Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρώην ευρωβουλευτής εμπλέκει ξένους διπλωμάτες στη Λευκωσία στην απόπειρα ανατροπής Ερντογάν
Πρώην ευρωβουλευτής εμπλέκει ξένους διπλωμάτες στη Λευκωσία στην απόπειρα ανατροπής Ερντογάν thumbnail

Πρώην ευρωβουλευτής εμπλέκει ξένους διπλωμάτες στη Λευκωσία στην απόπειρα ανατροπής Ερντογάν

Ξένους διπλωμάτες στη Λευκωσία «ενέπλεξε» στο σχέδιο της ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο, ο τουρκικής καταγωγής, πρώην ευρωβουλευτής από τη Γερμανία Οζάν Τζεϊχούν.


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Καθημερινή της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη Νίκο Στέλγια, ο Τζεϊχούν υποστήριξε σε εκπομπή του TVNET ότι, πριν από λίγο καιρό, ο πρέσβης των ΗΠΑ καθώς και άλλοι διπλωματικοί παράγοντες στη Λευκωσία προσέγγισαν τον ίδιο και άλλους εκπρόσωπους της Άγκυρας και ζήτησαν να λάβουν την άποψη των συνομιλητών τους σχετικά με την προοπτική της απομάκρυνσης του κ. Ερντογάν από την εξουσία και την αρχηγία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Επιπρόσθετα ο κ. Τζεϊχούν δήλωσε πως οι ξένοι διπλωμάτες καθησύχασαν τους συνομιλητές τους τονίζοντας ότι η πτώση του κ. Ερντογάν δεν θα σήμαινε το τέλος της συνεργασίας τους με το τουρκικό κυβερνών κόμμα.


Οι δηλώσεις του κ. Τζεϊχούν σε ένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης, το οποίο υποστηρίζει ένθερμα τον Πρόεδρο της Τουρκίας, έρχονται σε μια στιγμή που οι κινήσεις του έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Εδώ και καιρό, ο κ. Τζεϊχούν με διάφορες τοποθετήσεις και κινήσεις του αυτοπαρουσιάζεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ως ο νέος εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αν και μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Καθημερινή σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι πρόσφατα ο κ. Τζεϊχούν στράφηκε κατά γνωστών Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, τους οποίους κατηγόρησε ως μέλη-υποστηρικτές της «τρομοκρατικής οργάνωσης Γκιουλέν». Η όλη υπόθεση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση και του Μουσταφά Ακιντζί, απασχολεί πλέον τη δικαιοσύνη, ύστερα από καταγγελίες των δημοσιογράφων.


Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ο κ. Τζεϊχούν, ο οποίος μετά το τέλος της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με το τουρκικό κυβερνών κόμμα, αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε συνεννόηση εδώ και καιρό για την ανατροπή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στον προαναφερόμενο ισχυρισμό, ο παρουσιαστής της εκπομπής, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τζεϊχούν, άφησε πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο του τέως πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του τέως υπουργού αρμόδιου για θέματα της ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ.


Σύμφωνα με το TVNET, αυτοί οι πολιτικοί ήρθαν σε συνεννόηση με τις δυνάμεις που στόχευαν στην ανατροπή του κ. Ερντογάν από την εξουσία, πολύ πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Η ΕΕ έδωσε στον κ. Νταβούτογλου την υπόσχεση της άρσης των τουριστικών θεωρήσεων με αντάλλαγμα την απομάκρυνση του κ. Ερντογάν από την εξουσία», ειπώθηκε μεταξύ άλλων. Το TVNET και ο κ. Τζεϊχούν ακόμη ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνειδητοποίησε εγκαίρως την απειλή και προχώρησε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ενώ η Τουρκία δεν έχει πλέον πολλούς λόγους για να παραμείνει πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τζεϊχούν υποστηρίζει ότι, μέχρι να βρεθούν εναλλακτικοί «προορισμοί», η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κυρίως για στρατηγικούς λόγους.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X