Χουάν Μ. Σάντος: Ποιος είναι ο πλούσιος πρόεδρος της Κολομβίας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης thumbnail
Κατάγεται από εύπορη οικογένεια, έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει περιουσία 215 εκατομμυρίων δολαρίων

Χουάν Μ. Σάντος: Ποιος είναι ο πλούσιος πρόεδρος της Κολομβίας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης

Αν και όλοι έδιναν ως φαβορί τους Ελληνες νησιώτες για τη βοήθεια που πρόσφεραν στο Αιγαίο προς τους πρόσφυγες από Τουρκία, η Νορβηγική Ακαδημία απένειμε τελικά το Νόμπελ Ειρήνης στο πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, για την προσπάθεια του να φέρει ειρήνη στη χώρα του και να τερματιστεί ο εμφύλιος που ταλανίζει την Κολομβία τα τελευταία 50 χρόνια. Στο δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα οι Κολομβιανοί πολίτες απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία κάτι που προκάλεσε έκπληξη για την απόφαση της Ακαδημίας. 


manouel-santos-nobel-prize-1300


Η Ακαδημία διευκρίνησε για την απονομή ότι το Νόμπελ αναφέρεται στην ειρηνευτική πρωτοβουλία του Χουάν Μανουέλ Σάντος, σημειώνοντας ακόμη πως το "Όχι" των Κολομβιανών στη δημοψήφισμα, δεν ήταν "Όχι" στην Ειρήνη, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να σέβονται τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, παρά την απόρριψη της συμφωνίας στο δημοψήφισμα. Ώστόσο, η επιτροπή προειδοποιεί ότι η συμφωνία κινδυνεύει μετά την απόρριψή της από τους Κολομβιανούς. 


EPA/JUSTIN LANE


Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων Σουηδικών κορωνών (930.000 δολάρια) και η τελετή απονομής του θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο. Ας σημειωθεί ότι οι μαρξιστές αντάρτες FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) έχουν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos


«Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη» είχε πει ο Σάντος, πράγμα που αποδεικνύει τις ειρηνικές του προθέσεις, προσπάθειες οι οποίες είχαν ξεκινήσει ήδη αρκετά χρόνια πριν. Πριν γίνει ο ίδιος πρόεδρος, συγγενείς του είχαν εμπλακεί ενεργά με την πολιτική. Ο θείος του υπήρξε ο 20ος πρόεδρος της Κολομβίας από το 1938 έως το 1942, ενώ ένας μακρινός εξάδελφός του, ο Φρανσίσκο Σάντος Καλντερόν ήταν πρόεδρος της χώρας το 1882.


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos young


Η Μποκοτά ως πόλη δε φημίζεται για τα πλούτη της, παρόλα αυτά η οικογένεια του ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Γι΄αυτό και ο Σάντος πήγε σε ιδιωτικά σχολεία. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos young


Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στι ιδιωτικό κολέγιο Σαν Κάρλος, υπηρέτησε στο στρατό και έφυγε για σπουδές στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας απ' όπου αποφοίτησε το 1973 με μπάτσελορ στα Οικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο. Από το London School of Economics απέκτησε πτυχίο Μάστερ στην Οικονομική Ανάπτυξη το 1975 και Μάστερ Δημόσιας Διοίκησης από τη Σχολή Διοικήσεως Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 1981.


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos london


Αργότερα αποφασίζει να γυρίσει στην Κολομβία και είχε ήδη στρωμένη δουλειά: ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ‘El Tiempo’, την εφημερίδα που είχε ιδρύσει η οικογενειά του. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos el tiempo


Από τη δεκαετία του '90 ξεκινά σιγά σιγά να μπαίνει στην πολιτική σκηνή, όταν το 1991 γίνεται υπουργός Διεθνούς Εμπορίου κατά τη διακυβέρνηση του προέδρου Σέσαρ Γκαβίρια, μια θέση που κρατά μέχρι το 1994. Το 1994 ίδρυσε το Ίδρυμα Ορθής Διοίκησης. Ο οργανισμός αυτός πρότεινε μεταξύ άλλων μια αποστρατιωτικοποημένη ζώνη και τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αριστεριστές αντάρτες του FARCΤο 1994 ο Σάντος ήταν μέσα στην ειρηνευτική ομάδα για να επιτευχθή συμφωνία με τους αντάρτες. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos


Από το 2000 και για δύο χρόνια ήταν υπουργός Οικονομικών από τον πρόεδρο Άντρες Παστράνα. Το 2006 είναι που παίρνει την κατάσταση στα χέρια του ενάντια στους αντάρτες από τη θέση του Υπουργού Άμυνας. Είναι η εποχή που αυξάνονται οι επιθέσεις ενάντια στην οργάνωση FARC. Παραδέχτηκε βέβαια ότι ο στρατός είχε κάνει εκτελέσεις και ο ίδιος δεσμεύτηκε να επιλύσει το ζήτημα. 67 στρατιώτες βρέθηκαν ένοχοι ενώ συνελήφθησαν περισσότεροι από 400. Διαφέρουν επίσης τα νούμερα των απλών πολιτών που σκοτώθηκαν. 


Το 2009, έπειτα από τα γεγονότα, παραιτήθηκε ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Κολομβίας και κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές και το 2010 καταφέρνει να λάβει τη θέση του Προέδρου στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 67%. Από τη θέση του, συνέχισε να πολεμά τους αντάρτες της FARC, ενώ επικεντρώθηκε και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Από το 2012 ανακοίνωσε πως ήδη είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες, μετά το θάνατο του αρχηγού, Mono Jojoy. Οι ειρηνευτικές διαδικασίες κερδίζουν και την εύνοια του κόσμου και ο ίδιος κερδίζει πάλι την προεδρία το 2014. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos ποιος ειναι απε


Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, έχει παντρευτεί δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν με την Silvia Amaya Londoño, μια παραγωγό ταινίων και παρουσιάστρια, όμως ο γάμος τους δεν κρατά πολύ και χωρίζουν τρία χρόνια αργότερα χωρίς να κάνουν παιδιά.


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos Silvia Amaya


Αργότερα, παντρεύεται την María Clemencia Rodríguez Múnera το 1987. Γνωρίστηκαν όταν ο Σάντος δούλευε στην εφημερίδα ‘El Tiempo’ και σήμερα έχουν τρία παιδιά τους Martín, María Antonia και Esteban. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos María Clemencia


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos María Clemencia


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos María Clemencia


Το Φεβρουάριο του 2015 εκτιμήθηκε πως η περιουσία του αγγίζει τα $215 εκατομμύρια. Μέσα σε αυτή την περιουσία συμπεριλαμβάνεται και μια αλυσίδα εστιατορίων με το όνομά του, η "Fat Santos Burger" αλλά και μια ποδοσφαιρική ομάδα, η Bogotá Angels.


Στον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, το Νόμπελ Ειρήνης 2016


Το 2002 το περιοδικό Time τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως».


Αποτέλεσμα εικόνας για Juan Manuel Santos[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X