Tι είναι η φίμωση και πότε πρέπει να γίνεται περιτομή  thumbnail
Φίμωση: Είναι μια στένωση της ακροποσθίας που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την ολοκλήρωση και εύκολη αποκάλυψη της βαλάνου. Η ακροποσθία είναι το δέρμα που καλύπτει την βάλανο.

Tι είναι η φίμωση και πότε πρέπει να γίνεται περιτομή


Φίμωση: Είναι μια στένωση της ακροποσθίας που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την ολοκλήρωση και εύκολη αποκάλυψη της βαλάνου. Η ακροποσθία είναι το δέρμα που καλύπτει την βάλανο.


Φίμωση μπορεί να συμβεί μόνο σε στύση (ήπιες περιπτώσεις) ή να είναι παρούσα και στο χαλαρό πέος.
Ανδρική περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας.


Η Ανδρική περιτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί για τους ακόλουθους λόγους: 
Θρησκευτικούς λόγους : η Ανδρική περιτομή, είναι μια κοινή πρακτική στην εβραϊκή και την ισλαμική θρησκεία,
Λόγους υγείας


Η διαδικασία της περιτομής μπορεί να προσφέρει έναν αριθμό δυνητικών πλεονεκτημάτων, όπως είναι: 
• η μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων λοιμώξεων, 
• τη βελτίωση του προβλήματος της «πρόωρης εκσπερμάτισης, 
• τη διόρθωση της φίμωσης, κλπ..


Πριν την επέμβαση, πρέπει επίσης να αξιολογούν τα πιθανά μειονεκτήματα ή τους κινδύνους της επέμβασης, όπως είναι: 
• οι λοιμώξεις 
• η υπερβολική αιμορραγία.


Η διαδικασία της περιτομής μπορεί να έχει Ιατρικές ενδείξεις – ή να πραγματοποιείται για πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Οι ιατρικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:
• Παραφίμωση 
• Σοβαρού βαθμού φίμωση
• Επαναλαμβανόμενες βαλανοποσθίτιδες 
• πρόωρη εκσπερμάτωση
• αισθητικό αποτέλεσμα, μόνον σε ενήλικες ασθενείς 
• Μειωμένο κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (*)


Τα Αίτια της Φίμωσης 
Οι αιτίες μπορεί να είναι: 
α) Συγγενείς
• η ακροποσθία στα παιδιά, με την ανάπτυξη της εφηβείας, αντί να διευρυνθεί, όπως συμβαίνει συνήθως, παραμένει στενωτική επάνω στη βάλανο και περιορίζει την αποκάλυψή της.
β) Επίκτητες
• Οι αιτίες που συμβαίνουν μετά την κανονική εφηβική ανάπτυξη, γενικά συνδέονται με λοιμώδεις παράγοντες, μόλυνση της βαλάνου και της ακροποσθίας (βαλανοποσθίτιδα) όταν δεν θεραπεύονται πλήρως, ή σε έδαφος Σακχαρώδους Διαβήτη, με αποτέλεσμα την δημιουργία ουλώδους συρρίκνωσης της ακροποσθίας μέχρι την φίμωση.1. Πλήρης φίμωση           2. Μερική Φίμωση           3. Παραφίμωση


 


 


Διαταραχές και συνέπειες της φίμωσης 
Η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου εξαρτάται ανάλογα από τη σοβαρότητα της φίμωσης: 
α) Ήπια φίμωση: η βάλανος αποκαλύπτεται με δυσκολία κατά την διάρκεια της στύσης. Μπορεί να ενοχλεί κατά τη σεξουαλική επαφή, όταν η ακροποσθία οπισθοχωρεί προς την ρίζα του πέους , αλλά δεν προκαλεί προβλήματα υγιεινής


 


β) Μέσος βαθμός φίμωσης: η βάλανος αποκαλύπτεται μόνο εν μέρει σε αυτές τις περιπτώσεις και εκτός του ότι ενοχλεί στις σεξουαλικές δραστηριότητες, μπορεί να υπάρξουν και προβλήματα υγιεινής. Ο καθαρισμός της βαλάνου γίνεται δύσκολος και μπορεί να υπάρχουν μολυσματικές επιπλοκές που επιδεινώνουν την φίμωση.


γ) Σοβαρός βαθμός φίμωσης: η βάλανος δεν είναι σε θέση να αποκαλύπτεται, υπάρχει κίνδυνος μειωμένης υγιεινής , είναι συχνές οι επιμολύνσεις και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα και να ουρήσει.


 


Πώς αναγνωρίζεται:
Η διάγνωση της φίμωσης είναι πολύ απλή και γίνεται συχνά από τον ίδιο τον ασθενή. Η ακροποσθία έχει συρρικνωθεί η αποκάλυψη της βαλάνου είναι δυσχερής. Στις ηπιότερες μορφές στις οποίες η φίμωση εμφανίζεται μόνο στη στύση, η συνέντευξη με τη λήψη σεξουαλικού ιστορικού του ασθενούς, αποσαφηνίζει την διάγνωση χωρίς αμφιβολία.


Πώς αντιμετωπίζεται; 
Η θεραπεία της φίμωσης περιλαμβάνει: 
α) Συντηρητικές θεραπείες 
β) Χειρουργικές θεραπείες


Συντηρητική θεραπεία της φίμωσης
Οι φαρμακευτικές θεραπείες προορίζονται για εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η φίμωση έχει υποστεί μόλυνση ή φλεγμονή, ενώ δεν ενδείκνυνται σε περιπτώσεις συγγενούς φίμωσης. 

Οι φαρμακευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν :


1) Οι αντι-μολυσματικές θεραπείες στοχεύουν στον αιτιολογικό παράγοντα της βαλανοποσθίτιδας, όπου συνήθως είναι βακτήρια ή μύκητες για τα οποία χορηγείται αποκλειστικά τοπική θεραπεία: αλοιφές με βάσει την aureomicina , γενταμυκίνη , κλπ. . ή αντιμυκητιασικά. Στις πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να είναι απαραίτητο να χορηγηθεί και μια συστημική θεραπεία με από του στόματος αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα καθώς επίσης θα πρέπει να γίνεται και η ρύθμιση τυχόν συνυπάρχοντος Σακχαρώδους Διαβήτη.

2) Οι αντι -φλεγμονώδεις θεραπείες: είναι ειδικές τοπικές θεραπείες με κορτικοστεροειδή. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μολυσματική φάση σε συνδυασμό με τα φάρμακα που αναφέρονται παραπάνω. Επίσης οι αντι -φλεγμονώδεις θεραπείες εμποδίζουν την εγκατάσταση μιας ουλώδους συρρίκνωσης, κατά τη φάση αποδρομής μια μολυσματικής κατάστασης. Αυτές οι νεότερες θεραπείες μπορεί να είναι επωφελείς για τον ασθενή θεραπεύοντας φλεγμονώδεις μορφές φίμωσης, που για ένα ανεκπαίδευτο μάτι θα απαιτείτο χειρουργική θεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση.


Χειρουργική θεραπεία της φίμωσης


Η χειρουργική θεραπεία της φίμωσης περιλαμβάνει την πλαστική του ενδεχόμενου βραχέως Χαλινού, την περιτομή και τη μερική εκτομή της πόσθης: 
1) περιτομή: είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνική, γίνεται υπό τοπική αναισθησία, η οποία εκτελείται κεντρικά στη βάση του πέους και περιφερειακά κάτω από το δέρμα. Μετά την επέμβαση η βάλανος παραμένει πλήρως ακάλυπτη, και έχει το πλεονέκτημα να ελευθερώνει τη βάλανο από τη στενωμένη πόσθη, αλλά έχει και το μειονέκτημα να αφήνει τη βάλανο εντελώς ακάλυπτη.


2) μερική εκτομή της πόσθης: : είναι η μερική αφαίρεση της ακροποσθίας, ενδείκνυται όταν υπάρχει περιφερικά ένας στενωτικός δακτύλιος ακροποσθίας και το υπόλοιπο της ακροποσθίας είναι ευρύχωρο, επομένως αφαιρείται μόνο το στενό μέρος της ακροποσθίας. Αυτή η χειρουργική επέμβαση έχει το πλεονέκτημα της διατήρησης ενός μέρους της ακροποσθίας, επειδή παραμένει μια μερική κάλυψη της βαλάνου, η οποία αισθητικά παρομοιάζει με το φυσιολογικό πέος. Έχει το μειονέκτημα ότι η φίμωση μπορεί να επανεμφανιστεί. 


Περιτομή με τοπική αναισθησία
Η χειρουργική πράξη γίνεται με τοπική αναισθησία . 
Χορηγείται το τοπικό αναισθητικό απευθείας στην βάση του πέους και περιφερικά, κάτω από το δέρμα. Η τοπική αναισθησία είναι πολύ λιγότερο επεμβατική σε σχέση με την γενική αναισθησία και επιτρέπει μια πολύ γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση.
Όταν ο ασθενής είναι στην παιδική ηλικία ή είναι λιγότερο ανεκτικός στους χειρουργικούς χειρισμούς, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ενδοφλέβια (sedation ) καταστολή, ώστε να καταστεί λιγότερο ευαίσθητος, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η τεχνική αυτή επιτρέπει στον ασθενή, να κοιμηθεί χωρίς να διαταραχθεί η αυτονομία της αναπνοής του. Με άλλα λόγια , δεν υπάρχει ανάγκη για διασωλήνωση του ασθενούς, όπως γίνεται στις περιπτώσεις γενικής αναισθησίας.
Για τη διεξαγωγή της τοπικής αναισθησίας χρησιμοποιείται η ξυλοκαΐνη με ανδρεναλίνη δηλ. ένα τοπικό αναισθητικό μαζί με ένα αγγειοσυσταλτικό φάρμακο. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό, την εξάλειψη του πόνου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και τη μείωση της παροχής αίματος στην περιοχή της εγχείρησης, για μία περιορισμένη χρονική περίοδο.


Ανάκαμψη (αποθεραπεία) του ασθενούς μετά την επέμβαση.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν απαιτούν την αφαίρεσή τους, το τραύμα επουλώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες, η επιστροφή στην σεξουαλική δραστηριότητα διαρκεί περίπου 3-4 εβδομάδες. Επειδή τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες μπορεί να υπάρχει κάποια ενόχληση λόγω του πρόσφατου χειρουργικού τραύματος, ενδείκνυται η χρήση αντιφλεγμονώδων αλοιφών που επιταχύνουν την επούλωση και ανακουφίζουν από τις ενοχλήσεις. 
Η βάλανος που παραμένει ακάλυπτη όλη ή εν μέρει παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία, διότι έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον όπως, τα εσώρουχα ή τις πιζάμες. Αυτή η ευαισθησία, ωστόσο, είναι εντελώς μεταβατική και διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, διότι σχηματίζει γρήγορα μία κερατοποιημένη επικάλυψη (keratinized), όπως εκείνη των χειλιών, η οποία μειώνει την ευαισθησία της γυμνής βαλάνου.Συμπερασματικά μηνύματα
• Η φίμωση είναι μία καλοήθης νόσος που μπορεί επίσης να είναι πηγή ενοχλήσεων, ενώ μερικές φορές χαρακτηρίζεται από την μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
• Αναγνωρίζεται εύκολα και εύκολα μπορεί να θεραπευτεί.
• Η Θεραπεία δεν είναι μόνο η χειρουργική επέμβαση, αλλά στην αρχική φάση των φλεγμονωδών μορφών μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή.
• Η χειρουργική επέμβαση είναι καθοριστική όταν χρειάζεται. 
• Εκτός από την ολική αφαίρεση της ακροποσθίας, μπορεί να γίνει και μια μερική εκτομή της ακροποσθίας

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X