Το σφραγισμένο σεξ: Τι είναι και πώς γίνεται τοξικό για μια σχέση  thumbnail
Το σφραγισμένο σεξ έχει σκοπό να μειώσει τη σεξουαλική ένταση. Να έρθει κανείς σε οργασμό και να νκόσουμε καλά με τη σεξουαλική μας δύναμη. Συμβαίνει σε αυτούς που δεν έχουν μάθει να εμπιστεύονται και δεν θέλουν να ανοιχτούν ή που νιώθουν ανασφαλείς με τους συντρόφους τους. Το επίκεντρο ε

Το σφραγισμένο σεξ: Τι είναι και πώς γίνεται τοξικό για μια σχέση

Το σφραγισμένο σεξ έχει σκοπό να μειώσει τη σεξουαλική ένταση. Να έρθει κανείς σε οργασμό και να νκόσουμε καλά με τη σεξουαλική μας δύναμη. Συμβαίνει σε αυτούς που δεν έχουν μάθει να εμπιστεύονται και δεν θέλουν να ανοιχτούν ή που νιώθουν ανασφαλείς με τους συντρόφους τους. Το επίκεντρο είναι η αίσθηση και η επίδοση. 0 δεσμός με το άλλον είναι κάτι δευτερεύον. Αυτό το είδος του απρόσωπου σεξ είναι τοξικό για μια ερωτική σχέση.


Γράφει η Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Dr Sue Johnson 


Mετάφραση, επιστημονική επιμέλεια κειμένου Ρίτα Βεντούρα Μ.Α. ΕCP, ψυχοθεραπεύτρια, προσωποκεντρική εκπαιδεύτρια καιπιστοποιημένη EFT επόπτρια.


Ο σύντροφος νιώθει χρησιμοποιημένη και σαν αντικείμενο παρά σαν κάποια που εκτιμάται ως άνθρωπος. Καθώς ο εραστής της ο Κάιλ ακούει, η Μαρί μου λέει: «Είμαι μια φουσκωτή Μπάρμπι γι’ αυτόν. Το σεξ μας είναι τόσο άδειο.


Με φτάνει στο απόγειο της μοναξιάς». «Μπορεί να 'ναι κι έτσι», συμφωνεί ο Κάιλ. «Όμως παλιά νιώθαμε πιο κοντά στο κρεβάτι. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι καβγάδες, έχω παραιτηθεί. Σταμάτησα να νιώθω, και το σεξ γίνεται μηχανικά. Μετά σε βλέπω σαν "τη γυναίκα". Είναι πιο ασφαλές έτσι. Τουλάχιστον ξέρω πώς να κάνω σεξ. Το να νιώθω κοντά είναι πιο δύσκολο. Εάν σε δω σαν "τη Μαρί". σκέπτομαι όλα τα προβλήματα μας. απλά αυτό με αναστατώνει. Έτσι. εστιάζομαι στο σεξ. Με κάνει να νιώθω καλύτερα. τουλάχιστον για ένα-δυο λεπτά».


0 Κάιλ κλείνει συναισθηματικά διότι δεν ξέρει πώς να δημιουργεί «εγγύτητα». Όμως άλλοι, ιδιαίτερα εάν νιώθουν προδομένοι από παλιούς εραστές, παραμένουν συναισθηματικά απόμακροι είτε από συνήθεια είτε από επιλογή. Προτιμούν το σεξ κατά το οποίο η διέγερση και ο οργασμός είναι αυτοσκοπός. Είναι περισσότερο πιθανόν να έχουν σεξουαλικές συνευρέσεις που είναι σύντομες και που συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από μια νύχτα. Σύμφωνα με έρευνες του ψυχολόγου Jeff Simpson του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και των συνεργατών του. κρατιούνται μακριά από κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να προσκαλέσει κάποια συναισθηματική δέσμευση, δηλαδή αποχή από φιλιά και χάδια.


Ο Ron Jeremy (γνωστός πορνοστάρ). που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας εκπληκτικός ερμηνευτής του σεξ. υποστηρίζεί την ανταλλαγή των συντρόφων για να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βαρεμάρα, όμως ο κανόνας του είναι ότι «δεν επιτρέπονται κατά κανέναν τρόπο οι αγκαλιές». Ο συναισθηματικός δεσμός, η πόρτα προς τον πραγματικό ερωτισμό, παραμένει κλειστή. Όμως. χωρίς αμφιβολία, to ιδανικό πρότυπο του αποτελεσματικού σεξ είναι ο Τζειμς Μποντ. Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, έχει περάσει από ένα πλήθος γυναικών που είναι σχεδόν πάντα και πιθανοί εχθροί του και επομένως δεν μπορεί να τις εμπιστευτεί. Μόνο μια φορά ερωτεύθηκε και ενεπλάκη και συναισθηματικά και σεξουαλικά. (0 Μποντ παντρεύεται τη γυναίκα και εκείνη, πολύ βολικά, σκοτώνεται την ημέρα του γάμου τους.)


Το σφραγισμένο σεξ φαίνεται να είναι «προνόμιο» των ανδρών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην τεστοστερόνη, η οποία πυροδοτεί τη σεξουαλική ορμή, ή μπορεί να είναι και καθαρά πολιτισμικός προγραμματισμός. Οι άνδρες από νωρίς μαθαίνουν ότι το να επιδεικνύουν πολύ τα συναισθήματά τους είναι έκφραση αδυναμίας. Δεν ξέρουν όμως πού να βάλουν τη γραμμή και έτσι σι>χνά τα αποφεύγουν τελείως. Το σφραγισμένο σεξ ίσως να είναι αποτέλεσμα του πώς είναι βιολογικά φτιαγμένοι οι άντρες. Ποιος ήταν αυτός που είχε πει ότι «οι άνδρες είναι σαν φούρνος μικροκυμάτων. ενώ οι γυναίκες είναι φούρνοι βραδείας καύσεως». 0 άνδρας μπορεί να έρθει από τη διέγερση σε οργασμό μέσα σε δευτερόλεπτα με ελάχιστη επικοινωνία. Η γυναίκα για να φτάσει σε διέγερση χρειάζεται περισσότερο χρόνο και της είναι δύσκολο να παραμείνει εστιασμένη απλά στην αίσθηση. Χρειάζεται τον σύντροφό της για να συγχρονιστούν οι κινήσεις τους και οι αποκρίσεις. Της χρειάζεται σύνδεση και επικοινωνία για καλό σεξ.


Και για τον άνδρα και για τη γυναίκα, η συναισθηματική αποσύνδεση αποκόπτει την πλούσια διάσταση του σεξ. Σύμφωνα με τον Omri Gillah. έναν ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Κάνσας. οι νέοι που παραμένουν συναισθηματικά απόμακροι έχουν περισσότερους συντρόφους, όμως δεν απολαμβάνουν το σεξ τόσο όσο αυτοί που νιώθουν άνετα να έρχονται κοντά με τους άλλους. Σε αυτό το είδος του σεξ. υπάρχει έξαψη, όμως το πάθος δεν διαρκεί πολύ. Η εμπειρία είναι μονοδιάστατη και έτσι η συνεχής ανανέωση. με καινούργιους συντρόφους ή καινούργιες τεχνικές, είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η διέγερση. Αυτό το παιχνίδι ονομάζεται ανάγκη για όλο και περισσότερο αισθησιακά ερεθίσματα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X