Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μουζέλης, Δούρου, Μίχαλος, Κιμούλης στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Μουζέλης, Δούρου, Μίχαλος, Κιμούλης στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση  thumbnail

Μουζέλης, Δούρου, Μίχαλος, Κιμούλης στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα, θα αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τα μέλη της οποίας συναντήθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.


Αποστολή της Επιτροπής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Επίσης, διάλογος θα διεξαχθεί μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.


Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.


Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την άνοιξη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς τελική επεξεργασία.


Το φθινόπωρο του 2017, και αφού το υλικό της διαβούλευσης έχει παραδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναμένεται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής.Η σύνθεση της Επιτροπής


Πρόσωπα που εκπροσωπούν όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς ή ακαδημαϊκούς χώρους και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά «που εκπροσωπούν και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τα μέλη της, θα συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.


Συγκεκριμένα, συντονιστής της Eπιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.


Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:


Από τον ακαδημαϊκό χώρο:


- Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ


- Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ


- Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ


- Πέτρος Παραράς, ομότιμος καθηγητής ΔΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ


- Ανδρέας Δημητρόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ


- Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής LSE


Από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης:


- Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας


- Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής


Από τον επιχειρηματικό χώρο:


- Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας


- Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας


Από τον χώρο του πολιτισμού:


- Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός«Στην προσπάθεια να οργανωθεί μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Διαλόγου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων όλων των πολιτικών τάσεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με το συνήθη σπασμωδικό και μηδενιστικό τρόπο» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.


«Το έργο της Επιτροπής, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να υποκαταστήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν κατά γράμμα, όπως επιτάσσει το άρθρο 110 του Συντάγματος. Η Αναθεώρηση όμως δεν αφορά μόνον τους ειδικούς ή τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες. Τα κρίσιμα ζητήματα, οι συγκλίσεις αλλά και τα διλήμματα θα πρέπει να αναδειχθούν από τη συζήτηση που θα οργανώσει η Επιτροπή. Τα πορίσματά της θα δοθούν στα κόμματα και, ενδεχομένως, σε μια Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει να τα τυποποιήσει ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» προσθέτουν.


Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο Ποτάμι και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Θεοχάρη, που, στην κανιβαλική προσπάθεια να πλήξουν το κύρος της Επιτροπής, εμφανίζουν μέλος της ως συνεργάτη της Χούντας» καταλήγοντας «αν ήταν έτσι, θα είχε οριστεί ο συγκεκριμένος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας Πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί των κυβερνήσεων Καραμανλή; Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης απόπειρας κανιβαλισμού;».


«Με την ανακοίνωση της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ξεκινά ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Είναι απολύτως κατανοητή η αρνητική στάση του κ. Μητσοτάκη και της ομάδας του. Στην δική τους ατζέντα βρίσκεται μόνο η υπεράσπιση της διαπλοκής, η εκπροσώπηση των καναλαρχών, η μάχη χαρακωμάτων του παλιού πολιτικού κατεστημένου, η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης για ίδιο πολιτικό όφελος» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνοντας: «Η Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Ε, και;»


«Μέχρι εκεί μπορούν, μέχρι εκεί φτάνουν. Ο κοινωνικός διάλογος για το Σύνταγμα, είναι σύνθετο πρόβλημα και πολύ ψιλά γράμματα για τους κήρυκες των Χανίων. Δεν πειράζει. Ας μείνουν στο περιθώριο. Δικό τους πρόβλημα.» καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.


Κριτική στον Πρωθυπουργό για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ασκεί η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «τεχνάσματα αποπροσανατολισμού».


Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική Αναθεώρηση, επισημαίνοντας πως οι διαδικασίες της Αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή. «Αντί γι' αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μία Επιτροπή χωρίς καμμία θεσμική υπόσταση και κύρος. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης.»


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X