Διαμάχη για την περιουσία

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα δεν θέλει τα παιδιά του να ανακατευτούν στη διαχείριση της περιουσίας του, εξήγησε ένας από τους δικηγόρους του, ενώ δύο από τις κόρες του θέλουν να περιέλθουν υπό τον έλεγχό τους τα ιδρύματά του.

Η Μακαζίουε και η Ζενάνι, δύο από τις κόρες του Νέλσον Μαντέλα, κατηγορούν τους δικηγόρους Τζορτζ Μπίζος και Μπέιλι Τσουένε και τον υπουργό Στέγασης Τόκιο Σεξβάλε ότι επιβλήθηκαν ως διαχειριστές των ταμείων που ίδρυσε ο ήρωας του απαρτχάιντ, του Harmonieux Investment Holdings και του Magnifique Investment Holdings που διαθέτουν περί το 1,7 εκατομμύριο δολάρια συνολικά.

“Ο Μαντέλα κατέστησε σαφές στην Μακαζίουε και στη Ζενάνι ότι δεν θέλει να ανακατευτούν στις υποθέσεις του και ότι τα μόνα πρόσωπα που θα ήθελε να δει να εμπλέκονται είναι εγώ ο ίδιος, ο δικηγόρος Μπίζος, ο Σεξβάλε και τα άλλα πρόσωπα που έχει ορίσει. Ο Μαντέλα ήθελε η Μακαζίουε και η Ζενάνι να παραιτηθούν”, γράφει ο δικηγόρος Μπέιλι Τσουένε σε έγγραφο που παραδόθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Star.

“Οι δύο κόρες του Μαντέλα το μόνο που θέλουν είναι να βάλουν στο χέρι στα χρήματα του πατέρα τους, ο οποίος πλέον είναι 94 ετών, και να πωλήσουν τα έργα τέχνης του”, προσθέτει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Τσουένε, Μπίζος και Σεξβάλε ζήτησαν από το δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα των δύο θυγατέρων του Μαντέλα. Οι τρεις άνδρες δηλώνουν ότι διορίστηκαν από τον ίδιο τον Μαντέλα και ο Τσουένε προσθέτει στο έγγραφο ότι η Μακαζίουε και η Ζενάνι ενέκριναν την επιλογή αυτή σε μια συνάντηση στις 20 Απριλίου του 2005, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Παρότι ο Μαντέλα δεν ήθελε να γίνει εκμετάλλευση του ονόματός του, η Ζενάνι ίδρυσε μια φίρμα ενδυμάτων με σήμα κατατεθέν την εικόνα του πατέρα της, ενώ η ετεροθαλής αδελφή της, η Μακαζίουε, διαθέτει στην αγορά κρασί με την ονομασία “Οίκος Μαντέλα”.

Σχετικά άρθρα