Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Eurogroup: πού σκόνταψε η εκταμίευση των χρημάτων;
Eurogroup: πού σκόνταψε η εκταμίευση των χρημάτων;  thumbnail

Eurogroup: πού σκόνταψε η εκταμίευση των χρημάτων;

Αποστολή στο Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου, real.gr


 


Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τα στοιχεία των πληρωμών των χρεών του δημοσίου προς το εσωτερικό και τις πολιτικές διαθέσεις ορισμένων κρατών μελών που «περίμεναν τη χώρα στη γωνία», σκόνταψε η εκταμίευση των χρημάτων για την Ελλάδα.


Η Ελλάδα πήρε μια πολιτική ευλογία, αλλά όχι λεφτά, του στυλ «αναγνωρίζουμε ότι αξίζετε τα 1,1 δισ. που ήταν συνδεδεμένα με τα προαπαιτούμενα», αλλά πρέπει να λήξει τα τεχνικά της προβλήματα, αν μαζί με αυτά θέλει να πάρει και τα 1,7 δισ. που συνδέονται με το «16ο προαπαιτούμενο» – τις πληρωμές των λεγόμενων arrears.


Στην πράξη το μόνο που αποφασίστηκε στο Εurogroup του Λουξεμβούργου ήταν ότι «σε γενικές γραμμές η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε», πως «θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα» και πως οι όποιες εκταμιεύσεις θα εγκριθούν στις 24 Οκτωβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.


Στην πράξη την εντατική προετοιμασία Τσακαλώτου – Χουλιαράκη σταμάτησε η ανικανότητα του σχετικών υπηρεσιών να δώσουν στους 19 υπουργούς, το λογιστικό φύλλο με την εκκαθάριση των πληρωμών του κράτους για χρέη σε ιδιώτες για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος αφενός έχει τελειώσει εδώ και 10 μέρες, αφετέρου οι πάντες γνώριζαν ότι οι πληρωμές των arrears ήταν το «16ο προαπαιτούμενο».


Έτσι λοιπόν, όταν μια σειρά από χώρες, διάβασαν, πέρα από τον τίτλο και το περιεχόμενο της θετικής κατά τα άλλα έκθεσης της Κομισιόν για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, κατάλαβαν ότι αφενός η ολοκλήρωση δεν ήταν 100%, αλλά 95% (όπως ρητά εξήγησε ο Πιέρ Μοσκοβισί), αλλά και πως τα στοιχεία για τα arrears ήταν «gross και όχι net» – ήταν δηλαδή ακαθάριστα, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να πλήρωνε δημιουργώντας νέα χρέη και όχι χρησιμοποιώντας τα 1,8 δισ. που έλαβε τον Ιούλιο για αυτό το σκοπό.


Ο πρώτος που αντέδρασε έντονα ήταν ο Ισπανός υπουργός Ντε Γκουίντος και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες χώρες. Στην αρχή οι 4 χώρες, με την Ισπανία μπροστά, δεν ήθελαν καμμία πολιτική έγκριση στο Λουξεμβούργο για κανένα ποσό. Επεδίωξαν μάλιστα σκληρή ανακοίνωση που θα μιλούσε για περιθώριο δύο εβδομάδων, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως να καταφέρνει στο τέλος να ηρεμήσει τα πνεύματα.


Έτσι λοιπόν η Ελλάδα έχει δύο εβδομάδες καιρό, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ESM – EWG για να φέρει τα καθαρά στοιχεία των πληρωμών των arrears. Μέχρι τότε δεν προβλέπεται να πάρει κανένα ποσό – κάτι που δεν ενοχλεί το υπουργείο Οικονομικών.


Αντιθέτως, όταν λήξει η τεχνική αυτή λεπτομέρεια, το σύνολο των 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν μετά από τις σχετικές συνεδριάσεις – που σημειωτέον αν ήμασταν έτοιμοι, ή κανείς δεν εντόπιζε το λάθος, θα γινόταν μέσω του EWG και του ΔΣ του ESM.


Ως εκ τούτου η πολιτική έγκριση των 1,1 δισ. δεν αποτελεί ούτε «σπάσιμο της δόσης», ούτε κάποιου άλλου είδους εξαιρετική εξέλιξη, αλλά μόνο την προσπάθεια των φίλων της Ελλάδας στο Eurogroup να βγάλουν μια ήπια ανακοίνωση.


Η γενική αίσθηση παραμένει ότι ο Ευ. Τσακαλώτος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο του, αλλά σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πολλοί είναι αυτοί που του βάζουν τρικλοποδιές. Οι εταίροι της χώρας έχουν διαμηνύσει ότι αυτό δεν κάνει καλό στην ελληνική υπόθεση, έλαβαν όμως την απάντηση ότι πρέπει σίγουρα να μεσολαβήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup δε συζήτησε για το ελληνικό χρέος: «Δεν θα ανοίγουμε αυτό το θέμα κάθε μήνα», παρατήρησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X