν θα τα έχουν επειδή αυτοί επέβαλαν κανόνες στην πολιτεία. Αυτό συνιστά τομή.»Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιόρισε τεχνητά τις άδειες σε τέσσερις, αν και υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες και κάλεσε τον Νίκο Παππά να απαντήσει αν θεωρεί λογικό το τίμημα που επετεύχθη με βάση τις δυνατότητες της αγοράς. «Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα, πώς θα αποσβεστούν αυτά τα ποσά; Και γιατί αυτό συνιστά εγγύηση διαφάνειας, όταν θα μπορούσατε με 8 άδειες και με πολύ λιγότερα ποσά να έχετε μεγαλύτερη οικονομική ωφέλεια; Γιατί ξεκινήσατε τον διαγωνισμό, χωρίς να έχετε πει τι θα γίνει με τους θεματικούς και περιφερειακούς σταθμούς;», ρώτησε ο Ε. Βενιζέλος.


«250 εκατομμύρια για δέκα χρόνια. 25 εκατομμύρια περίπου τον χρόνο. Δεν νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το ποσό για ένα ντε φάκτο ενοίκιο που θα πληρώνουν οι σταθμοί, των οποίων το σήμα μεταδίδεται πανελλαδικά», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκείνος που είχε υποβάλει ερώτηση για τη χαμηλή τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.


Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου


Ο υπουργός ενημέρωσε στο σημείο αυτό, ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια η αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγησε, σχεδιάζεται και θα νομοθετηθεί σύντομα, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου. Αυτό, κατά την εκτίμηση του, θα διευκολύνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, διότι πολλές φορές έρχονται σε συμφωνία με τις διαφημιστικές εταιρείες από θέση όχι ισχύος και ούτε καν ισότιμη. Οι κανόνες, ο αριθμός των αδειών και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα είναι η βάση για την οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών, σύμφωνα με το Νίκο Παππά.


Όταν ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση, διότι, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο λαός θεωρεί ότι ο διαγωνισμός είναι προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε:


«Καλό θα ήταν να μας πείτε εσείς κύριε Βενιζέλο γιατί όταν φέρατε το νόμο για τα ΜΜΕ δεν έγινε κανονική αδειοδότηση και δημοπρασία».


Ε. Βενιζέλος: «Ο νόμος 2328/95 πράγματι έγινε από μένα και θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Δυστυχώς, μετακινήθηκα από το υπουργείο Τύπου μια εβδομάδα μετά την ψήφισή του και κακώς δεν εφαρμόστηκε. Το νόμο αυτόν έπρεπε να εφαρμόσετε, αντί να επινοείτε κατασκευάσματα αδιαφανή. Να θυμηθείτε επίσης ότι είχε προηγηθεί ο Ν. 1866/89 όταν ο ΣΥΝ, που είναι ο προκάτοχος του ΣΥΡΙΖΑ,μετείχε στην κυβέρνηση και με υπουργούς που κατείχαν κρίσιμες θέσεις, και δια νόμου δόθηκε στους εκδότες το δικαίωμα να οργανώσουν τηλεοπτικά κανάλια! Και με συνθήκες βρώμικου '89 φτιάχτηκε το τηλεοπτικό τοπίο.


Ν. Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως… Το '89 ήμουν 13 χρονών, την αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, σας διαβεβαιώ.


Ε. Βενιζέλος: Η δρακογενιά έχει συνέχεια…


Ν. Παππάς: και είμαι υπερήφανος για την παράταξη την οποία υπηρετώ.


Ε. Βενιζέλος: …η οποία έχει κάνει και λάθη…


Ν. Παππάς: έχει κάνει και λάθη αυτή η παράταξη. Δεν έχει κάνει όμως λάθη συστηματικά.


Ε. Βενιζέλος: Τη ζημιά που έχετε προκαλέσει στην οικονομία, θα την πληρώνουν γενιές Ελλήνων…


Ν. Παππάς: Κύριε Βενιζέλο, οι κυβερνήσεις στις οποίες εσείς συμπράξατε μαζί με τους συνδαιτυμόνες σας της ΝΔ, ευθύνονται για το 25% της μείωσης του ΑΕΠ. Σας καλώ λοιπόν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, ενόψει της εκκωφαντικής πραγματικότητας σταθεροποίησης της οικονομίας μας, να τους χρησιμοποιείτε με μέτρο. Εσείς μειώσατε το ΑΕΠ 25% και η πορεία της ύφεσης έχει αναστραφεί! Χωνέψτε το!


Ε. Βενιζέλος: Η ευθύνη σας είναι ιστορική, αλλά δεν σας αφορά προσωπικά αυτό.


Στο προσωπικό πεδίο διολίσθησε η αντιπαράθεση, όταν ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι έχει «υποστεί πόλεμο λάσπης». «Ελάτε! Πρωτοφανές! Εσείς που είστε ο εργολάβος της λάσπης!» σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος.


Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στην αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, μετά από σχετική αναφορά του Σπ. Λυκούδη και επισήμανε ότι το θέμα απασχόλησε επί μακρόν τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Συμπλήρωσε επίσης, ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ- απεφάνθη ότι η διαρκής παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ είναι παράνομη. «Είχαμε κατά συνέπεια δύο ανυπέρβλητα δεδομένα. Την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αλλά και την επιμονή της ΝΔ να αρνείται να συμπράξει στην διαδικασία εκλογής νέου ΕΣΡ. Είμαστε στην επόμενη ημέρα. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν το βήμα για να υπάρξει νέα σύνθεση του οργάνου», προέτρεψε ο υπουργός Επικρατείας.

Live η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής:


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X