Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / To 77% των υπαλλήλων του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρξαν ναζί
To 77% των υπαλλήλων του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρξαν ναζί  thumbnail

To 77% των υπαλλήλων του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρξαν ναζί

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί επισήμως σήμερα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόννης, της μεταπολεμικής δηλαδή πρωτεύουσας της τότε Δυτικής Γερμανίας, το 77% των ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων είχαν υπάρξει μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (NSDAP). Μετά το 1949 μάλιστα αυξήθηκαν, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση αποσπασμάτων της έρευνας από την Sueddeutsche Zeitung. Η έρευνα της Επιτροπής είχε ορισθεί ήδη το 2005 από τον Γιόασκα Φίσερ, αλλά ξεκίνησε μόλις το 2012.


To ίδιο συνέβαινε και σε άλλα υπουργεία καθώς επίσης και στην αστυνομία όπως και στα δικαστήρια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, το ποσοστό όμως στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ιδιαίτερα υψηλό, όπως αναφέρεται στην έρευνα η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, τον Σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας.


"Το 1957 το ποσοστό έφτασε στο ανώτερο επίπεδό του" περιγράφει στην εφημερίδα του Μονάχου ο επικεφαλής της έρευνας της Επιτροπής ιστορικών, ο νομικός Κρίστοφ Σάφερινγκ και μάλιστα σε ένα υπουργείο το οποίο ερευνούσε το ακανθώδες θέμα της νομικής επεξεργασίας και κατά συνέπεια της ευθύνης όσων ενέχονταν σε ναζιστικά εγκλήματα. Στην Επιτροπή δεν ανέμεναν ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν τόσο υψηλό. "Όπως αποδεικνύεται, ήταν το υψηλότερο από όλα τα υπουργεία στη Βόννη", εξηγεί στην Sueddeutsche Zeitung ο Μάας.


Είναι απολύτως ορθό "να χαρακτηρίζεται το γεγονός ως η δεύτερη ευθύνη" της Γερμανίας, τόνισε, αφού οι νομικοί της ναζιστικής περιόδου "συγκάλυψαν στη νεαρή Ομοσπονδιακή Γερμανία παλαιά αδικήματα και δημιούργησαν νέα". "Παραδεχόμαστε την ευθύνη και βγάζουμε συμπεράσματα για το παρόν. Εναντίον εξτρεμιστικών πράξεων πρέπει το κράτος δικαίου να προχωρήσει με κάθε αποφασιστικότητα", υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Eπιτροπής στην εφημερίδα του Μονάχου.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X