Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παραίτηση Παραρά μετά από αιχμές για χουντικό παρελθόν από την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Παραίτηση Παραρά μετά από αιχμές για χουντικό παρελθόν από την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση  thumbnail

Παραίτηση Παραρά μετά από αιχμές για χουντικό παρελθόν από την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Την παραίτηση του από τη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση υπέβαλε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, επίτιμος αντιπρόεδρος ΣτΕ, Πέτρος Παραράς, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Διατυπώνοντας το σκεπτικό του για την επιλογή του να αποχωρήσει από μέλος της Επιτροπής, ο κ. Παραράς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος». 


Η επιστολή του κ. Παραρά έχει ως εξής:


«Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον.


H αρμοδιότητα της Επιτροπής Διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου.


Άλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.


Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω Επιτροπή.»


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ και παρακάτω ρεπορτάζ και σχόλιο στo efsyn.gr


Πολύ σωστά θυμήθηκαν όλοι σήμερα το χουντικό παρελθόν του Συνταγματολόγου Kαθηγητή Πέτρου Παραρά, με αφορμή τον ακατανόητο «διορισμό» του στην Επιτροπή για το Σύνταγμα αλλά είναι εξαιρετικά περίεργο ότι κανείς δεν θυμήθηκε ότι ο Καθηγητής ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αρθρογράφος του Βήματος και της Καθημερινής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών (το 2009), ιδρυτής του κέντρου LIBERTAS που, σύμφωνα με όσα γράφει ο ίδιος «πρόκειται για άτυπη ομάδα, στην οποία από χρόνια μετέχω εκπροσωπώντας ανεπισήμως τη χώρα μας, που αποφάσισε ότι θα ήταν σκόπιμο να διοργανώνεται κάθε χρόνο, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, ένα Διεθνές Συνέδριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».


Δεν γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος Καθηγητής, για τον οποίον δόθηκαν φοιτητικές μάχες πριν από δεκαετίες προκειμένου να μην διοριστεί στο Πανεπιστήμιο, έχει πλήρως αποποιηθεί το χουντικό παρελθόν αν και δεν ακούσαμε ποτέ να το έχει κάνει αυτό δημόσια, αλλά είναι βέβαιο ότι μετά από τόσες πολλές θέσεις και αξιώματα που κατέλαβε στη σταδιοδρομία του, κανείς ποτέ μέχρι σήμερα δεν θεώρησε σκόπιμο να (ξανα)θυμίσει το χουντικό εκείνο παρελθόν.


Ο Πέτρος Παραράς ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του χουντικού Συντάγματος.


Από τους πρώτους που έφεραν το ζήτημα αυτό χθες στη δημόσια σφαίρα ήταν ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, ο οποίος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε ότι «πρέπει να επιδεικνύουμε επιείκεια στους ανθρώπους, ακόμη κι όταν έχουν διαπράξει φοβερά λάθη», εξηγώντας ότι ο κ. Παραράς «δεν αξίζει» να κρίνεται από αυτό που έκανε πριν από περίπου 50 χρόνια, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί και να συμμετέχει χωρίς κριτική σε αυτή την Επιτροπή.


Τη σκυτάλη πήρε εντός της Ολομέλειας της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ευτελισμό του Συντάγματος και ζητώντας της να ανακαλέσει τον διορισμό. «Δεν ντραπήκατε, ενώ ξέρατε πως ήταν μέλος της Επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας;» αναρωτήθηκε.


Στη συνέχεια το Ποτάμι έκανε επίσης λόγο για ευτελισμό και μετατροπή της διαδικασίας αναθεώρησης σε «κομματική περιοδεύουσα φιέστα». Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό Σύνταγμα».


Είναι χαρακτηριστικό ότι φοιτητές του Π. Παραρά, όπως ο δικηγόρος και σημερινός εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, θυμούνται τον Καθηγητή κατά τη διάρκεια των παραδόσεων στο αμφιθέατρο να αποκαλεί τη Χούντα «επανάσταση των συνταγματαρχών».


Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Παραρά, παρομοίασε συνολικά τη διαδικασία αναθεώρησης δια της Επιτροπής αυτής με τη δικτατορία. «Η Χούντα μόνο έκανε δύο φορές, το 1968 και το 1973, επιτροπές δήθεν κοινωνικού διαλόγου για να υποκαταστήσει τη φιμωμένη και κατηργημένη Βουλή και έκανε δημοψηφίσματα ως επίφαση δημοκρατίας για να νομιμοποιήσει δήθεν το δικτατορικό καθεστώς», ανέφερε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ΣΚΑΙ).


Ο Π. Παραράς διορίστηκε στη Νομική Σχολή έπειτα από πολλές περιπέτειες, καθώς η αρχική του αίτηση απορρίφθηκε λόγω του χουντικού παρελθόντος του. Στη συνέχεια προσέφυγε στο ΣτΕ το οποίο τον δικαίωσε, αλλά και πάλι ο διορισμός του είχε συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της φοιτητικής κοινότητας.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X