Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΔΝΤ: Ακριβότερη κατά 70 δισ. ευρώ η λύση που προτείνει το ταμείο για το ελληνικό χρέος
ΔΝΤ: Ακριβότερη κατά 70 δισ. ευρώ η λύση που προτείνει το ταμείο για το ελληνικό χρέος thumbnail

ΔΝΤ: Ακριβότερη κατά 70 δισ. ευρώ η λύση που προτείνει το ταμείο για το ελληνικό χρέος

Εκτός από την επί της αρχής διαφωνία για το χρόνο ενεργοποίησης ενός σχεδίου ελάφρυνσης χρέους μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ υπάρχει και το θέμα του κόστους της λύσης που προτείνει κάθε μια πλευρά. Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ κοστίζει περισσότερο κατά περίπου 70 δισ. ευρώ προσδιορίζεται χρονικά από το 2018 μέχρι και το 2040 που το ταμείο ζητά να παραταθεί η περίοδος χάρητος των ευρωπαϊκών δανείων.
Το ΔΝΤ ζητά το κυμαινόμενο επιτόκιο των ευρωπαϊκών που αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 3,3% από 1,2 % που είναι σήμερα να σταθεροποιηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο αποπληρωμής αλλά και την περίοδο χάριτος μέχρι και το 2040.


Από εκεί προκύπτει η τεράστια ζημιά στα έσοδα του ΕΜΣ ο οποίος δανείζει την Ελλάδα από το 2011 και θα πρέπει να περιμένει 29 χρόνια να αποπληρωθεί με επιτόκιο περίπου το μισό από το μέσο επιτόκιο που θα επιβαρύνει τα δάνεια προς όλες τις άλλες χώρες που θα χρηματοδοτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την λύση για το χρέος που παρουσίασε τον περασμένο Μάιο το επιτόκιο που χρεώνει σήμερα ο ΕΜΣ στην Ελλάδα είναι περίπου 1,2% αλλά αναμένεται να αυξηθεί στο 1,8% το 2020 στο 2,9% το 2025 και στο 3,3% από το 2030 μέχρι και το 2060 . Αυτό δημιουργεί ένα μέσο επιτόκιο 2,6% για την περίοδο 2018 – 2040.


Σε μέσο όρους το ευρωπαϊκό χρέος των 214 δις ευρώ έχει σήμερα τόκους 2,6 δις ευρώ το χρόνο . Με την εκταμίευση μέχρι και το τέλος τους 2018 και των υπολοίπων 30 δις του δανείου (για τα 20 δις ευρώ που έχουν μείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει) το συνολικό χρέος θα έχει φτάσει τα 244 δις ευρώ και ο τόκος στο 1,4% 3,30 δις ευρώ τα χρόνο αλλά οι τόκοι θα αρχίσουν να πληρώνονται με βάση όσα ισχύουν σήμερα από το 2022 ενώ αν γίνει δεκτή η πρόταση του ΔΝΤ από το 2040.


Με την εκταμίευση του συνόλου του ποσού του δανείου ο ΕΜΣ με τα σημερινά επιτόκια θα έχει λαμβάνειν ετήσιους τόκους 6,1 δις ευρώ. Μέχρι και το 2040 που θα αρχίσει η Ελλάδα να πληρώνει τα τοκοχρεολύσια του ελληνικού χρέους οι τόκοι που θα οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ΕΜΣ με βάση τα τωρινά δεδομένα θα έφταναν τα 132,26 δις ευρώ χωρίς να υπολογίζονταν και άλλα μικροέξοδα διαχείρισης που χρεώνει ο οργανισμός για την διαχείριση του ελληνικού δανείου.


Με βάση όμως τις παραμέτρους που θέτει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ( χαμηλότερο επιτόκιο περίοδος χάρητος ) το συνολικό οφειλόμενο ποσό ων τόκων θα είναι 80,52 δς ευρώ δηλαδή 73, 68 δις ευρώ λιγότερα από ότι αν αποπληρώνονταν το δάνειο χωρίς αναδιάρθρωση.


Αυτός είναι και ένα πολύ καλός λόγος οι Βόρειες χώρες που έχουν δανείσει μέσω διμερών δανείων περίπου το ¼ του συνόλου του Ευρωπαϊκών δανείων να μη θέλουν ούτε τον χρόνο ούτε τον τρόπο της λύσης που προτείνει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.


ΠΗΓΗ: http://www.enikonomia.gr [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X