Φάρμακα για την πίεση: αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης; thumbnail

Φάρμακα για την πίεση: αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης;

Κάποια φάρμακα για την πίεση ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο οι ασθενείς να νοσηλευθούν για κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η επίδραση μοιάζει μικρή ενώ δεν αποδείχτηκε σχέση αιτίου-αιτιατού.


Παρόλα αυτά "ίσως είναι σημαντικό οι γιατροί να θυμούνται ότι ορισμένα από αυτά τα φάρμακα ίσως επιδρούν στην ψυχική υγεία κάποιων από τους ασθενείς. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που συνδέουν την καρδιοπάθεια με την πνευματική διαταραχή. Κάποιες πιθανές εξηγήσεις: οι άνθρωποι που έχουν άγχος μπορεί να αθλούνται λιγότερο, να τρώνε ανθυγιεινά φαγητά και να υιοθετούν συνήθειες όπως το κάπνισμα και οι καταχρήσεις ουσιών. Επιπλέον το στρες είναι σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πιθανά επιβλαβών ορμονών. Όσο για την ψυχική υγεία και την υψηλή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, δεν είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν ακόμα πολλά κενά αναφορικά με τον σύνδεσμο κατάθλιψης και υπέρτασης. Για παράδειγμα, είναι η υπέρταση συνέπεια της κατάθλιψης ή η υπέρταση οδηγεί στην κατάθλιψη; Σχετικά με τα φάρμακα για την πίεση, γενικά δε θεωρείται ότι επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Όμως η συγκεκριμένη έρευνα εμπνεύστηκε από τα ευρήματα μιας προηγούμενης, μικρής έκτασης που υποδείκνυαν ότι οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (calcium channel blockers) που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, βελτίωναν και τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής." σημειώνει η Angela Boal, συγγραφέας της έρευνας και φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Σκωτία.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Περιοδικό της Αμερικάνικης Ένωσης για την Καρδιά, Υπέρταση.


Για τις ανάγκες της έρευνας περίπου 145.000 άνθρωποι στη Σκωτία με μέσο όρο ηλικίας τα 55 χρόνια σε αγωγή για υψηλή πίεση παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια. Περίπου 300 από αυτούς είχαν νοσηλευτεί για κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.


Όπως εξηγεί η Boal, οι ασθενείς που δεν έπαιρναν φάρμακα για την πίεση διέτρεχαν κατά 0,2% κίνδυνο νοσηλείας ή δύο στους 1.000. Ο δείκτης ήταν μεγαλύτερος για όσους χρησιμοποιούσαν βήτα αναστολείς (beta blockers) (2.7 στους 1.000) και αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (calcium channel blockers) (3 στους 1.000). Οι βήτα αναστολείς (beta blockers) περιλαμβάνουν τα Inderal και Lopressor ενώ οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (calcium channel blockers) τα Norvasc και Adalat. Ο κίνδυνος ήταν μικρότερος για όσους έπαιρναν ανταγωνιστές αγγειοτενσίνης (angiotensin antagonists) (1.3 στους 1.000) και σχεδόν ίδιος για όσους λάμβαναν διουρητικά (2 στους 1.000).


Η Boal δεν εξέφρασε κάποια εκτίμηση πάνω στο γιατί αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιφέρουν αυτά τα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι άλλοι παράγοντες ενδεχομένως παίζουν ρόλο. Οι ασθενείς πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό – πρότεινε η ίδια και να "συνεχίσουν να παίρνουν την αγωγή τους γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους".


Ο Jess Fiedorowicz, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, Επιδημιολογίας και Εσωτερικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Iowa συμφωνεί. "Η έρευνα δημιουργεί παρά απαντά σε ερωτήματα. Θα ήταν άστοχο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, μόνο με βάση αυτή τη μελέτη, ότι συγκεκριμένες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων προκαλούν κατάθλιψη. Είναι πιθανό άλλοι παράγοντες, διαφορετικοί από τα φάρμακα για την πίεση να επηρεάζουν τον κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι οι γιατροί συνταγογραφούν διάφορα είδη σκευασμάτων για συγκεκριμένους λόγους."


"Εάν οι ασθενείς ανησυχούν πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους. Και οι δύο οφείλουν να επαγρυπνούν για ενδεχόμενα σημάδια κατάθλιψης, όταν οι άνθρωποι παίρνουν φάρμακα για την πίεση" καταλήγει η Boal.  


 


Δείτε ακόμη: 


 


https://boro.gr/146617/giati-h-ypshlh-arthriakh-piesh-anoigei-to-dromo-sthn-anoia

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X