Νέα ριζοσπαστική μέθοδος θεραπείας για τις καρδιακές προσβολές thumbnail

Νέα ριζοσπαστική μέθοδος θεραπείας για τις καρδιακές προσβολές

Οι ερευνητές προχωρούν προς την κατεύθυνση μιας νέας ριζοσπαστικής θεραπείας για τις καρδιακές προσβολές με μια θεραπεία βλαστοκυττάρων που είναι σε θέση εν μέρει να αποκαταστήσει τη βλάβη στο όργανο.


H μέθοδος χρησιμοποιεί κύτταρα καρδιάς (heart cells) που δημιουργούνται στο εργαστήριο από το δέρμα ενός δωρητή που επιλέγεται με κριτήριο την καλή γενετική συμβατότητα με τον λήπτη.


Τεστ σε μαϊμούδες κατέδειξαν ότι οι ενέσεις μόλις παρασκευασμένων καρδιακών κυττάρων ενσωματώνονταν γρήγορα στις πληγείσες περιοχές της καρδιάς και βοήθησαν το όργανο να λειτουργεί πιο δυναμικά.


Όμως οι μαϊμούδες ανέπτυξαν επίσης ασυνήθιστους καρδιακούς παλμούς, οδηγώντας τους ερευνητές στο να αναγνωρίσουν ότι πολύ περισσότερη δουλειά απαιτείται προτού η θεραπεία κριθεί αρκετά ασφαλής για δοκιμές σε ανθρώπους.


Το έμφραγμα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν 200.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ενώ το 70% των ασθενών επιζούν, σε πολλούς προκαλείται βλάβη στους ιστούς που εμποδίζει την καρδιά τους να ανταποκριθεί φυσιολογικά.


Μια ιδέα για τη θεραπεία όσων έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από το δέρμα του ασθενή που θα μετατραπούν σε καρδιακά κύτταρα. Η ελπίδα είναι ότι μόλις θα διοχετευθούν στην καρδιά θα εγκαθιδρυθούν ώστε να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Το πλεονέκτημα είναι ότι τα καρδιακά κύτταρα δεν θα απορριφθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ακριβή αν αναπτυχθεί για μεμονωμένους ασθενείς.


Στην πιο πρόσφατη δουλειά, ερευνητές από την Ιαπωνία υιοθέτησαν μια διαφορετική προσέγγιση. Προκάλεσαν καρδιακές προσβολές σε πέντε μαϊμούδες και στη συνέχεια χειρίστηκαν τη ζημιά με καρδιακά κύτταρα που αναπτύχθηκαν από το δέρμα μιας μαϊμούς-δωρητή με παρεμφερή γενετικά χαρακτηριστικά – ωστόσο οι λήπτες χρειάζονται φάρμακα που θα εμποδίζουν το σώμα τους από το να απορρίπτει τα κύτταρα.


Ο Yuji Shiba και συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Shinshu χορήγησαν με ένεση στις μαϊμούδες 400m καρδιακών κυττάρων που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο και βρήκαν ότι αντικατέστησαν περίπου 16% των ιστών που είχαν υποστεί βλάβη. Τα νέα κύτταρα συνδέθηκαν με τα υγιή στην καρδιά και μέσα σε διάστημα 12 εβδομάδων ξεκίνησαν να συνεισφέρουν στο να λειτουργεί το όργανο πιο δυναμικά. Παρόλα αυτά όλες οι μαϊμούδες εκδήλωσαν ασυνήθεις καρδιακούς σφυγμούς μετά τη θεραπεία. Οι λεπτομέρειες παρουσιάζονται στο Περιοδικό Nature.


Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν την ακριβή αιτία των αφύσικων καρδιακών παλμών με τον Shiba να εκτιμά μιλώντας στον Guardian ότι "Μπορούμε να διαχειριστούμε την αρρυθμία που προκαλείται μετά τη μετάσχευση".


O Sam Boateng που μελετά τους μηχανισμούς του εμφράγματος στο Πανεπιστήμιο Reading χαρακτήρισε τη δουλειά συναρπαστική αφού συνιστά ένα βήμα προς την πιθανότητα αποκατάστασης της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή. "Στη συγκεκριμένη φάση η μόνη μακροπρόθεσμη επιλογή για αυτούς τους ασθενείς είναι η μεταμόσχευση καρδιάς, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετοί δότες αναλογικά με την υπάρχουσα ζήτηση. Όμως πολλές προκλήσεις παραμένουν. Ιδανικά η αποβολή από το ανοσοποιητικό σύστημα θα περιοριζόταν εάν τα κύτταρα προέρχονταν από τον ίδιο τον ασθενή αλλά αυτό είναι δαπανηρό και απαιτεί χρόνο σε μια περίοδο που ο ασθενής χρήζει άμεσης θεραπείας. Κάτι άλλο που προβληματίζει είναι ότι η ημιτελής ενσωμάτωση των μεταμοσχευμένων κυττάρων ενδέχεται να επιφέρει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, πράγμα που μπορεί να είναι θανατηφόρο.


Για την Sian Harding, Διευθυντή του καρδιαγγειακού αναγεννητικού ιατρικού κέντρου του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά στο Imperial College London, η δουλειά της ιαπωνικής ομάδας είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά. "Ισχυροποιούν την περίπτωση να χρησιμοποιείται μια τράπεζα προετοιμασμένων εκ των προτέρων κυττάρων χωρίς να απαιτείται η πρόσδεση με την μακροπρόθεσμη προσπάθεια αναπρογραμματισμού και διαφοροποίησης των κυττάρων του αθενή. Οι αρρυθμίες παρατηρήθηκαν και σε μια προηγούμενη παρόμοια μελέτη, αλλά σε καμμία από τις δύο δεν απέβησαν μοιραίες ενώ και οι δύο έρευνες συνιστούν ότι οι αρρυθμίες τείνουν να μειώνονται με τον καιρό. Κλινικές στρατηγικές για την αποτροπή ξαφνικού καρδιακού θανάτου από αρρυθμία, όπως εμφυτεύσιμοι απινιδωτές ίσως είναι απαραίτητες σαν βοηθητική λύση για κάποιους μήνες." 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X