Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Όλο και πιο γέροι οι νομπελίστες στις επιστήμες
Όλο και πιο γέροι οι νομπελίστες στις επιστήμες thumbnail

Όλο και πιο γέροι οι νομπελίστες στις επιστήμες

Μετά και την απονομή των νέων Νόμπελ στις επιστήμες (Ιατρική, Φυσική, Χημεία) αυτή την εβδομάδα, κατέστη φανερό ότι οι νέοι νομπελίστες είναι όλο και πιο ηλικιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν.


Οι φετινοί νομπελίστες – όλοι άνδρες – είχαν μέση ηλικία 72 ετών (ο μικρότερος ήταν 65). Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα ο μέσος επιστήμονας βραβευόταν με το Νόμπελ στην ηλικία των 56 ετών, σύμφωνα με το BBC.


Ειδικότερα στη Φυσική η μέση ηλικία βράβευσης ήταν τα 47. Οι φυσικοί Βέρνερ Χάϊζενμπεργκ και Πολ Ντιράκ έγιναν νομπελίστες στον μεσοπόλεμο μόλις στα 31 τους.


Μετά τη δεκαετία του '50 όμως, καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση στην μέση ηλικία απονομής των Νόμπελ σε όλα τα επιστημονικά πεδία και η τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί περισσότεροι επιστήμονες (οι φυσικοί μόνο είναι γύρω στο ένα εκατομμύριο), καθώς και περισσότερες ανακαλύψεις, πράγμα που αυξάνει τον ανταγωνισμό και τον χρόνο αναμονής για ένα Νόμπελ.


Ακόμη κι αν ένας επιστήμονας κάνει μια σημαντική ανακάλυψη σε σχετικά νέα ηλικία, πολλοί άλλοι κάνουν το ίδιο, με συνέπεια η Eπιτροπή Eπιλογής των Νόμπελ να κάνει πολλά χρόνια, έως ότου απονείμει ένα βραβείο σε όλους που το αξίζουν.


Η τάση οι νομπελίστες να είναι πιο γέροι, δεν ισχύει πάντως στα μη επιστημονικά νόμπελ, ιδίως σε αυτό για την ειρήνη.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X