Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι δύο πολιτικές ιδιαιτερότητες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
Οι δύο πολιτικές ιδιαιτερότητες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ thumbnail

Οι δύο πολιτικές ιδιαιτερότητες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγουν αύριο το απόγευμα οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός Συνεδρίου που χαρακτηρίζεται από δύο πολιτικές «ιδιαιτερότητες».


Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι ένα κόμμα της Αριστεράς κάνει το Συνέδριό του, ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση. Κάτι που αποτελεί ελληνική «πρωτοτυπία».


Η δεύτερη «ιδιαιτερότητα» συνδέεται με την ευρωπαϊκή συγκυρία: μια Ευρώπη που συνθλίβεται από άνοδο των ακροδεξιών-ξενοφοβικών δυνάμεων, μια Ευρώπη στην οποία έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται λογικές του τύπου, «καλύτερα μόνοι, παρά με τους άλλους (Ευρωπαίους)». Και όμως, την ίδια στιγμή, εκλογικά αποτελέσματα φέρνουν την Αριστερά στην κυβέρνηση (πχ. Πορτογαλία). Ως εκ τούτου, ζητούμενο παραμένει η τελική διαμόρφωση των ευρωπαϊκών συσχετισμών για το αν η πολιτική στροφή της Ευρώπης θα είναι προς τα δεξιά ή τα αριστερά. 


Σε σύγκριση με το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά έχουν αλλάξει, όπως αναφέρουν πηγές από την Κουμουνδούρου: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, με ικανό κυβερνητικό έργο (και άρα δύναται να κριθεί για αυτό), με μια συμφωνία με τους εταίρους, με το παράλληλο πρόγραμμά του να υλοποιείται βήμα-βήμα.


Τούτων δοθέντων, η θεματολογία στο 2ο Συνέδριο αναμένεται να είναι εξαιρετικά πλούσια: οι σχέσεις κόμματος-κράτους-κυβέρνησης. Ο κομματικός προγραμματισμός που δεν ταυτίζεται με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Η συζήτηση για τα δικαιώματα, την αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό. Η συζήτηση για τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση.


Επί όλων αυτών μίλησε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου (στην τηλεόραση του Σκάι): «Κάθε συνέδριο ενός κόμματος είναι κορυφαία διαδικασία για τα μέλη και για τους ψηφοφόρους του, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούμε για ένα Συνέδριο ενός αριστερού κόμματος, το οποίο έχει συνηθίσει σε διαδικασίες διαφορετικές από τα προηγούμενα κυβερνητικά κόμματα. Εμείς δεν συγκροτούμαστε σε ένα Συνέδριο απλώς για να εκλέξουμε αρχηγό, ούτε είναι διάφοροι δελφίνοι, βαρόνοι και όπως αλλιώς τους ονομάζουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έρχονται να μοιράσουν τις καρέκλες και την εξουσία», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας τις πολιτικές διαφορές με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 


«Κάνουμε ένα Συνέδριο ταυτότητας, ένα Συνέδριο στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Και γίνεται με ανοιχτά χαρτιά στους πολίτες, με ανοιχτές διαδικασίες, το προηγούμενο διάστημα, σε όλη την Ελλάδα. Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έγιναν με τη μορφή εκδηλώσεων στις οποίες αναπτύχθηκε προβληματισμός και για αυτά που συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια, με πραγματική διάθεση αυτοκριτικής και απολογισμού των πεπραγμένων, μεταξύ των οποίων και των λαθών. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι του προγράμματος. Με ποιο τρόπο και το κόμμα -με βάση τον δικό του ρόλο- αλλά και η κυβέρνηση από κοινού, θα εκπονήσουν ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, για τα επόμενα χρόνια, το οποίο δεν θα λαμβάνει απλώς υπόψη του τη συμφωνία, αλλά έρχεται πέρα από αυτήν να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών με αριστερό προσανατολισμό και σε αριστερή κατεύθυνση».


Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε για αυτή τη διπλή πολιτική «ιδιαιτερότητα»: «Πρόκειται για το Συνέδριο ενός αριστερού κόμματος στην κυβέρνηση, και μάλιστα μιας αριστερής κυβέρνησης η οποία είναι η μοναδική δύναμη της Αριστεράς αυτή τη στιγμή, που βρίσκεται στην εξουσία στην Ευρώπη. Αυτό από μόνο του δημιουργεί άλλες συνθήκες, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε συνθήκες επιτροπείας, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο, μετά από τους γνωστούς εκβιασμούς από την πλευρά της τρόικας. Την ίδια στιγμή όμως μιλάμε και συνολικά για ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή συνθλίβεται από τις δυνάμεις της λιτότητας και της ακροδεξιάς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ελπιδοφόρες, προοδευτικές αλλαγές που τείνουν να λάβουν χώρα, είτε μιλούμε για την κυβέρνηση στην Πορτογαλία, είτε μιλούμε για την ηγεσία των Εργατικών με τον Κόρμπιν».


«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και σε αυτό το ερώτημα, με ποιον τρόπο θα ενδυναμωθούν οι δυνάμεις στην Ευρώπη που προσβλέπουν σε προοδευτικές αλλαγές και στην αλλαγή των συσχετισμών. Και το Brexit αλλά και αρνητικές εξελίξεις, όπως είναι οι εξελίξεις με το προσφυγικό και οι αντιδράσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία, δείχνουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι πολύ ζοφερό αν δεν υπάρξει ένα μέτωπο ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων».


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


Διαβάστε ακόμη:


 


https://boro.gr/146619/arxizei-thn-pempth-to-deytero-synedrio-toy-syriza


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X