Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Brexit: η Μέι θα δώσει στους βουλευτές κάποιο έλεγχο επί της διαδικασίας
Brexit: η Μέι θα δώσει στους βουλευτές κάποιο έλεγχο επί της διαδικασίας  thumbnail

Brexit: η Μέι θα δώσει στους βουλευτές κάποιο έλεγχο επί της διαδικασίας

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέσα Μέι δέχθηκε την ανάγκη να υπάρξει «πλήρης και διαφανής» έλεγχος από το Κοινοβούλιο προτού ξεκινήσει η διαδικασία για το Brexit, αφού το Εργατικό Κόμμα ζήτησε απαντήσεις σε 170 ερωτήματα σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.


Σε μια υποχώρηση της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα των Εργατικών οι βουλευτές να έχουν λόγο αναφορικά με την στρατηγική αποχώρησης από την ΕΕ πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 στο τέλος Μαρτίου 2017.


Πάντως η εκπρόσωπος της Μέι ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο ψηφοφορία σχετικά με το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50», τόνισε.


Παράλληλα η εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι η Μέι πάντα επιθυμούσε το Κοινοβούλιο «να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ».


«Όμως πιστεύουμε επίσης ότι αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί με έναν τρόπο που θα γίνεται σεβαστή η απόφαση του λαού της Βρετανίας, ο οποίος στις 23 Ιουνίου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και που δεν θα υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης», πρόσθεσε.


Η υποχώρηση της Μέι σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με την στρατηγική της κυβέρνησης, προτού ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία του Brexit.


Ένας βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος εξήγησε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης προτού ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50.


Η Έμιλυ Θόρνμπερι, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πορείας και ότι το κόμμα της θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Brexit.


Η αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει στους υπουργούς «να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να βγουν έχοντας κάποιο σχέδιο το οποίο θα θέλουν να παραμείνει μυστικό».


Η στερλίνα ανέκαμψε σήμερα πάνω από τα 1,23 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,5% καθώς η Πρωθυπουργός της Βρετανίας δέχθηκε να έχουν οι βουλευτές κάποιον έλεγχο στη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, περιορίζοντας τις ανησυχίες για ένα «σκληρό Brexit».


Η κίνηση της Τερέσα Μέι προς τους βουλευτές τελεί, ωστόσο, υπό τον όρο ότι δεν «υπονομεύσουν» τις διαπραγματεύσεις της με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.


Οι φόβοι ότι η Βρετανία θα χάσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ προκειμένου να επιβάλει τους μέγιστους ελέγχους στα σύνορά της – ένα σενάριο γνωστό ως «σκληρό Brexit» – οδήγησε τη στερλίνα σε χαμηλό 31 ετών την περασμένη εβδομάδα, με το νόμισμα να υποχωρεί πρόσκαιρα έως τα 1,1491 δολάρια την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα μόλις πάνω από τα 1,24 δολάρια.


Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε και στις αρχές της εβδομάδας, υποχωρώντας χθες έως τα 1,2090 δολάρια αλλά σήμερα κατέγραψε άνοδο καθώς έγινε γνωστή η απόφαση της Μέι. Στις 10:55 σημείωσε άνοδο κατά 1,5% στα 1,2302 δολάρια, την πρώτη άνοδο εδώ και πέντε ημέρες. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα κέρδη 1,5% στις 89,88 πένες.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X