Δυσκολία στην κατανόηση: πρόβλημα ακοής ή μήπως όχι;   thumbnail

Δυσκολία στην κατανόηση: πρόβλημα ακοής ή μήπως όχι;

Όταν ο θόρυβος στο φόντο το καθιστά δύσκολο να συνεχιστεί μια συζήτηση, πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας το αποδίδουν σε απώλεια ακοής. Ωστόσο μια καινούρια, μικρής έκτασης έρευνα διαπιστώνει ότι το πρόβλημα ενδέχεται να μη βρίσκεται στο αυτί, αλλά στο μυαλό σας.


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Maryland εντόπισαν ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργαστεί τον λόγο φθίνει με την ηλικία.


Για τις ανάγκες της έρευνας, o Alessandro Presacco και συνάδελφοι μοίρασαν 32 αγγλόφωνους ενήλικες σε δύο γκρουπ – το ένα με μέση ηλικία τα 22 χρόνια, το άλλο με μέση ηλικία τα 65 έτη. Στους συμμετέχοντες μοιράστηκε ένα τεστ κατανόησης του λόγου και υποβλήθηκαν σε τομογραφία του εγκεφάλου.


Τόσο σε ήσυχα όσο και σε θορυβώδη περιβάλλοντα, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρακολούθηση και την κατανόηση της ομιλίας. Ενδείξεις ανεπάρκειας στην ακοή σε συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας ήταν εμφανείς και στις τομογραφίες εγκεφάλου.


Τα ευρήματα συνιστούν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία αναφορικά με την κατανόηση δεν οφείλονται μόνο σε ανικανότητα να ακούσει κανείς σε συγκεκριμένες εντάσεις. Μπορεί ακόμη να επισυμβαίνουν επειδή το μυαλό δεν είναι σε θέση με ακρίβεια να ερμηνεύσει το νόημα ακουστικών σημάτων, αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Εταιρείας.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Νευροφυσιολογίας.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X