5 μύθοι που πιστεύεις σχετικά με το διάβασμα για ένα τεστ  thumbnail

5 μύθοι που πιστεύεις σχετικά με το διάβασμα για ένα τεστ

Το ημερολόγιο ήδη δείχνει μέσα Οκτώβρη και με σιγά αλλά σταθερά βήματα το καθημερινό σου πρόγραμμα οριστικοποιείται. Τα διαβάσματα σου έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν το ρυθμό τους όχι όμως ότι σκοτώνεσαι κιόλας. Σύντομα βέβαια θα φτάσει και η ώρα που θα πρέπει να συγκεντρωθείς και να διαβάσεις για κάποιο τεστ. Για να μην αναφέρω όλους εσάς που θα δώσετε Πανελλήνιες και δεν χαλαρώνετε καθόλου από διάβασμα. Όταν όμως έρθουν τα δύσκολα τεστ, όλοι θα πρέπει να συγκεντρωθείτε για να πετύχετε τους στοχους σας.


Οι καλοί βαθμοί δεν είναι και τόσο δύσκολο, χρειάζονται επιμέλεια αλλά και εξυπνάδα. Χρειάζεται επίσης να σταματήσεις να πιστεύεις στους παρακάτω μύθους. 


Αποτέλεσμα εικόνας για teen studying for test


1. Το να διαβάζεις όλο το βράδυ θα σε βοηθήσει περισσότερο από το διαβάσεις μέρα


Ακόμα κι αν δεν είσαι νυχτερινός τύπος, σαν εμένα, κάποια στιγμή θα θελήσεις να δοκιμάσεις να διαβάσεις όλη τη νυχτά. Η τεχνική ίσως πετύχει σε ένα και μόλις τέστ, αφού έχει ήδη πάρει μεγάλες ποσότητες καφεϊνης, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα σε βοηθήσει σε όλα τα τεστ. Γιατί; Όταν κοιμάσαι οι διεργασίες μέσα στο μυαλό σου ενδυναμώνουν τις μνήμες σου και επομένως όλα όσα διάβαζες πριν κοιμηθείς. Άρα είναι πιο πιθανό να θυμάσαι ημερομηνίες και δύσκολα ονόματα. 


2. Βρες το σημείο που σε βολεύει και συνέχισε εκεί το διάβασμα


Το μυαλό σου θέλει ποικιλία οπότε καλό θα ήταν να αλλάζεις τα σημεία στα οποία διαβάζεις. Μπορείς επίσης να κάνεις το εξής έξυπνο κόλπο: διάβασε ένα κεφάλαιο στο γραφείο και το επόμενο στο κρεβάτι. Έτσι, θα συνδυάσεις στο μυαλό σου αυτά που διάβασες με το μέρος που τα διάβασες και θα καταφέρεις να τα θυμηθείς πιο εύκολα. 


3. Μην ακούς μουσική όσο διαβάζεις ή άκου συγκεκριμένα είδη μουσικής 


Η αλήθεια είναι πως η μουσική που θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς είναι soundtrack από βιντεοπαιχνίδια. Ο λόγος είναι απλός: Η μουσική αυτή λειτουργεί μόνο ως μουσικό χαλί χωρίς να σου αποσπά την προσοχή. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθά αρκετά στη συγκέντρωση η κλασική μουσική. Στην παραγματικότητα όμως πρέπει να δοκιμάσεις για να μάθεις. Αν δεν θέλεις την απόλυτη ησυχία, διάλεξε τραγούδια που δεν είναι τα αγαπημένα σου και δεν ξέρεις τους στίχους. Μην ρωτάς γιατί, δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να χάσεις τη συγκέντρωση σου με αυτό το τρόπο. 


4. Αν διαβάσεις τις σημειώσεις σου τελευταία στιγμή θα θυμάσαι τα περισσότερα 


Μπορεί να έχεις όλες τις σωστές σημειώσεις και να έχεις κάνει τα απίστευτα διαγράμματα όμως αν αρχίσεις να τα διαβάζεις λίγες ώρες πριν το τεστ, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρεις να απομνημονεύσεις τίποτα. Γι' αυτό λέγεται και μελέτη και όχι απλή ανάγνωση. Όσο πιο πολλές φορές διαβάσεις κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι και να το θυμάσαι. 


5. Κάποιοι είναι καλοί στα τεστ και κάποιο άλλοι όχι 


Αλήθεια το πιστεύεις αυτό; Η εξέταση σε κάποιο τεστ είναι κάτι που μπορείς να μάθεις όπως οι υπόλοιπες ικανότητες. Το μοναδικό πράγμα που ισχύει είναι πως υπάρχουν συμμαθητές σου, ή και εσύ η ίδια, που έχουν κάποιες δυσκολίες με τα γραπτά τεστ, όπως πχ δυσλεξία, και γι' αυτό εξετάζονται προφορικά. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X