Aυτοπεποίθηση: Δείτε τη φωτεινή πλευρά του εαυτού σας  thumbnail
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε κάποιους τομείς της ζωής τους απ’ ό,τι σε κάποιους άλλους. Μπορεί, για παράδειγμα, να είστε πολύ σίγουροι μέσα στη σχέση σας, αλλά όχι στη δουλειά σας. Στο σπίτι νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και με τον/τη σύντροφό σας επειδή έχετε μια ακλόνητη σχέση και είστε ευτυχισμένοι εδώ και χρόνια. Στη δουλειά σας ωστόσο αμφιβάλλετε συνεχώς για τον εαυτό σας και τις ικανότητέ

Aυτοπεποίθηση: Δείτε τη φωτεινή πλευρά του εαυτού σας

Δείτε τη φωτεινή πλευρά


Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε κάποιους τομείς της ζωής τους απ’ ό,τι σε κάποιους άλλους. Μπορεί, για παράδειγμα, να είστε πολύ σίγουροι μέσα στη σχέση σας, αλλά όχι στη δουλειά σας. Στο σπίτι νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και με τον/τη σύντροφό σας επειδή έχετε μια ακλόνητη σχέση και είστε ευτυχισμένοι εδώ και χρόνια. Στη δουλειά σας ωστόσο αμφιβάλλετε συνεχώς για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Είναι σαν να ζείτε δύο ξεχωριστές ζωές.


Αυτοί οι διαφορετικοί ρόλοι που παίζουμε απαιτούν από εμάς διαφορετικά πράγματα, κι έτσι τα μέτρα επιτυχίας που έχουμε ποικίλλουν δραματικά, ανάλογα με το τι πιστεύουμε ότι απαιτείται από εμάς. Το κόλπο είναι την αυτοπεποίθηση που νιώθετε στον ένα τομέα να τη μεταφέρετε και στους άλλους, εκεί όπου αισθάνεστε λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό σας. Ένεση αυτοπεποίθησης


Ένας απλός τρόπος να ενισχύσετε τα επίπεδα αυτοπεποίθησής σας στους τομείς εκείνους που χρειάζονται μια ώθηση είναι να μεταφέρετε το αίσθημα αυτοκυριαρχίας που έχετε όταν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας Ας χρησιμοποιήσουμε, λόγου χάρη. το παραπάνω παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο βρίσκεστε στη δουλειά και αισθάνεστε άθλια:Σταματάτε πέντε λεπτά. χαλαρώνετε και φέρνετε στο μυαλό σας το πώς περνάτε στο σπίτι. Σκεφτείτε τον εαυτό σας να είναι πολύ άνετος και θυμηθείτε τι σας  λέει ο/η σύντροφός σας και σας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας – αφήνετε πραγματικά τον εαυτό σας να αισθανθεί αυτή την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια.


Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε μια ένεση αυτοπεποίθησης θυμηθείτε το συναίσθημα αυτό. Μπορείτε ακόμα να φέρετε κάτι από το σπίτι στο γραφείο σας, μια φωτογραφία, ας πούμε, και να την κοιτάζετε όποτε χρειάζεστε λίγη τόνωση.


Αποδεχτείτε τον εαυτό σας


'Εχουμε αναφέρει αρκετές φορές μέχρι τώρα ότι πρέπει να είστε ο εαυτός σας. Καταλαβαίνουμε όμως πως, όταν έχετε επί χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι δύσκολο να γνωρίζετε πού ξεκινάτε «εσείς» και πού τελειώνει το άτομο που προσπαθείτε να είστε. Δεν θα μάθετε ποιος είστε και ποιος θέλετε να γίνετε μέσα σε μια μέρα. αλλά ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι να εστιάσετε σε αυτά που σας αρέσουν και σε αυτά που δεν σας αρέ- of σουν, καθώς και σε αυτά στα οποία είστε καλοί. Αρχίστε να δουλεύετε απόεκεί. Αντί να σκέφτεστε τα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, συγκεντρωθείτε σε εκείνα που μπορείτε. Ως μέρος της απόκτησης αυτοπεποίθησης είναι σημαντικό να δείτε τα ελαττώματά σας ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης κι όχι ως απόδειξη του ότι μειονεκτείτε.


Εάν μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας γι αυτό που είστε, θα νιώθετε πιο άνετα μέσα στο σώμα σας, θα φαίνεστε πιο αυθεντικοί τόσο στον ίδιο σας τον εαυτό όσο και στους άλλους, ενώ παράλληλα όλες οι ανασφάλειες που σχετίζονται με την προσπάθεια σας να γίνετε κάτι που δεν είστε θα εξαφανιστούν.


Κάντε αυτό που θέλετε 


Ένα τρομερό σύμπτωμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι ότι χάνετε το ενδιαφέρον σας για τη φροντίδα του εαυτού σας – γιατί δεν το αξίζετε, έτσι δεν είναι;Όταν νιώθετε ότι δεν είστε καλή παρέα ή ότι δεν αξίζετε, είναι φυσιολογικό να αποσύρεστε από τη ζωή, να εμπλέκεστε σε λιγότε-ρες δραστηριότητες και να μη φροντίζετε τον εαυτό σας. Δυσιυχώς όμως, τα πράγματα που καταργείτε είναι αυτά που ανέβαζαν φυσικά τη διάθεσή σας και σας έκαναν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.


Σας αξίζει να περνάτε καλά, να έχετε ωραία εμφάνιση και να διασκεδάζετε. Σας αξίζει να σας φέρονται καλά και να είστε υπερήφανοι για τις επιτυχίες σας. Εάν θέλετε ο υπόλοιπος κόσμος να πιστεύει σε εσάς και να σας προσέχει, πρέπει εσείς να αρχίσετε να πιστεύετε στον εαυτό σας και να του δίνετε προσοχή.Ένας απλός τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να είστε καλοί με τον εαυτό σας, να του φέρεσιε ευγενικά και να τον θέτετε ως προτεραιότητα. Αντικαταστήστε το «Δεν έχω χρόνο» με τo «Θα προσπαθήσω να το στριμώξω". Αν πιστεύετε ότι αξίζετε, θα το πιστέψουν και οι άλλοι.


 [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X