Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Προφήτης Βόλβης: δεν έστειλαν τα παιδιά σχολείο αντιδρώντας στη φοίτηση προσφυγόπουλων
Προφήτης Βόλβης: δεν έστειλαν τα παιδιά σχολείο αντιδρώντας στη φοίτηση προσφυγόπουλων thumbnail

Προφήτης Βόλβης: δεν έστειλαν τα παιδιά σχολείο αντιδρώντας στη φοίτηση προσφυγόπουλων

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησαν οι γονείς δημοτικού σχολείου Προφήτη δήμου Βόλβης με την κάλυψη του Προέδρου της κοινότητας. Αποφάσισαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αντιδρώντας στη φοίτηση παιδιών προσφύγων στην εν λόγω σχολική μονάδα.


«Ήρθαν στο σχολείο 13 από τους 130 μαθητές σήμερα. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αύριο θα έρθουν κανονικά όλα τα παιδιά. Πάντως και σήμερα τα μαθήματα γίνονται κανονικά, για τα παιδιά που ήρθαν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθυντής του σχολείου, Σωτήρης Τσιομπάνης.


Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις μερίδας γονέων, που ισχυρίζονται ότι πληροφορήθηκαν από το διαδίκτυο πως στο σχολείο θα λειτουργήσει Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ο κ. Τσιομπάνης, διαβεβαίωσε πως ο ίδιος, μετά τη σχετική ενημέρωση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και ενημέρωσε τους γονείς λεπτομερώς, τόσο για την εμβολιαστική κατάσταση των παιδιών προσφύγων που θα έρχονταν στο σχολείο, όσο και για τις νομικές διαστάσεις του ζητήματος.


«Το συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι καν ολοήμερο, τα παιδιά δεν συναντιούνται καν στην αυλή. Στη 1.15 τελειώνει το πρωινό πρόγραμμα και στις 2 έρχονται τα παιδιά από τις δομές φιλοξενίας» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ο οποίος παρέστη χθες στην πρώτη ημέρα υποδοχής των παιδιών προσφύγων στο σχολείο. «Μιλήσαμε με τους γονείς και για τα θέματα ασφάλειας και υγιεινής, παρόλα αυτά υπάρχουν μεμονωμένοι γονείς που συνεχίζουν να αντιδρούν» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι στη συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (σ.σ. στις 21 Σεπτεμβρίου), παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, όλοι οι δήμαρχοι είχαν ενημερωθεί σχετικά με τις πιθανότητες να λειτουργήσουν ΔΥΕΠ σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.


Σε ό,τι αφορά τη συνολική αποτίμηση της πρώτης σχολικής ημέρας για τα παιδιά των προσφύγων, ο κ. Ανανιάδης σημείωσε ότι «όλα πήγαν καλά, ήταν μία μέρα εξοικείωσης με τους χώρους, πήραν βιβλία, γνώρισαν τους δασκάλους», ενώ στο σχολείο της Σταυρούπολης ιδιαίτερη χαρά έδωσε στα παιδιά μία επίδειξη πειραμάτων φυσικής και χρήσιμα για το συγκεκριμένο μάθημα δώρα που έλαβαν.


Ο κ. Ανανιάδης γνωστοποίησε ότι από σήμερα οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων αναλαμβάνουν στα Κέντρα Φιλοξενίας την καταγραφή του αριθμού των παιδιών και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, ενώ θα διερευνήσουν και τους λόγους για τους οποίους κάποια παιδιά που έπρεπε να πάνε από χθες στο σχολείο δεν πήγαν.


«Οι γονείς ζητούν να παραμείνουν τα παιδιά στο hot spot, εκεί που είναι οι γονείς τους, να ιδρυθεί σχολείο με οποιονδήποτε τρόπο και δεν τους θέλουμε στην ευρύτερη κοινωνία» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προφήτη, Αθανάσιος Καραγούλιας, συμπληρώνοντας ότι κατατέθηκε και εναλλακτική πρόταση, «να πάνε τα παιδιά των προσφύγων σε διπλανό χωριό, στον Ευαγγελισμό ή τη Νυμφόπετρα», όπου όπως σημείωσε, «υπάρχουν σχολικές αίθουσες, που μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά». Ενημέρωσε ακόμη ότι από τα 7 μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παραιτήθηκαν τα 4 και το νέο ΔΣ θα αποφασίσει αν θα υπάρξει συνέχεια στις αντιδράσεις και τη μορφή με την οποία αυτές θα εκφραστούν.Ανεμπόδιστα μπήκαν στις τάξεις τους τη δεύτερη σχολική μέρα 46 προσφυγόπουλα, που φοιτούν στην Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), η οποία λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη Βόλβης.


«Όλα κύλησαν ομαλά, σήμερα δεν υπήρξε καμμία ένταση, δεν περίμεναν γονείς έξω από το σχολείο, αν και υπήρχε παρουσία αστυνομικής δύναμης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ο οποίος μετέβη και σήμερα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα για την υποδοχή των προσφυγόπουλων.


Ο Διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Τσιομπάνης εκτίμησε ότι και οι Έλληνες μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στις τάξεις τους.


«Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην τηλεφωνική ενημέρωση που έλαβα από αρκετούς γονείς», σημείωσε ο κ. Τσιομπάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποδίδοντας μάλιστα την απουσία των περισσότερων παιδιών και σε απόπειρα παραπληροφόρησης, καθώς «υπήρξαν γονείς που μου είπαν ότι δεν έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο, επειδή έμαθαν ότι ο δήμος το έκλεισε». Προκειμένου να ελέγξει τους ισχυρισμούς των γονέων ο κ. Τσιομπάνης επικοινώνησε με τον δήμαρχο Βόλβης, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε από την πλευρά του δήμου καμμία σχετική απόφαση».


Στο μεταξύ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, σε δήλωσή του με αφορμή την απόφαση λειτουργίας Δομής Υποδοχής Εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη, κάνει λόγο για έλλειψη ενημέρωσης του δήμου και των γονέων. «Κανείς σχετιζόμενος με αυτή την απόφαση, δεν επικοινώνησε με τον δήμο Βόλβης, ώστε να διερευνηθεί αν υπήρχε άλλη δυνατότητα φιλοξενίας των μαθητών αυτών. Ο δήμος Βόλβης ήταν και είναι πρόθυμος να υποδείξει έτοιμα σχολικά ανενεργά κτίρια, με όλες τις κτιριακές προϋποθέσεις για την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων. Γιατί δεν συζητήθηκε καν αυτό το ενδεχόμενο;» διερωτάται ο δήμαρχος και μιλά για προχειρότητα και βιασύνη στο θέμα αλλά και για αιφνιδιασμό.


Παράλληλα τονίζει ότι ο δήμος Βόλβης υπήρξε από τους λίγους πανελλαδικά που αποδέχθηκαν πρόταση δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων εντός των διοικητικών του ορίων, υπογραμμίζει ότι οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης έχουν προσφυγικές καταβολές και δεν διακατέχονται από ρατσιστικές αντιλήψεις και επισημαίνει ότι καταδικάζει κάθε μορφής βία από όπου και αν προέρχεται. Ζητά τέλος από το υπουργείο Παιδείας αφενός την αναβολή της απόφασης (ώστε να ενημερωθούν έγκυρα και από επίσημα χείλη οι γονείς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία αφορούν τα παιδιά τους) και αφετέρου τη χρησιμοποίηση ανενεργών σχολικών κτηρίων, για την πραγματοποίηση των μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων.


Την ίδια ώρα ο κ. Ανανιάδης επισημαίνει ότι περί τα 200 παιδιά μεταφέρθηκαν σήμερα από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στις πέντε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που λειτουργούν σε σχολικές μονάδες του νομού Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς σήμερα οι συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων ξεκίνησαν την καταγραφή των παιδιών στα Κέντρα Φιλοξενίας.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X