Γιοσινόρι Οσούμι: Ποιος είναι ο Ιάπωνας που κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής- Πώς απέδειξε ότι κάνει καλό να... αυτοτρωγόμαστε thumbnail
Τι είναι η αυτοφαγία και πώς μπορεί να βοηθήσει σε δύσκολες ασθένειες όπως ο καρκίνος

Γιοσινόρι Οσούμι: Ποιος είναι ο Ιάπωνας που κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής- Πώς απέδειξε ότι κάνει καλό να… αυτοτρωγόμαστε

Ο Ιάπωνας Yoshinori Ohsumi τιμήθηκε με την ύψιστη επιστημονική διάκριση, το Νόμπελ Ιατρικής, χάρη στις ανακαλύψεις του γύρω από το φαινόμενο της κυτταρικής αυτοφαγίας. Ο όρος «autophagy» περιγράφει την ιδιότητα των κυττάρων, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να αλλοιώνουν ή και να ανακυκλώνουν τα δικά τους κυτταρικά συστατικά, «τρώγοντας» ένα κομμάτι του εαυτού τους και παρατηρήθηκε πρώτη φορά από τον βιολόγο. Δεν έδωσε ο ίδιος την ονομασία αυτή, ήταν όμως ο πρώτος που παρατήρησε υπό ποιες συνθήκες εμφανίζεται και με ποιο τρόπο λειτουργεί η αυτοφαγία. Είναι ο τέταρτος Ιάπωνας επιστήμονας που τιμάται με Νόμπελ Ιατρικής 


Japanese scientist Ohsumi wins Nobel Prize in Physiology or Medicine


Ο Ιάπωνας κυτταρικός βιολόγος είναι σήμερα καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Τόκιο. Γεννήθηκε το 1945 στην πόλη Φουκουόκα. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Τόκιο έχοντας διδακτορικούς τίτλους στην επιστήμη. Μετά το διδιακτορικό του στην Ιαπωνία, ξεκίνησε έρευνα στο Rockefeller University της Νέας Υόρκης. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Yoshinori Ohsumi


Το 1977 επιστρέφει στο Πανεπίστημιο του Τόκιο για να επικεντρωθεί στην έρευνα, δημιουργώντας ερευνητική ομάδα και από το 2009 είναι καθηγητής στο Tokyo Institute of Technology ενώ έχει αποκτήσει τον τίτλο τοτυ καθηγητή σε αρκετά πανεπιστήμια. Μπορεί το 2014 να αποσύρθηκε, όμως συνέχισε να είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πρωτοποριακής έρευνας στο Τόκιο. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Yoshinori Ohsumi


Τι είναι η αυτοφαγία και πώς μπορεί να βοηθήσει


Οι ερευνές του για την "αυτοφαγία" ξεκίνησαν το 1988 όταν και επικεντρώθηκε στην αποδόμηση των πρωτεϊνών στα κενοτόπια. Για την έρευνά του στηρίχτηκε σε μια άλλη έρευνα που επίσης είχε χαρίσει Νόμπελ Ιατρικής, το 2004. Τη δεκαετία του '80 οι Aaron Ciechanover, Avram Hershko και Irwin Rose παρουσίασαν το σύστημα του οργανισμού που διασπά κάθε είδους πρωτεΐνη. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στην Στοκχόλμη για να λάβουν το διεθνές βραβείο. Ωστόσο, δεν είχαν μπορέσει να προβλέψουν τι συμβαίνει όταν τα κύτταρα ασχολούνται με «μεγάλες» πρωτεΐνες, αλλά και τι κάνουν στα φθαρμένα τους «εξαρτήματα». Τη λύση έδωσε η αυτοφαγία. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Yoshinori Ohsumi


Ο Ιάπωνας επιστήμονας, σήμερα 71 ετών, βραβεύτηκε ουσιαστικά διότι κατάφερε να αποκαλύψει τους μηχανισμούς της αυτοφαγίας, μια πολύ βασική διαδικασία των κυττάρων η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αξιοποιηθεί για να καταπολεμήσει τον καρκίνο και την άνοια. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Yoshinori Ohsumi


Το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε δεν είναι και το πιο δημοφιλές και ο ίδιος μιλώντας στον Guardian ανέφερε ότι: "Το βρίσκω πιο διασκεδαστικό να κάνω κάτι που δεν κάνει κανένας άλλος. Αυτή είναι και η ουσία της επιστήμης, η χαρά που φέρνει μια ανακάλυψη με εμπνέει". 


Σύμφωνα με με τον Guardian, η αυτοφαγία είναι ένας μηχανισμός εσωτερικής ανακύκλωσης κατεστραμμένων κυττάρων, με τον οποίο αποδεσμεύονται χρήσιμα μέρη του, για να παράγουν ενέργεια ή να δημιουργηθούν νέα κύτταρα. Πρόκειται για μια λειτουργία ζωτικής σημασίας, αφού χάρη σε αυτή αποτρέπεται η ανάπτυξη καρκινωμάτων, ενώ με τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού, βοηθά στην προστασία απέναντι σε παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.


Αποτέλεσμα εικόνας για Yoshinori Ohsumi


Με τη γυναίκα του Mariko


Οι διαταραχές του μηχανισμού αυτοφαγίας έχουν συνδεθεί με τη νόσο Πάρκινσον, τον διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο και άλλες διαταραχές που συνδέονται με την ηλικία.


Οι μεταλλάξεις στα αυτοφαγικά γονίδια μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ασθένειες. Ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες είναι ήδη σε εξέλιξη για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να εκμεταλλευτούν τον μηχανισμό της αυτοφαγίας για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων.H αυτοφαγία είναι η φυσική άμυνα που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να επιβιώσει κι αν οι επιστήμονες συνεχίσουν την έρευνα, θα βοήθησει να καταλάβουν τι συμβαίνει σε ακραίες καταστάσεις, όπως στην προσαρμογή στην ασιτία ή την αντίδραση σε κάποια μόλυνση. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Yoshinori Ohsumi


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X